Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Liječenje čira na želucu prirodnim metodama – Nastaje uglavnom zbog pogrešne ishrane, pretjeranog pušenja i djelomičnim uzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima

Čir na želucu je oštećenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska ranica, a zatim se udubi u želučanu stjenku. Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana

Najčešći simptom čira na dvanaestercu je bol koja je obično ravnomjerna i tupa.

Pojavljuje se i nestaje u razmacima od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Kod ulkusa dvanaesnika pojavljuje se 2-3 sata nakon jela. Može se javiti usred noći, na prazan želudac, a smiruje se uzimanjem hrane.

Ako je ulkus prisutan na želučanoj stjenci bol se obično pogoršava nakon uzimanja hrane. Ostali simptomi su gubitak tjelesne težine, slabljenje apetita, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje.

Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopće ne pojavljivati. Ukoliko osjetite oštru, iznenadnu i stalnu bol u želucu, odmah se obratite liječniku.

Krvava ili crno obojena stolica, povraćanje krvavog sadržaja ili sadržaja koji ima izgled zrna kave mogu biti znaci ozbiljnog problema, poput perforacije želučane ili stjenke dvanaesnika. Krvarenje nastupa ako su kiselina ili ulkus oštetili krvnu žilu.

Čir na želucu ozbiljna je bolest čije posljedice mogu biti dalekosežne i opasne. Znakovi bolesti su prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom čiru, pogotovo kad se čir dotakne. Neposredno nakon jela nastaju grčeviti bolovi koji prestaju kad se jelo povrati. Dogodi se da se krv iz čira na želucu izlije u crijevo te se pojavljuje u stolici u vidu sastojaka katrana.

Čir na želucu i dvanaesniku crijeva nastaje uglavnom zbog pogrešne ishrane, pretjeranog pušenja i djelomičnim uzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima i slično. Čir na želucu i dvanaestercu imaju mnogih zajedničkih osobina. Međutim, kod čira na želucu osobito noću dolazi do jačih bolova. Bolovi su kadšto veoma intenzivni, a smanjuju se kad bolesnik pojede malo hrane ili popije tekućinu.

Liječenje čira na želucu uz pomoć čaja: 40 g listova pitome nane, 40 g listova divlje nane, 40 g stabljike dubčaca, 40 g listova i cvjetova kantarije muške. Zatim 40 g listova i cvjetova kantarije ženske, 40 g stabljike preslice, 30 g istucane smrekove crvene bobe, 30 g istucane smrekove crne bobe, 30 g imele bijele, 30 g žila pirevine, 20 g listova šumske jagode, 20 g listova kupine, 20 g listova i cvjetova lipe, 10 g listova pelina nizinskoga.

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 i pol minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj pretočiti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dcl.

Poslije napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranoga ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 žlicu istoga ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu —najprije se kupus nariba a zatim iscijedi. Ukoliko se dnevno pije pola litre kupusnog soka, količine čaja mogu se smanjiti na pola litre dnevno. U tom slučaju dnevno je potrebno pripremiti pola litre čaja, s time da se u proključalu vodu stavi 5 g mješavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se usporedno s čajem. U tom slučaju, također, smanjiti količine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban.

Za mršave osobe koje boluju od čira na želucu preporučamo da čaj piju u proljeće i jesen kada nastupaju intenzivni bolovi.

Sastav čaja: 70 g listova i cvjetova kunice, 60 g listova pitome nane, 50 g listova i cvjetova kantarije muške, 40 g listova šumske jagode, 10 g listova pelina i 10 g listova kadulje krstašice.

Pripremanje i primjena čaja: Pripremati čaj jednako kao i prethodni, s time što se u toku dana mora popiti cijela količina od 1 litre —3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, a preostala 4 dcl između obroka, umjesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 jušne žlice maslinova ulja.

>> Čaj koji pomaže protiv tegoba uzrokovanih čirom na dvanaestercu

Za mlađe ljude koji boluju od čira na želucu a bili su strastveni pušači i u manjoj mjeri uživali alkohol, preporuča se slijedeći čaj: 50 g listova nane pitome, 50 g stabljike komorača, 40 g stabljike plućnjaka, 30 g stabljike ive trave, 30 g listova pelina, 10 g listova i cvjetova majčine dušice i 10 g korijena koprive.

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Piti 8 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, što znači da dnevno treba uzimati 4 obroka (dakle, manje ali učestalije). Poslije napitaka prije jela, uzima se svježe ocijeđen jabukov sok (jabuka može biti kisela ili slatka). U svaki obrok obavezno je staviti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Poslije napitaka nakon jela, uzima se mala žlica meda koja se prethodno razmuti u vodi ili navedenom čaju. Preostala 2 dcl čaja popiti u toku dana umjesto vode. Tom prilikom može mu se dodati malo svježe ocijeđena limunovog soka i meda. Postupak liječenja vremenski traje otprilike 2 mjeseca.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...