Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ljekovita biljka – Papaja – Ukusna i jako zdrava egzotična voćka

Papaja (Carica papaya) je još jedna u nizu biljaka koje imaju blagotvoran učinak na probavu. Još prije mnogo stoljeća stanovnici tropa uočili su da mogu konzumirati obroke s puno mesa ili ribe bez želučanih tegoba ako za desert imaju papaju.

Suvremena istraživanja pokazuju da ovo tropsko voće sadrži jedan snažan enzim koji razgrađuje proteine – papin, a koji je sličan pepsinu – probavnom enzimu koji je prirodno prisutan u želucu.

Ekstrakt papina iz jedne zelene papaje tako je snažan da 5 zrnaca ovog kristalnog bijelog praška može potaći probavljanje pola litre mlijeka u pola sata.

Ovaj se prirodni enzim prodaje u tabletama koje olakšavaju probavu djelujući na ravnotežu između kiselosti i lužnatosti, a da ih crijevne izlučevine ne razgrađuju. Posebno su pogodne za normalnu probavu proteina u želucu.

Proteini su glavni građevni materijal svih stanica u organizmu. Energija, otpornost i mišićna masa ovise o unosu proteina. Ipak, proteini moraju biti pretvoreni u tekućinu i probavljeni kako bi prešli u krvotok. Nepotpuna probava često izaziva zatvor i druge tegobe.

Meso, riba, sir, jaja, perad, pivski kvasac, žitne klice i neke vrste oraha i lješnjaka najbolji su izvori proteina.

Hrana bogata proteinima razgrađuje se brže od ostalih namirnica, a što se god više produžuje njihov boravak u probavnom sustavu, veći je rizik da nastanu toksična stanja. Unutar nekoliko sati, razgradnja proteina izaziva plinove truljenjem, zatim nadimanja, neugodan okus u ustima i neugodan zadah.

Ukusna i jako zdrava voćka iz tropskih predjela – Papaja

Tablete enzima ‘papain’ posebno su djelotvorne kod mesa. One ga čine lakšim za probavu te poboljšavaju njegovu iskoristivost u organizmu.

Poboljšavaju također iskoristivost masti, škroba i ugljikohidrata iz biljaka poput graška, graha, leće, oraha i žitarica.

Ove tablete također pomažu pri probavljanju obroka pripremljenih na mastima i masnoćama.

Tablete papina pomoći će vašem organizmu da probavi dragocjene proteine i na taj način vas zaštiti od posljedica loše probave kao što su plinovi, žgaravica i kiselina u želucu.

Napomena: Pored toga što postoje tablete na bazi papaina, mi vam uvijek preporučujemo da prirodi date prednost, odnosno da umjesto kupnje tableta potražite voćku u svježem obliku i uživate u bogatstvu okusa i zdravoj prehrani.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...