Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Aloj – Aloe vera kaktus i njegova ljekovita svojstva

Biljka aloj ‘Aloe vera’ dolazi iz obitelji Iliaceae, a u narodu je poznata pod nazivom Aloj. Latinski naziv za ovu jako ljekovitu biljku je Aloje vulgaris, a među ljekarima je poznata kao Aloe pulvis, extractum, emulsio.

Malo koja biljka je poznata u alternativnoj medicini kao što je kaktus aloe vera.

U nastavku ćemo napisati par zanimljivih činjenica u vezi ove biljke. Aloe vera se jako dobro koristi u liječenju mnogih oboljenja, zbog čega je i zaslužila dobivenu pozornost ljudi diljem svijeta.

Aloj uspijeva u krajevima Sredozemlja i u klijalištima uzgajača.

To je jednogodišnja biljka, zeljaste, oko 60 cm visoke, 4-7 cm debele okrugle stabljike. Listovi su mesnati, blijedozeleni, kopljasti, na rubu pilasti, s dugim bodljama. Crven cjevasti cvijet ima 6 latica i čini duge, viseće cvjetne grozdove. Na jugu Europe cvate u lipnju.

Biljka u sebi sadrži jaku gorku tvar, emodin, i biogene stimulatore koji pojačavaju obrambene snage organizma.

Beremo je tijekom cijele godine, a za lijek se upotrebljavaju listovi na mnoge načine.

Neke načine pripreme lijeka i primjenu biljke u liječenju pročitajte na linku.

Još malo o kaktusu aloe vera i primjeni u narodnoj medicini

Aloe vera je toliko ljekovita da se o njoj može pisati knjiga, te je nemoguće sve staviti u jedan članak poput ovoga.

Mnogi ovaj kaktus koriste iz različitih razloga, jer on ima višestruko djelovanje. Nekada se upotrebljava za ljepotu, a nekada kao dobar prirodni lijek za liječenje mnogih oboljenja. Aloe vera je jedna od najljekovitijih biljaka jer u sebi sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka.

Sok aloe vere bogat je folnom kiselinom, željezom, magnezijem, aminokiselinama, kalcijem, kalijem i vitaminima kao što su vitamin A, B1, B3, B6, B9, B12, C i vitamin E.

Biljka je doslovno, kao stvorena za liječenje raznih oboljenja kože, pa da spomenemo da jako dobro uklanja akne, ekceme te oštećenja na koži koja su nastala zbog uboda insekata. Tvari u ovoj ljekovitoj biljci su tako jake i djeluju na način da pomažu regeneraciji stanica kožnog tkiva, čime sve rane ubrzano zacjeljuju.

Današnja, moderna istraživanja su dokazala djelotvornost biljke, iako se još uvijek ne znaju svi ljekoviti sastojci koje u sebi ima, i na koji način djeluju. Djelotvornost aloe vere pokazala se na toliko različitih područja, da se istraživanja još uvijek provode, a u vezi biljke se gotovo svakodnevno otkrivaju nove zanimljive činjenice.

Trebamo spomenuti da je aloe vera dobra i protiv alergije, jer osim što ublažava simptome astme, ona isto tako ublažava i alergiju, posebno proljetne alergije koje su danas jako česta pojava.

Alergija je problem s kojim se mnogi suočavaju, a zbog ubrzanog načina života i pada imuniteta, broj osoba koji imaju tegoba s alergijama vremenom se samo povećava. Aloe veru mnogi koriste za uklanjanje toksina iz tijela.

Osim što je dobra za ublažavanje određenih zdravstvenih tegoba, aloe vera se sve više koristi kao dio tretmana za ljepšu kožu. Ona pomaže pomladiti kožu, odnosno žele aloe vere smanjuje bore, povećava elastičnost kože i foto starenje kože. Danas se nude mnogi prirodni proizvodi za njegu i ljepotu kože, svi na bazi ovog ljekovitog kaktusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...