Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Liječiti kurje oko: Prirodni lijek ili odlazak pedikeru?

kurje oko korijen
Stopala

Mnogi od nas imaju probleme sa žuljevima, tvrdim i ispucanim petama ili pak sa pojavom kurjeg oka. Od spomenutih problema, kurje oko je možda i najteži problem stopala. Kurje oko ima korijen, koji zapravo radi naveće probleme.

Zbog toga je važno razlikovati žuljeve i kurje oko.

Žulj je u principu lakše oboljenje (zadebljanje na koži), dok je kurje oko ipak nešto ozbiljnija pojava (zadebljanja sa korijenom u tkivu ispod kože).

Baš zbog korijena kojeg ima kurje oko, ovo se zadebljanje na koži teže liječi, i uklanja. Kada se želi ukloniti kurje oko, osim površinskog dijela trebamo ukloniti korijen. Ako to ne uradimo, kurje oko je i dalje u stopalu i samo je pitanje vremena kada će se vratiti.

Kurje oko na stopalu

Sa druge strane, iako se žuljevi razlikuju od kurjeg oka, razlog nastanka je isti. Oba spomenuta stanja se pojave kao reakcija prirodnog obrambenog mehanizma zaštite kože od pritiska i trenja.

To znači da su uzrok pojave kurjeg oka:

  • neadekvatna i neudobna obuća
  • visoka potpetica
  • neodgovarajuće čarape
  • abnormalnosti stopala
  • nepravilan hod
  • ravna stopala

Kurje oko nije lako liječiti

Ne trebate se zavaravati i tražiti lijek koji će ukloniti kurje oko već za jedan dan. Ipak je to malo duži proces liječenja, ali se svakako može ukloniti kurje oko sa stopala. Trebate sebi pronaći najbolju terapiju i pokušati sa liječenjem. Ako ne ide, svakako se obratite pedikeru.

Danas poznajemo mnoge načine uklanjanja zadebljanja na koži, no to je tek početak liječenja. Da bi se riješili kurjeg oka, potrebno je ukloniti korijen.

Kako liječiti kurje oko?

Danas postoji veliki broj lijekova u prodaji, posebno u obliku specijalnih tekućina na bazi salicilne kiseline. Ovi lijekovi mogu omekšati otvrdnuće na koži (kurje oko), koje se kasnije može ukloniti sa stopala. Ipak, trebate biti oprezni, posebno ako ste sami mislili izvaditi korijen kurjeg oka. Nemojte na silu vaditi korijen, jer to može biti jako bolno i kontraproduktivno. Ako je korijen duboko, i ne izlazi lako van, najbolje je obratiti se pedikeru koji će izvaditi korijen.

U rijetkim (najtežim) slučajevima korijen je potrebno izvaditi laserskim postupkom ili klasičnim operativnim zahvatom. Kirurg će prilikom zahvata ukloniti keratotičnu jezgru, i na taj način će se osloboditi pritisnuti živac koji vas je bolio.

Prirodni lijek za kurje oko

Osim gore spomenutih lijekova u prodaji, za liječenje kurjeg oka mogu pomoći prirodni lijekovi. Poznajemo mnoge, i svaki će drugačije djelovati od osobe do osobe (slučaja do slučaja). Isprobajte neki od njih, pa sami zaključite koji vam dobro djeluje. Već smo prije spominjali teme – prirodni lijek za kurje oko, pa pročitajte i saznajte koji su još lijekovi poznati za liječenje kurjeg oka.

Prije nego nastavimo sa pisanjem, važno je spomenuti da prirodne lijekove za kurje oko dijelimo na one koji omogućavaju djelomično uklanjanje kurjeg oka, a to znači gotovo potpuno uklanjanje zadebljane kože, zvanog žulj, i one uz pomoć kojih se može osloboditi i žulja i korijena.

Propolis je dobar za liječenje kurjeg oka – Propolis je pčelinji proizvod, jako cijenjen i efikasan kod mnogih zdravstvenih problema. Možete propolis kupiti ili nabaviti kod lokalnog pčelara. Dovoljno je da jedan manji komad čistog propolisa zagrijete toliko da malo omekša. Stavite propolis na flaster pa ga zalijepite na kurje oko. Flaster čuvajte stalno na nozi, ali svaki dan zamijenite propolis i flaster. Ovisno o veličini kurjeg oka, tretman može trajati od 5 do 10 dana. Za to vrijeme će propolis izgristi kurje oko (zajedno sa korijenom). Nakon toga se kurje oko može odstraniti zajedno sa korijenom, lako i bezbolno. Ovo je možda i najefikasniji prirodni lijek za kurje oko. Veliki broj sredstva u prodaji su upravo na bazi propolisa.

Crveni luk i ocat protiv kurjeg oka – Uzmite jednu manju glavicu crvenog luka, presijecite je na pola i potopite u malo jabukovog octa. Pustite malo da se spojevi iz luka i octa pomiješaju (3-4 sata). Za to će vrijeme luk upiti potrebne spojeve iz octa, i bit će djelotvoran u liječenju kurjeg oka. Pripremu lijeka i tretman radite u kasnim popodnevnim satima, 3-4 sata prije odlaska u krevet. Dakle, prije odlaska u krevet luk prislonite na kurje oko, i pričvrstite ga većim flasterom ili zavojem. Ponavljajte postupak nekoliko dana, sve dok luk i ocat ne izgrizu kurje oko. Ovo je još jedno djelotvorno prirodno sredstvo, koje uklanja kurje oko i korijen u potpunosti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...