Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ljekovita biljka peršin: Iskoristite ljekovitost lista i peršinovog korijena

peršin kao lijek
Foto: Pixabay / Peršin

Peršin često zovemo i peršun, a riječ je o jako rasprostranjenoj povrtnoj biljci. Skoro svaki vrt, jednim svojim dijelom ima i zasade peršina. Nije to tek tako – bez razloga. Naime, peršin je izrazito popularan i kao začin, ali i kao prirodni lijek.

Peršin ima bijeli, tanki korijen koji svojim oblikom podsjeća na mrkvu ili možda hren. Stabljika je gola, malo žljebasta. Na krajevima stabljike se razvijaju listovi koje najčešće i koristimo. Listovi su različitog oblika, ali posebne i prepoznatljive arome i mirisa. Zato se i koriste kao začin.

Zanimljivo je istaknuti da peršin ima nisku kaloričnu vrijednost, ali je izuzetno bogat mineralima i vitaminima. Zbog toga je svrstan u red visokokvalitetnih namirnica i ljekovitih prirodnih sredstava. List peršina ima jako visoku vrijednost vitamina C, a bogat je i provitaminom A, vitaminima grupe B, pa čak i inače rijetkim vitaminom B12.

Listovi biljke su bogati mineralima, od kojih najveći postotak zauzima kalij, ali su zastupljeni i željezo, kalcij, mangan, magnezij i bakar.

Listove peršina najbolje je jesti u sirovom stanju, jer jedino tako zadržava svoja bitna svojstva. Ne valja ga sušiti niti konzervirati, ali se može zamrznuti i koristiti u mjesecima kada ne raste.

Peršin kao lijek

Peršinov list najboljim se pokazao kao djelotvoran sredstvo za izlučivanje štetnih tvari iz našeg organizma. Jako dobro utječe na cirkulaciju i općenito na zdravlje srca.

Osim listova peršina, kao prirodni lijek se može iskoristiti korijen biljke. U proljeće i jesen kopa se korijen koji se može koristiti za pripremu ljekovitih preparata.

Peršin se ubraja u ljekovito bilje, a najbolje djeluje protiv nadimanja, za smirivanje grčeva i protiv probavnih poteškoća. Već i male količine peršina mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrčju te prsnoj i trbušnoj šupljini.

NAPOMENA: Ne smije se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

Liječenje pomoću peršina

Kod peršina je jednako koristan i korijen biljke i njezin list. U peršinu možemo pronaći najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikro elemenata koji su važni za ljudski organizam. Peršin obiluje i vitaminima, a nema mnogo kalorija. Iznimno je cijenjen začin, ali i prirodni lijek.

Saznajte što možete liječiti peršinom, i kako se koristi u alternativnoj medicini.

Odličan je diuretik, pa se često koristi za ispiranje bakterija iz mokraćovoda. Može se koristiti i za ispiranje pijeska iz bubrega, ali se prije korištenja peršina posavjetujte sa vašim liječnikom ili stručnom osobom.

Peršin se koristi kao prirodni lijek za anemiju jer obiluje željezom.

Mnogi će peršin usporediti s limunom. To na prvu zvuči čudno, no zbog izrazito visoke koncentracije vitamina C u peršinu ne čudi nas usporedba.

Peršin je mnogima pomogao u liječenju upale prostate. Zanimljivo je da su stari Grci i Egipćani, u svoje vrijeme koristili peršin za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Također, peršin je dobar i za liječenje reumatizma i gihta, a dobrim se pokazao i za reguliranje tjelesne težine.

Ova ljekovita biljka povoljno djeluje na rad jetara i često se preporučuje kod žutice i drugih sličnih oboljenja.

Peršin će dobro doći ženama koje imaju bolnu ili neredovitu menstruaciju.

NAPOMENA: Peršin se ne preporučuje dojiljama. Naime, peršin može smanjiti ili u potpunosti zaustaviti lučenje mlijeka.

Priprema ljekovitih preparata od peršina

U nastavku pročitajte par dobrih recepata za pripremu i korištenje ljekovitih preparata od peršina.

Peršin protiv celulita

Ako imate problema sa celulitom, svakako isprobajte ovu metodu: Uzmite oko 6 šaka narezanog lista peršina. Kuhajte ga 2 minute u dvije litre vode. Nakon toga procijedite da dobijete čaj. Kada se čaj malo ohladio (da bude mlak), sa njim masirajte dijelove tijela gdje imate celulita. Masiranje neka traje 15 do 30 minuta. Mjesta sa celulitom, po mogućnosti, masirajte na večer pred spavanje pamučnom krpom namočenom čaj koji ste dobili. Krpu namočenu u čaj od peršina ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte u suhu pamučnu krpu.

Peršin je biljka koja će ukloniti bore

Iskoristite peršin za lijepu i njegovanu kožu. Da bi uklonili bore dovoljno je da uzmete 2 dkg isjeckanog peršinovog lista i stavite ih u 2 decilitra hladne vode. Pustite da soji 24 sata, a nakon toga procijedite tekućinu. Natopite vatu u dobivenu tekućinu i sa njom lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite kožu da se osuši, bez brisanja. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata.

Ovaj tretman možete raditi i prije nego se bore pojave. Preventivno djelovanje još je više učinkovito.

Pripremite čaj od peršina

Svakako valja znati recept za čaj od lista peršina. Naučite kako se priprema čaj od peršina.

Uzmite 5 dekagrama svježeg peršinovog lista, i prelijte ih sa 1 litrom ključale vode. Poklopite tekućinu i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj, pa ga pijte tijekom dana 3 do 4 šalice. Ovaj čaj pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i regulira menstrualni ciklus.

Za kraj – Prirodni lijek protiv bakterija

Peršin je odličan borac protiv bakterija, pa da napišemo jedan efikasan način primjene. U nastavku ćemo napisati recept za pripremu lijeka, i primjenu – u slučaju da imate problema sa bakterijama. Naročito je dobar protiv bakterije Escherichia Coli.

Sastojci za lijek:

  • 25 dkg korijena peršina
  • 25 dkg limuna s korom
  • 20 dkg meda
  • 2 dcl maslinovog ulja

Priprema lijeka: Korijen peršina operite, pa sameljite na mašinu za mljevenje mesa. Isto tako uradite i sa limunom, a kasnije sve zajedno izmiješajte. U smjesu koju ste dobili stavite 20 dekagrama meda i 2 decilitra maslinovog ulja.

Dobili ste prirodni lijek od peršina. Spremite ga u čistu staklenku, zatvorite i uzimajte po uputama koje slijede u tekstu.

Primjena lijeka: Uzimati jednu veliku žlicu prije doručka, jednu prije večere, dok se sve ne potroši.

Nakon uzimanja lijeka, potrebno je uraditi nalaze, a u slučaju da je bakterija još uvijek prisutna, ponoviti uzimanje još jedne doze lijeka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...