Lisičarka je prirodni izvor antibiotika i mnoštva vitamina. Saznajte zašto je tako cijenjena i kako da je pripremite.
Osim što, između ostalog, sadrži osam esencijalnih aminokiselina, bjelančevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična i 90% njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100 gr lisičarke ima samo 12 kilokalorija.
Stanarka čistih šuma bogata je kalijem, važnim za probavu i srce, ali i kalcijem, ključnim za zdrave kosti. Uz to ona vam „nudi“ magnezij, potreban za pravilan rad srca i krvotoka i fosfor za mozak. Kako sadrži vitamin D, koji organizam sam proizvodi samo za vrijeme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vrijeme.
Inače, koriste je, posebno u zemljama Dalekog istoka, u liječenju upale očiju, noćnog sljepila i suhe kože. Naravno, uz sve kvalitete ona ima antibakterijska i antivirusna svojstva, pa tako čisti organizam, jača imunitet, pa i poboljšava cirkulaciju.
Ipak, kod lisičarke treba paziti na količinu. Ne savjetuje se više od dva jela sa lisičarkom na tjedan, jer može biti teška za želudac. Najbolje ju je kuhati i dodavati juhama i čorbama. Na našim tržnicama ima je u ponudi, a i stranci hvale naše gljive kao najzdravije, jer su nam šume još uvijek čiste. Kada kupujete lisičarku pazite da ne bude suha i mlitava. Nipošto je ne uzimajte ukoliko ima fleke smeđe boje po sebi.
U kulinarstvu je cijene kao odličan dodatak mesu, školjkama i jajima. Naravno, obogaćuje čorbe, gulaše i juhe.
Pripremite sebi doručak od lisičarki – Očišćene (ne perite ih, samo očistite) i isjeckane lisičarke dodajte u razmućena jaja i pecite kao inače.
Ručak od lisičarki – Lisičarke očistite (najbolje četkicom, bez pranja), isjeckajte na trakice. Jednu manju tikvicu ogulite i sijecite na kockice. Na srednjoj temperaturi na malo maslaca ili ulja prvo dinstajte lisičarke, pa im dodajte tikvice. Posolite i dodajte papar. Pržite tek nekih 5-10 minuta. Ne moraju biti u potpunosti pečene, sve zavisi kako volite. Na kraju dodajte malo sitno nasjeckanog bijelog luka. Možete ih služiti samo sa tostom ili prethodno pečenim šniclama, ako želite kaloričniji ručak.
Evo recepta i za večeru od lisičarki – 300 grama lisičarki ispecite na ulju sa jednom sitno nasjeckanom mrkvom i jednom manjom glavicom luka. Posolite po želji. Za to vrijeme skuhajte rižu, procijedite i prelijte dinstanim lisičarkama. Poslužite sa parmezanom.