Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovito djelovanje voća kumkvat

Plodovi kumkvata

Zdravstvene prednosti kumkvata brojne su, pa ćemo ih spomenuti u kratkim crtama, i opisati ljekovita svojstva biljke. Saznajte koja su ljekovita djelovanja kumkvat voća. Posadite sebi malo stablo ovog citrusa u vrtu i uživajte u svježim plodovima kumkvata.

Kumkvat lako možete sami posaditi, a dobrobiti su svestrane. Osim što su plodovi jako zdravi, od kumkvata se rade slastice, a zbog minijaturne grane i plodova jakih boja vaš vrt će biti dodatno ukrašen. Lako se uzgaja, pa preporučujemo svakom tko ima malo prostora u vrtu da ga iskoristi za maleno stablo kumkvata.

Zanimljive činjenice – Kumkvat ulje

Mnogi ne znaju, ali je ulje od ploda kumkvata za čak 3 puta bogatije vitaminom A od mrkve. Ulje dobiveno iz malenih plodova ima 10 puta više vitamina C nego što ga pronalazimo u naranči. Ulje kumkvata ima znatno veći udio vitamina E nego ga pronalazimo u bilo kojem drugom voću.

Plodovi kumkvata

Zanimljivo je svakako spomenuti da je ulje kumkvata jedino biljno ulje koje u sebi sadrži sve omega masne kiseline. Dakle, u ulju kumkvata imamo omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline, te i vrlo rijetku omega-7 masnu kiselinu.

Omega-7 masna kiselina koristi se u kozmetici, posebno jer je dobra za njegu kože (umanjuje bore, sprječava gubitak elastičnosti kože i uspješno uklanja druge simptome starenja kože).

Ljekovitost voća kumkvat

Kumkvat voće neki zovu i japanskom narančom, ali se okusom i oblikom jako razlikuje od naranče. Zanimljivo je spomenuti da se kumkvat jede zajedno sa korom, a baš se kora najviše koristi u pripremanju različitih slastica i jela. Krenimo dalje i napišimo koja su ljekovita svojstva kumkvat voća…

Kumkvat ima bogatstvo spojeva u sebi: vitamine A i C, kalij, natrij, dijetalna vlakna, magnezij, kalcij i proteine.

Zbog kombinacije spojeva koje smo gore spomenuli, kumkvat je voće koje nam pomaže u slučaju probavnih tegoba, posebno ako patimo od zatvora stolice, plinova, nadutosti i grčeva. Za takvo djelovanje na naš probavni sustav najviše su zaslužna prirodna vlakna iz ploda biljke.

Zbog značajnog udjela omega3 i omega6 masnih kiselina, konzumiranjem ovog voća pomažemo našem tijelu da očuva balans triglicerida u krvi. Konzumiranjem ovog voća smanjujemo rizik od nastanka dijabetesa.

Bogat je C vitaminom pa će maleni plodovi dobro djelovati na imunološki sustav. Vitamini iz kumkvata štite nas od prehlade i gripe, te drugih sličnih oboljenja.

Voćke kumkvata dobre su za kardiovaskularni sustav kod čovjeka. Kumkvat će uspješno sniziti kolesterol u krvi, i trigliceride, što znači da će smanjiti rizik od srčanog udara (infarkta) i moždane kapi. Najzaslužniji element za to svojstvo voća je mineral kalij, koji održava dobar protok krvi što je nužno za pravilne otkucaje srca.

Obilje antioksidanata u plodovima kumkvata pomaže nam njegovati kožu i čini je mladom. Kumkvat štiti kožu od sunca i nekih kancerogenih oboljenja, ali isto tako oslobađa naš organizam od slobodnih radikala koji izazivaju bore i ubrzavaju starenje kože.

Značajan udio kalcija u kumkvatu pomaže u jačanju kostiju. Zbog toga kumkvat pomaže liječiti bolesti kostiju, posebno kod osoba starije životne dobi. Znamo da starenjem slabi apsorpcija kalcija u tijelu, što je posebno izraženo kod žena koje imaju osteoporozu.

Udio ugljikohidrata u voću kumkvata dobro će doći našem organizmu za podizanje energije.

Riboflavin (vitamin B2) djeluje kao kofaktor enzimima koji sudjeluju u proizvodnji energije u stanici. Pronalazimo ovaj vitamin u kumkvat voću. Naime, optimalne vrijednosti vitamina B doprinose potrebnoj razini energije koju organizam svakodnevno treba.

Provjerite još i ovo

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...