Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovito djelovanje voća kumkvat

Plodovi kumkvata

Zdravstvene prednosti kumkvata brojne su, pa ćemo ih spomenuti u kratkim crtama, i opisati ljekovita svojstva biljke. Saznajte koja su ljekovita djelovanja kumkvat voća. Posadite sebi malo stablo ovog citrusa u vrtu i uživajte u svježim plodovima kumkvata.

Kumkvat lako možete sami posaditi, a dobrobiti su svestrane. Osim što su plodovi jako zdravi, od kumkvata se rade slastice, a zbog minijaturne grane i plodova jakih boja vaš vrt će biti dodatno ukrašen. Lako se uzgaja, pa preporučujemo svakom tko ima malo prostora u vrtu da ga iskoristi za maleno stablo kumkvata.

Zanimljive činjenice – Kumkvat ulje

Mnogi ne znaju, ali je ulje od ploda kumkvata za čak 3 puta bogatije vitaminom A od mrkve. Ulje dobiveno iz malenih plodova ima 10 puta više vitamina C nego što ga pronalazimo u naranči. Ulje kumkvata ima znatno veći udio vitamina E nego ga pronalazimo u bilo kojem drugom voću.

Plodovi kumkvata

Zanimljivo je svakako spomenuti da je ulje kumkvata jedino biljno ulje koje u sebi sadrži sve omega masne kiseline. Dakle, u ulju kumkvata imamo omega-3, omega-6 i omega-9 masne kiseline, te i vrlo rijetku omega-7 masnu kiselinu.

Omega-7 masna kiselina koristi se u kozmetici, posebno jer je dobra za njegu kože (umanjuje bore, sprječava gubitak elastičnosti kože i uspješno uklanja druge simptome starenja kože).

Ljekovitost voća kumkvat

Kumkvat voće neki zovu i japanskom narančom, ali se okusom i oblikom jako razlikuje od naranče. Zanimljivo je spomenuti da se kumkvat jede zajedno sa korom, a baš se kora najviše koristi u pripremanju različitih slastica i jela. Krenimo dalje i napišimo koja su ljekovita svojstva kumkvat voća…

Kumkvat ima bogatstvo spojeva u sebi: vitamine A i C, kalij, natrij, dijetalna vlakna, magnezij, kalcij i proteine.

Zbog kombinacije spojeva koje smo gore spomenuli, kumkvat je voće koje nam pomaže u slučaju probavnih tegoba, posebno ako patimo od zatvora stolice, plinova, nadutosti i grčeva. Za takvo djelovanje na naš probavni sustav najviše su zaslužna prirodna vlakna iz ploda biljke.

Zbog značajnog udjela omega3 i omega6 masnih kiselina, konzumiranjem ovog voća pomažemo našem tijelu da očuva balans triglicerida u krvi. Konzumiranjem ovog voća smanjujemo rizik od nastanka dijabetesa.

Bogat je C vitaminom pa će maleni plodovi dobro djelovati na imunološki sustav. Vitamini iz kumkvata štite nas od prehlade i gripe, te drugih sličnih oboljenja.

Voćke kumkvata dobre su za kardiovaskularni sustav kod čovjeka. Kumkvat će uspješno sniziti kolesterol u krvi, i trigliceride, što znači da će smanjiti rizik od srčanog udara (infarkta) i moždane kapi. Najzaslužniji element za to svojstvo voća je mineral kalij, koji održava dobar protok krvi što je nužno za pravilne otkucaje srca.

Obilje antioksidanata u plodovima kumkvata pomaže nam njegovati kožu i čini je mladom. Kumkvat štiti kožu od sunca i nekih kancerogenih oboljenja, ali isto tako oslobađa naš organizam od slobodnih radikala koji izazivaju bore i ubrzavaju starenje kože.

Značajan udio kalcija u kumkvatu pomaže u jačanju kostiju. Zbog toga kumkvat pomaže liječiti bolesti kostiju, posebno kod osoba starije životne dobi. Znamo da starenjem slabi apsorpcija kalcija u tijelu, što je posebno izraženo kod žena koje imaju osteoporozu.

Udio ugljikohidrata u voću kumkvata dobro će doći našem organizmu za podizanje energije.

Riboflavin (vitamin B2) djeluje kao kofaktor enzimima koji sudjeluju u proizvodnji energije u stanici. Pronalazimo ovaj vitamin u kumkvat voću. Naime, optimalne vrijednosti vitamina B doprinose potrebnoj razini energije koju organizam svakodnevno treba.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...