Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Ljekovita biljka: Crveni luk kao prirodni lijek

luk
Crveni luk

Luk se već stoljećima koristi u narodnoj medicini, posebno kod oboljenja krvožilnog sustava, pa slijede želučani i crijevni problemi, i kod prehlade. Crveni luk je u svakom domaćinstvu poznat kao povrće i začin. Lako nam je dostupan, zdrava je namirnica i svojim okusom obogatit će gotovo svako jelo. Zbog toga smo se odlučili napisati malo na temu ove povrtne biljke.

Crveni luk uzgajamo u vrtovima i na poljima, a osim njega uzgajaju se i druge vrste luka, kao što su luk vlasac i zimski luk. Sve su to biljke iz iste porodice, te imaju slična ljekovita svojstva. U nastavku ćemo se usredotočiti na crveni luk, koji je u svakom slučaju i najrasprostranjeniji od gore spomenutih.

Sastav crvenog luka je raznolik pa ne čudi tako raznolika primjena u alternativnoj medicini.

Glavni sastojci u crvenom luku su cikloalkini, koji zauzimaju 2% sveukupnog sastava. Potječu od aminokiselina koje sadrže sumpor. Pri oštećenju glavice luka, spajaju se elementi koje sadrži i tvore se tiosulfinati, cepaeni (sulfinildisulfkli), disulfidi i polisulfidi te tioeni. Osim spojeva koji sadrže sumpor, u luku se nalaze i adenozin, kao i tragovi prostaglandina. Crveni luk sadrži 15% fruktozana. To su polisaharidi koji se razlazu na fruktozu, inulin i pektine. Važni su i različiti flavonoli, među kojima možemo izdvojiti kvercetin. Suze izaziva propandaloksid koji nastaje od alicina.

Crveni luk

Ljekovito djelovanje crvenog luka

Crveni luk je dobar jer će potaknuti izlučivanje probavnih sokova, pa time i probavu. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav sa svim pripadajućim žlijezdama, kao što su jetra, žučni mjehur i gušterača.

Pored toga, crveni luk djeluje antibakterijski, pa će dobro doći kao prirodno sredstvo protiv crijevnih bakterija, ali će istovremeno pomoći razvoju dobrih bakterija u našim crijevima. Luk će potaknuti dvanaesnik na izlučivanje više hormona sekretina, koji putem krvi dalje utječe na gušteraču, čime se stvara više probavnih enzima. Gušterača izlučuje enzime za probavu bjelančevina, ugljikohidrata i masnoća.

Crveni luk u sebi sadrži enzime, pa možemo spomenuti glukokinin, koji kao inzulin gušterače utječe na metabolizam šećera i tako snižava razinu šećera u krvi.

Luk će ublažiti grčeve probavnog sustava i djelovati protiv crijevnih nametnika. Potaknuti će izlučivanje tekućine i spriječiti nakupljanje tekućine u nogama, trbuhu, jetrima, plućima ili osrčju. Ne utječe samo na bubrege, nego i poboljšava rad srca, jer širi koronarne žile te poboljšava prokrvljenost srčanog mišića. Crveni luk povećava protok krvi i blagotvorno djeluje na oslabljeno srce. Pripravci od luka sa šećerom djeluju blago, ali ravnomjerno kod promuklosti, suhih katara dišnih putova i upale grla.

Ljekoviti pripravci od crvenog luka

Neke smo već spominjali, no svakako vrijedi napisati koji su poznati prirodni lijekovi od crvenog luka.

Prirodni sirup od crvenog luka

Uzmite 2 veće glavice crvenog luka i narežite ih na kolutiće. Preko toga pospite smeđi šećer, pa ostavite da stoji preko noći. Ako želite spriječiti širenje neugodnog mirisa, posudu sa lukom i šećerom možete poklopiti. Sok koji se izluči tijekom noći trebate procijediti i spremiti u frižider. Dobili ste prirodni lijek koji će pomoći u slučaju kašlja. Ako imate kašalj, ili ste promukli, uzimajte više puta dnevno po jednu žlicu ovog oka. Sok od crvenog luka ugodnog je okusa, zbog čega je pogodan i za djecu.

Još jedan ljekoviti sirup od crvenog luka

Uzmite jednu veću glavicu crvenog luka, zgnječite je i prelijte sa 100 ml vode. Ostavite tako da stoji 2 sata, pa nakon toga procijedite sok i prokuhajte ga sa 150 g smeđeg šećera. I ovaj sok uzimajte po uputama za gornji sirup od crvenog luka.

Ljekoviti oblozi od crvenog luka

U slučaju da imate lakše opekline, ili ozebline, uzmite glavicu crvenog luka, narežite kolutiće i stavite ih svježe, na bolno područje. Možete učvrstiti zavojem da bolje prianjaju. Ovom metodom možete ublažiti neugodne ubode insekata, i drugih kukaca.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...