Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekoviti trputac je melem za pluća – Ljekovita biljka

Ljekovita biljka trputac je rasprostranjena i lako prepoznatljiva iz roda livadskih biljaka. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac, takozvani ženski i muški trputac.

Čuli ste za bokvicu ili trputac – Ljekovitu biljku koju stari hvale.

U narodu ga također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec. U Kini se trputac koristio još 3000 godina prije Krista za liječenje mnogih oboljenja. Sebastian Kneipp je za trputac izjavio da će rana, ako se na nju nanese sok trputca, zacijeliti kao da je šivana zlatnim koncem.

Sveta Hildegarda je sokom trputca liječila ubode škorpiona.

Ovaj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje. Pročitajte malo više o ovoj ljekovitoj biljci i saznajte zbog čega je tako dobar trputac.

Sastav i ljekovitost trputca – Što ima ova biljka u sebi da je tako ljekovita?

Trputac u sebi sadrži sluz, gorke tvari, silicijsku kiselinu, glikozid aukubin i antibiotske spojeve.

Najpoznatija upotreba trputca je u liječenju kašlja, no on je učinkovit kod svih drugih dišnih oboljenja. Pomaže svim dišnim organima, posebice kod bolesti koje karakterizira izbacivanje sekreta. Preporučuje se kod hripavca, astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Znanstvenici su otkrili da trputac stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je on sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list trputca ili piti njegov čaj.

Trputac kao prirodni antibiotik

Sok trputca ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.

Trputac sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije. Klostridija je bakterija odgovorna za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus. Najdjelotvorniji od njih je iridoidni glikozid aukubin koji je pokazao značajnu aktivnost protiv grampozitivnih bakterija, posebice stafilokoka aureusa.

Dodavanje soka limuna u iscrpinu trputca može značajno pojačati njegovu antimikrobnu vrijednost.

Aukubin također potiče izlučivanje mokraćne kiseline iz tijela putem bubrega, pa je koristan gihta.

Svježe iscijeđeni sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemoroida. Sjeme trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica. Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...