Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovito bilje koje će pomoći protiv glavobolje

glava boli
Glavobolja

Glavobolja nas često zna mučiti, nekoga rijetko no neke ipak malo češće. Ako iz nekog razloga nećete posegnuti za lijekovima, nemate ih trenutno ili ih izbjegavate uzimati, ove biljke mogu vam pomoći. U nastavku ćemo spomenuti biljke koje služe kao prirodni lijek za glavobolju.

Savjet prije svega: Ako imate glavobolju koja traje više dana ili se često vraća, najbolje bi bilo da potražite savjet vašeg liječnika. Uradite pregled i nastavite liječenje terapijom koju vam je liječnik propisao. Dugotrajna ili česta glavobolja može biti simptom nekog većeg zdravstvenog problema.

Idemo sada napisati neke prirodne lijekove za glavobolju.

Ljekovita biljka protiv glavobolje

Glavobolja

Kada se spominje glavobolja, neke biljke se ističu svojom efikasnošću u uklanjanju problema. Da vidimo koje su to…

Kora bijele vrbe ima blago djelovanje ali je efikasna. Za analgetička svojstva ove kore znamo već stoljećima, čemu najbolje ide u prilog činjenica da su je koristili liječnici u drevnom Egiptu, Asiriji i Grčkoj. Korom bijele vrbe glavobolju su liječili i američki Indijanci.

Salicilna kiselina je spoj iz kore koji nam služi za proizvodnju aspirina. Osim tog spoja, u svom prirodnom stanju, kora bijele vrbe proizvodi još neke sastojke koji pojačavaju njena analgetička svojstva.

Đumbir je korijen koji će vam pomoći protiv glavobolje. Ovaj maleni gomolj je odličan lijek protiv putničke nervoze, a može da ublaži ili u potpunosti ukloni glavobolju koja se pojavila kao simptom migrene. Dobro je što đumbir ne ostavlja nikakva neželjena djelovanja.

Đumbirov korijen se obično koristi za smirivanje stomačnih poremećaja, a dobar je i za sprječavanje migrene koja nastaje nakon mučnine.

Kapsaicin je spoj koji pronalazimo u čili papričicama. Prirodni je lijek protiv svih vrsta bolova pa tako i protiv glavobolje.

Pisali smo o ljekovitom melemu protiv bolova, a tu smo spomenuli i crvenu papriku i način na koji djeluje kapsaicin na naš živčani sustav.

Još par prirodnih lijekova protiv glavobolje

Kada već pišemo o glavobolji i prirodnim lijekovima, spomenut ćemo još neke za koje su mnogi potvrdili da djeluju.

Na prvom mjestu neka bude krumpir. Prema pisanju mnogih, ako presiječete jedan krumpir srednje veličine na pola i njime natrljate dio sljepoočnica, pa i čelo, glavobolja će vjerojatno da nestane.

Oblog od kupusa mogao bi pomoći protiv glavobolje. Znamo da dobro djeluje protiv bolova u zglobovima, pa je za pretpostaviti da može u nekoj mjeri pa i u potpunosti da zaustavi glavobolju. Da bi iskoristili kupus, uzmite jedan veći svježi list kupusa i dobro ga izgnječite. Tako izgnječen list, koji je ispustio sokove, prislonite na čelo i čuvajte neko vrijeme kao oblog. Ako je potrebno, nakon što se jedan list smežurao, uzmite novi i ponovite postupak. Glavobolja će vjerojatno da prestane.

Bijeli luk dobar je i protiv glavobolje. Znamo da je bijeli luk jako ljekovit, ali mnogi ne znaju da može pomoći i protiv glavobolje. Jednostavno izgnječite par režnjeva bijelog luka, pa dobivenu smjesu stavite u maramicu i prislonite na čelo i sljepoočnice. Pazite da bijeli luk ne dodiruje kožu direktno. Tretman bijelim lukom traje nekih 10 do 15 minuta.

Kava i limun će pomoći i to na jednostavan način. Sami napravite prirodni lijek protiv glavobolje. Uzmite jednu šalicu crne kave i u nju iscijedite jedan limun. Popijte, pa sačekajte malo da glavobolja prestane.

Vjerovali ili ne, nekada i obična voda može ukloniti glavobolju. Zapravo, glavobolja se nekada može pojaviti kao signal dehidracije organizma, pa će unos tekućine u organizam uspješno da ukloni bolove.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...