Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koraci koje morate poduzeti da se riješite lošeg zadaha

Neugodan miris iz usne šupljine uzrokuju brojne fizičke pojave, ali i svakodnevne navike. U svakom slučaju, loš zadah nam nikako ne ide u korist.

Želite li ga se riješiti zauvijek pridržavajte se ovih jednostavnih pravila.

Važno je da pijete puno vode – Voda je važan dio našeg tijela, a njezina funkcija započinje već u usnoj šupljini. Voda ispire bakterije iz usta koje uzrokuju loš zadah. No to se ne odnosi i na slatke i gazirane tekućine jer one su prepne šećera, ali i kiselina koje mogu dodatno pojačati zadah iz usta. Napunite bočicu vodom i svako toliko napravite pokoji gutljaj.

Vlažite sluznicu – Slina u ustima ima vrlo važnu ulogu. Ona tijekom cijelog dana ispire usta i uklanja bakterije. Kako bi vaša usna šupljina uvijek ostala vlažna potrebno je, osim ispijanja vode, potaknuti njezino stvaranje. Žvakanje gume kao i cuclanje bombona bez šećera potiče stvaranje sline. Na taj način ispirete bakterije koje uzrokuju neugodan miris, ali i osvježavate dah.

Punite želudac – Neugodan miris iz usta može biti uzrokovan i želučanom kiselinom, ali i teško probavljivim namirnicama poput crvenog mesa i pržene, masne hrane. Želite li izbjeći loš zadah svako toliko pojedite pokoju zdravu grickalicu poput orašastih plodova ili jabuke. To će smiriti želudac, ali i spriječiti neugodan zadah.

Perite usnu šupljinu – Higijena zubi i usne šupljine vrlo je važna kako za vaše zube tako i za rješavanje problema lošeg zadaha. Perite zube svaki dan, posebno prije spavanja i ujutro, nakon doručka. Isto tako, ne zaboravite oprati i jezik na kojem se nakuplja veliki broj bakterija, uzročnika lošeg zadaha.

Redovito odlazite kod zubara – O zdravlju zubi ovisi vaš blistav osmijeh. Karijes i druga oštećenja na zubima, nakupine kamenca kao i bolesti desni također su krivci za loš zadah i zato je potrebno usnu šupljinu redovito ‘servisirati’. Pregled zubi obavljajte svakih par mjeseci i spriječite probleme na vrijeme.

Izvor: zadovoljna.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...