Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Artičoka – Najbolja biljka protiv probavnih smetnji

Artičoka dolazi iz porodice Compositae, a poznajemo je pod latinskim imenom Cynara scolmymus.

Svi jako dobro poznajemo artičoku, ili smo barem čuli za ovu biljku. Često se koristi u pripremi raznih jela, a sada pročitajte zbog čega je tako ljekovita.

Artičoka raste u vrtovima i plantažama primorskih krajeva cijele Europe, naročito Italije i Francuske te oko Pacifika.

Radi se o biljci koja ima velike cvjetne glavice s mesnatim, sočnim cvjetištem, mesnatim ovojnim listovima i sočnom bazom.

Ti su sočni dijelovi omiljeno povrće. Sirova se ne jede, jer je teško probavljiva.

Artičoka se najčešće upotrebljava u slučaju probavnih smetnji. Ukoliko imate problema sa probavom, a tražite biljne lijekove, onda je artičoka biljka koja vam treba. Artičoka se koristi kod probavnih poremećaja, kod nadutosti, zastoja žuči, povećane razine masnoća u krvi, kao blag diuretik, a dobro djeluje i na smanjenje količine uree u krvi.

Ova biljka ima iznimno ljekovito djelovanje, posebno na probavni sustav

Biljka se koristi kod oboljenja jetre, stimulira stvaranje i lučenje žuči, pa se koristi preventivno protiv žučnih kamenaca. Pošto dovodi do pojačanog stvaranja žuči, regulira probavu i smanjuje osjećaj nadutosti, mučnine u stomaku. Primjenjuje se kod ateroskleroze, jer dovodi do smanjenja razine kolesterola i triglicerida u krvi.

Na koji način artičoka djeluje ljekovito? Artičoka djeluje na poremećaje sa probavom, smanjuje mučninu, nadutost i stomačne bolove. Poboljšanje nastaje nakon primjene u trajanju od 2 do 8 tjedana. Artičoka utiče na smanjenje ukupnog kolesterola, kao i na smanjenje lošeg LDL kolesterola.

Naučna istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje ove biljke. Artičoka pokreće oslobađanje žuči iz žučne kesice i na taj način regulira probavu, smanjuje pojave nadutosti i bolova. Neke komponente artičoke bi mogle utjecati na smanjenje sinteze kolesterola. Prema nekim istraživanjima artičoka bi mogla imati i zaštitno djelovanje na stanice jetre.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...