Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kupusnjače su odličan izvor vitamina – Koje su to namirnice?

Kupus, kelj, prokelj, keleraba, karfiol i kineski kupus preporučuju se za ishranu tijekom hladnih dana, kad treba unositi što više vitamina.

Sve te vrste su zapravo varijeteti obitelji Brasicae. Sve su dvogodišnje biljke čije se sjeme i mlade stabljike teško raspoznaju. Tek kada malo porastu, mogu se uočiti njihove karakteristične osobine.

Ove biljke se kod nas uzgajaju kao rani proljetni ili kasni jesenji usjevi. Bogate vitaminima i mineralima, kupušnjače su slične po hranjivosti. Kupus, recimo,sadrži više kalcija od ostalih biljaka koji se koriste u ljudskoj ishrani (oko 2440 mg / 100 g), zatim željeza, sumpora, magnezija i fosfora, a vitamina C ima koliko i limun ili naranča.

Tu su još vitamin B, provitamin A i drugi. Kelj je hranjiviji od kupusa glavičara, ali za razliku od njega ne može da se kiseli. Njegov ukus je blag i prijatan. Kelj se prepoznaje po naboranom lišću jake izražene nervature, pa stoga njegove glavice nisu nikad čvrste i zbijene kao kod kupusa. Bolje podnosi mrazeve, sušu i visoke temperature od ostalih kupusnjača.

Koje su namirnice na koje se misli kada kažemo kupusnjače?

Prokelj ili kelj pupčar je izuzetno hranjiv, prijatnog ukusa i od njega se spremaju raznovrsna jela kao što su salate, čorbe, a može i da se poha, kiseli ili zamrzava.

Po mnogima, najljepši među kupusnjačama je karfiol sa svojom “ružom” – bijelom glavicom, koju obrazuju skraćeni i zbijeni dijelovi cvasti. Osim izgleda, on je i po ukusu i hranjivoj vrijednosti ispred ostalih kupusnjača. Preporučuje se kao dijetalna hrana djeci i bolesnicima. Od karfiola se spremaju brojna ukusna jela, a dobar je i u turšiji.

Poput karfiola i cvast brokule se svrstava u delikatesno povrće koje se priprema na sličan način.

Lisnati kupus, poznatiji kao raštan, sve se više nameće svojim specifičnim ukusom. Koristi se za kuhana jela.

Kineski kupus, koji se u istočnoj aziji masovno uzgaja, sve češće se može vidjeti i kod nas, mahom u restoranima s kineskom kuhinjom. Lako se prepoznaje po izduženim i zbijenim glavicama, mada ima i onih koje ne formiraju glavicu već, poput salate, imaju izdužene tamnozelene listove.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...