Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Angelica – Sastav biljke i njezino ljekovito djelovanje

Angelika je ljekovita biljka koja dolazi iz porodice Umbelliferac. Narodni naziv za ovu ljekovitu biljku je Angelica, a poznata je pod latinskim imenom Angelica archangelica.

Angelika raste na močvarnim mjestima, šumskim čistinama, livadnim guštarama dolina i brda, a ponekad se nađe i u vrtovima.

To je krupna, do 2 m visoka, uspravna i zeljasta dvogodišnja biljka. Korijen joj je mesnat i krupan podanak, s mnogo dugih korjenčića. Stabljika, pri zemlji oko 6 cm široka, okrugla je, šuplja i crvenkasta, na vrhu razgranata. Listovi su veliki, jajoliki, triput razdijeljeni, na rubu nazubljeni, a pri dnu obuhvaćaju stabljiku. Imaju šuplje peteljke. Blijedi žućkasto-zelenkasti cvjetići čine krupne štitaste cvatove na vrhovima grana. Plod je oko 7 mm dugačko, jajoliko, plosnato, krilasto zrno, žućkaste boje. Biljka cvate u srpnju i kolovozu. Ima ugodan miris, sličan vaniliji ili mošusu, i slatkasto-ljuti okus.

U korijenu ima 0,30%-1% eteričnog ulja, oko 6% smole, pektina, tanina, citosterola, kumarina, angelicina, jabučne i angelične kiseline i još nekih tvari. U plodu ima 0,5-1 % eteričnog ulja, oko 16% masnog ulja, kumarina i felandrena.

Beremo je prve godine od svibnja do rujna, i to mladice bez cvatova, a od kolovoza do rujna štitovi sa zrelim plodovima, koje treba odmah rasprostrti i osušiti; rizom se može vaditi već prve godine, prije nego što otpadne lišće, ali se obično vadi u jesen druge ili u proljeće treće godine. Za lijek se upotrebljava korijen, stabljika, lišće i sjeme. Iz svježe narezanog korijena curi mliječni sok.

Ljekovito djelovanje anđelike i preparata od ove biljke

Čaj od angelike ublažava tegobe izazvane migrenom, smiruje živce i sprječava znojenje. Za pojačano djelovanje, u čaj se može dodati  biljka sirištara, a u slučaju opstipacije krkavina.

Anđelika je biljka koja je dobar digestiv. Ima izražen gorak okus, koji zajedno sa eteričnim uljima stimulira probavni sustav i potiče apetit. Može se koristiti kod oporavka od anoreksije, kao i od oporavka od malaksalosti. Upotrebljava se u slučaju reume, menstrualnih tegoba, gubitka teka, osjećaja težine, lakih želučano crijevnih grčeva te bolesti jetre i žuči.

Ekstrakt korijena može ublažiti bolove u leđima te bolove kod gihta.

Anđelika je i ekspetorans, a to znači da potiče izlučivanje sluzi iz dišnih organa. Sadrži ulja koja djeluju protuupalno i suzbijaju infekcije, pa se koristi za suzbijanje prsnih infekcija, pleuritisa, a pomaže i kod bronhitisa i upale pluća.

Osthol je spoj kojeg sadrži anđelika, a koji je učinkovit u sprječavanju zgrušavanja krvi, pa postoji mogućnost upotrebe anđelike u liječenju tromboze.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...