Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ljekovita biljka pasji ili vučji trn – Saveznik ljepote i zdravlja

vučji trn
Foto: Pixabay / Vučji trn

Vučji trn je biljka koja dolazi iz obitelji Elaeagnaceae ili zlolesinovki. Riječ je o zimzelenom grmu koji raste do visine od 6 metara.

Plod biljke je narančasto-crvene boje. Malene bobice bogate su karotinom i vitaminima C, E i F.

Od pulpe vučjeg trna proizvodi se ulje koje sadrži prirodne pigmente karotenoide, tokoferol, fitosterol i palitoleinske kiseline. Ovo ulje ima protuupalno i baktericidno djelovanje, a pomaže nam i kod zacjeljivanja rana.

Iako se biljka uzgaja svugdje po svijetu, najčešće u Kini, pa Njemačkoj i Francuskoj, kod nas se samonikli grmovi mogu pronaći tek u nekim dijelovima, na obalama Drave i Dunava.

Grane biljke su glatke tamno-crveno-smeđe boje prekrivene oštrim i jakim trnovima. Listovi su slični listu vrbe. Sa donje strane listovi imaju bjelkasto sjajnu boju, a cvjetovi su neugledni, dok se plodovi ističu svojim jarkim narančasto-crvenim nijansama boja. Unutrašnji dio ploda sličan je orahu. Dvodomna je biljka što znači da su muški cvjetovi na jednoj a ženski na drugoj jedinki.

Pasji trn je biljka koja se već tisućama godina koristi u alternativnoj medicini. Danas imamo mnoge povijesne tekstove koji služe kao dokaz o upotrebi ove biljke kao prirodnog lijeka.

Mnoge dokaze o ljekovitoj i prehrambenoj uporabi pasjeg trna nalazimo u tibetanskim medicinskim knjigama. U 12. stoljeću mongolski osvajač Džingis Kan hranio je svoju vojsku bobicama pasjeg trna za povećanje izdržljivosti i snage. Primjena ulja bobica pasjeg trna u tradicionalnoj medicini prakticira se više od tisuću godina. Kineska ga je vojska koristila 1950. za pomoć vojnicima koji su imali visinsku bolest. U bivšem SSSR-usu ga koristili za otklanjanje negativnih posljedica kozmičke radijacije na astronaute. U Kini i Rusiji uvršten je u Farmakopeju kao hrana i kao lijek.

Ljekovita svojstva pasjeg trna su mnoga, pa ćemo spomenuti neka od njih

Pasji trn sadrži preko 190 nutrijenata i fitonutrijenata neophodnih za normalno funkcioniranje ljudskog tijela. Jako je bogat flavonoidima, za koje znamo da suzbijaju širenje raka, te djeluju protiv bolova i upale.

U plodovima ove ljekovite biljke pronalazimo provitamin A, vitamine B1, B2, B3, B6, C, D, E i vitamin K1.

Danas je najviše na cijeni ulje od pasjeg trna. Ovo ulje bogato je folnom kiselinom (vitamin B9), koja je od ključne važnosti za regeneraciju DNK. Njegova antioksidativna snaga je 70 000 prema ljestvici ORAC. Sadrži uljne enzime superoksidne dismutaze (SOD) na čijem se djelovanju temelji obrana od oksidativnog stresa, biljne sterole, 20 mineralnih elemenata uključujući željezo, bakar, mangan, selen i druge.

Ulje pasjeg trna obiluje omega 7 masnim kiselinama. Jedino je ovo biljno ulje na svijetu koje sadrži omega 3, 6, 7 i 9 zajedno. Sve to ga čini jednom od najljekovitijih bobica svijeta.

Pasji trn je biljka koja se često koristi u pripravcima za zdravlje i ljepotu

Zbog tako dobrog i bogatog sastava, pasji trn je biljka idealna za održavanje ljepote i pomlađivanje organizma. Ulje pasjeg trna ubrzava regeneraciju stanica. Na taj način ovo ulje smanjuje bore i usporava starenje kože. Pasji trn djelotvoran je kod čitavog niza kožnih problema, uključujući dermatitis, psorijazu, akne, rane, opekline, ekceme i strije.

Vučji trn se kao lijek koristi u slučaju astme, kroničnog kašlja, ostalih problema s dišnim putovima. Biljka će nam pomoći da izgradimo jači imunitet organizma.

Ovo ulje stvara zaštitni ljekoviti omotač oko želuca i probavnog trakta čime se smanjuju štetni efekti patogenih mikroorganizama, kao što su Escherichia Coli i Helikobakter Pylori.

Impresivna su i svojstva pasjeg trna kad je riječ o raku

U studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu ISRN Pharmacology znanstvenici su otkrili da je pasji trn sprječava rast tumorskih stanica i pojavu limfatične leukemije. Studije u časopisima Fitoterapia i Nutrition and Cancer potvrđuju njegova izvanredna antitumorska svojstva. Pasji trn jako dobro djeluje i kod očuvanja kognitivnih sposobnosti, te kod liječenja degenerativnih neuroloških bolesti koje uključuju pogoršanje motoričkih sposobnosti. To svojstvo potvrđeno je i u studiji objavljenoj u časopisu Medical Science Monitor. Vučji trn potpomaže i mršavljenju. Rijetka omega 7 masna kiselina u sastavu biljke signalizira tijelu da prestane pohranjivati masti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...