Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Majčina dušica

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je trajna grmasta biljka, koja naraste do visine oko 30 cm. Zovemo je još i babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak i čabrac.

Majčina dušica je cijenjena biljka među pčelarima, jer je dobra za ispašu pčela. I u narodu je cijenjena, posebno zbog svojih izrazitih ljekovitih svojstava. Ova biljka je od velike pomoći u hladnim i vlažnim jesenjim danima, kada vladaju prehlade i virusna gripa. Toliko je dobra da je nekada, i to s razlogom, nazivaju “sirotinjskim antibiotikom”.

Biljka raste kao puzeći grm koji ima brojne izdanke i vriježe, te ispravne grančice sa uskim listovima. Sitni svijetlocrveni do tamnocrveni cvjetovi razvijaju se na vrhovima ogranaka, a biljka u vrijeme cvatnje ima posebno ugodan aromatičan okus i miris. Poznat je veliki broj samostalnih oblika majčine dušice, ali ih nestručnjaci ne razlikuju i Thymus serpyllum je zapravo skupno ime za različite oblike i vrste, koje su međusobno povezane križancima i prijelaznim oblicima.

Ljekovita svojstva majčine dušice

U nekim krajevima nazivaju je i dušica, materina dušica, divlji bosiljak, poponac, poljski timijan, timijan, vrtni timijan, vrisak. Majčina dušica ili timijan je biljka koja liječi sve ženske bolesti. Ona će poboljšati izlučivanje mokraće i menstruacije, ubrzava spontani pobačaj i normalan porođaj.

Pomaže kod grčeva u želucu i materici i kod menstrualnih bolova. Majčina dušica je jak antiseptik koji djeluje na unutrašnje organe, organe za disanje i urogenitalne organe. Biljka daje snagu koja stimulira psihičke i fizičke funkcije, a djeluje kod oboljenja poput nervoze, protiv alkoholizma, slabosti i raznih seksualnih smetnji.

Ako imate problema sa nervozom preporučuju se kupke od majčine dušice. Ove kupke jačaju živce i mišiće, opuštaju i pozitivno djeluju na naše tijelo. Pokazala se dobrom i protiv depresije, te alkoholizma. Posebno se preporučuje u liječenju alkoholizma jer nakon uzimanja čaja dolazi do nelagode u stomaku, mučnine, povraćanja, a osoba koja pije gubi volju za daljim uživanjem alkohola.

Osobe sa smetnjama u seksualnom djelovanju mogu da koriste majčinu dušicu kao prirodni lijek.

Ova biljka liječi i druge zdravstvene probleme

Plućna oboljenja kao što su astma, bronhitis, emfizem ili tuberkuloza, mogu se liječiti čajem ili sirupom od majčine dušice. Ovaj prirodni sirup rastvara sluz i na taj način olakšava iskašljavanje. Djeluje i kao antiseptik koji umiruje jak kašalj i sprečava širenje infekcije.

Majčina dušica je pravi odabir za žene i probleme sa ženskim organima. Ženske bolesti, koje često napadaju nježniji spol mogu se liječiti majčinom dušicom. Majčina dušica regulira menstruaciju, ima antiseptičko djelovanje protiv infekcije materice, blagotvorno djeluje kod liječenja svih ženskih bolesti.

Majčinu dušicu preporučuju za liječenje migrene, bolesti mokraćnog mjehura, bubrega, želuca, malokrvnosti, kod prekovremenog stvaranja žuči, angine, reume, difterije, padavice, nesanice i nesvjestice.

Da ne dođe do zabune, majčina dušica poznata je i kao timijan. Dobro je poznato ljekovito ulje od timijana, koje se upotrebljava kod paralize, moždanog udara, multiple skleroze, atrofije mišica, reume i uganuća.

Eterično ulje majčine dušice sadrži najviše cimola koji je u velikim dozama otrovan. Važno je posavjetovati se prije uzimanja preparata od majčine dušice.

Na kraju, znamo jako dobro da se majčina dušica koristi i kao začin, a u svijetu je poznata kao biljka sa magičnom snagom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...