Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekoviti ružmarin – Prirodni lijek za mnoge bolesti

Ružmarin (Rosmarinus Officinalis) poznajemo i kao rozmarin, rusmarin, lužmarin, žmurod, ruzman, rožmarin, zimorad. Ime ove ljekovite biljke dolazi od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno “morska rosa”, što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.

Zato je ružmarin tako raširen kod nas, posebno u Dalmaciji. Ružmarin je grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svijetloplavih cvjetova. Igličasti listovi intenzivnog su mirisa, te pikantno ljutog, oporog i gorkog okusa.

Koristi se za aromatiziranje povrća i mesnih jela. Ružmarin potiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, te na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Premda posvećen božici ljepote i ljubavi Afroditi, ružmarin nije samo simbol ljubavi. On je i simbol mudrosti koji osnažuje pamćenje.

Danas se koristi u kulinarstvu, ali i kao prirodni lijek. Riječ je o izuzetno ljekovitoj biljci koja ima široku primjenu u liječenju.

Primjena ružmarina u liječenju – Alternativna medicina

Poticanjem protoka krvi u glavu ružmarin djeluje tako da stimulira mozak i povećava koncentraciju. Zbog toga se s pravom vjeruje da ružmarin poboljšava pamćenje. Budući da ružmarin opušta mišiće toga dijela tijela, dobar je lijek za glavobolje i migrenu. Ružmarin zagrijava, potiče rad srca i krvotok.

Osim gore spomenutog, ružmarin je odlično sredstvo tijekom hladnoće i tjeskobe u zimskom periodu. Poboljšava krvotok i vitalnost, te pomaže probavi. Ružmarin olakšava pročišćavanje tijela od otrovnih tvari jer potiče rad jetre i povećava izlučivanje mokraće pa je koristan za giht i artritis.

Kao i druge aromatske biljke, ružmarin sadrži antiseptična hlapljiva ulja koja jačaju imunitetni sustav. Vruć čaj od ružmarina će smanjiti vrućicu, razrijediti sluz i izliječiti kašalj, prehladu, grlobolju te infekcije dišnih organa, a kako olakšava bronhijalne spazme, koristan je kod astme.

Ljekovita primjena ružmarina raznolika je i jako efikasna

Kupelj s nekoliko kapi ulja od ružmarina osvježava, te umanjuje bolove u tijelu. Razrijeđeno ulje utrljajte u upaljene zglobove, ili na tjeme kako biste zaustavili opadanje kose, ili pak na kožu kod infekcija poput svraba ili ušiju. Kada se utrlja u sljepoočnice, ublažava glavobolju i letargiju.

Za ženske probleme dobrim se pokazao čaj od ružmarina. Ovaj čaj jednostavno uporabite kao vodicu za ispiranje vagine kod infekcija, te za usta kada vam krvare desni.

Moderna istraživanja potvrdila su ljekovita svojstva ružmarina

Novija istraživanja pokazala su da je ružmarin snažan antioksidans koji usporava proces starenja. Kao narodni lijek koristi se za čitav niz bolesti, pa ćemo spomenuti neke od njih. Naime, ružmarin dobro djeluje kod nesvjestice, nervoze, anksioznosti, iscrpljenosti, letargije, tjeskobe i nesanice. Uspješno liječi i apopleksiju, zamagljen vid, vrtoglavicu, pospanost, slabost, luckasto ponašanje, uzetost, konvulzije pa čak i ludilo.

U hladnim zimskim mjesecima ružmarin će dobro doći

Kada stignu minusi, hladnoća u naše krajeve, sve osobe sa slabijom cirkulacijom mogu iskoristiti ljekovite pripravke od ružmarina.

Ipak, trudnice trebaju oprezno uzimati ružmarin i njegove pripravke. Općenito, trudnice trebaju postupati samo po savjetu stručne osobe. Izbjegavajte liječenje na svoju ruku.

Za kraj da predstavimo i ulje od ružmarina

Ulje ružmarina nastaje destilacijom listova ili grančica, a njegova kvaliteta ovisi o klimi i položaju. Smatra se da ovo ulje podiže energiju te stimulira i suzbija prekomjerno znojenje. Odličan je lijek za želudac i živce te pomaže u liječenju glavobolje. Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog ugodnog mirisa, već i zbog stimuliranja korijena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti. Za poticanje rasta kose trebalo bi nekoliko kapi ulja umasirati u tjeme, a zatim isprati. Mješavina sušenog lišća i cvjetova ružmarina i boraksa je jedno od najboljih sredstava za pranje kose i prevenciju prhuti. Ružmarin pomaže kod reumatizma, a primjenjuje se tako da se njime masiraju oboljeli dijelovi tijela, nakon čega ih treba omotati pamučnom tkaninom. Ukoliko patite od bolesti želuca i crijeva, preporučuje vam se uzimanje 3 kapi ulja na kocki šećera ili u žličici vode. Esencijalno ulje ružmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracije, pamćenja i opuštanje od stresa.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...