Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kopriva obična: Velika kopriva kao prirodni lijek za mnoge bolesti

obična kopriva
Foto: Pixabay / Obična kopriva

Obična kopriva, velika kopriva, dvodomna kopriva (lat. Urtica dioica), sve su to nazivi za jako ljekovitu biljku koju ćemo predstaviti u nastavku teksta.

U koprivi pronalazimo znatne količine mineralnih tvari, ponajprije željezo, pa onda acetil­kolin, mravlju kiselinu, histamin, vitamine, klorofil, enzime i neke tvari koje snižavaju količinu šećera u krvi.

Službena je medicina počela koprivu upotrebljavati tek u novije vrijeme. Listovi koprive danas se često koriste za poticanje cjelokupne izmjene tvari. Stoga je kopriva značajan sastojak brojnih čajnih mješavina za liječenje gihta i reumatskih oboljenja, kao i žučnih i tegoba sa jetrom. Listovi koprive nalaze se i u čajevima za proljetne i jesenske kure čišćenja. Također i od samih listova koprive može se skuhati dobar čaj od koprive koji povoljno utječe na lučenje mokraće, a pohvalno o njemu govore zbog pozitivnog djelovanja na prostatu.

Zdravstvene prednosti koprive

Kopriva se lako može naći diljem svijeta gdje god vlada umjerena klima. Korijenje i lišće ove biljke koriste se u medicinske svrhe, iako se one mogu razlikovati. Kopriva je dostupna u kapsulama, tinkturama, pa čak i u obliku čaja. Iako se općenito smatra sigurnom, upotreba bilo koje biljke može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi. Stoga, prije nego što počnete redovito koristiti koprivu ili neke njene pripravke, posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Dobra je protiv alergije

List biljke obične koprive koristi se za liječenje raznih alergija. “T” stanice, koje kontroliraju imunosne stanice koje uzrokuju alergije, proizvode se u većim količinama tijekom korištenja niskih doza ekstrakta od korijena koprive. Studija koju je proveo Nacionalni fakultet za Prirodnu Medicinu u Portlandu, u Oregonu u Americi, otkrio je da je uporaba koprive u liječenju alergijskog rinitisa učinkovitija od placeba. Protuupalni učinci ove biljke olakšavaju alergijske simptome. Osobe koje su osjetljive na hranu mogu pronaći  olakšanje od alergijskih reakcija ako konzumiraju koprivu prije jela.

Artritis možemo liječiti koprivom

Protuupalna svojstva koprive dokazana su i u ublažavanju boli i oteklina koje prate reumatoidni artritis. Djelovanje histamina je otežano korištenjem ove biljke, kaže dr. Ellen Feingold. Korištenje koprive može smanjiti potrebu za nesteroidnim protuupalnim lijekovima. Biljka se može uzimati zajedno s nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAIDS), omogućujući smanjenje doze lijekova. To može pružiti učinkovito ublažavanje boli, a smanjuje mogućnost nuspojava od dugotrajne uporabe medikamenata.

Kopriva za libido

Obična kopriva može pomoći u slučajevima smanjene seksualne sposobnosti zbog svoje sposobnosti da zadrži testosteron aktivnim. Lignani koji se nalaze u biljci mogu također stupiti u interakciju s globulinom koji veže spolni hormon, ili SHBG, kako bi spriječili uklanjanje testosterona iz cirkulacije. Korištenje koprive kao stimulansa često je prednost u odnosu na mnoge druge tretmane jer ne pridonosi benignoj hipertrofiji prostate.

Zdravlje prostate

Korištenje ove biljke može usporiti brzinu kojom se stanice dijele u prostati. Receptorska mjesta na žlijezdi, koja normalno prihvaćaju hormone rasta, blokiraju se djelovanjem koprive kada se vežu na ove receptore. Rast stanica u prostati također se oslanja na specifične enzime. Spojevi u biljci mogu ometati ove enzime tako da sporije dijele stanice stanice. U uvjetima kao što je benigna hipertrofija prostate, protok urina je često težak zbog pritiska na uretru. Kada se u prostati smanji rast i podjela stanica, taj se pritisak isto smanjuje, čime se omogućuje lakši protok urina.

Prednosti lista koprive

List koprive se koristi stotinama godina u medicinske svrhe. Koprive su višegodišnje biljke koje su izvorno nastale u Europi. Njihovo lišće sadrži fine vlasi koji oslobađaju bolne i iritirajuće kemikalije kada dođu u dodir s kožom. Mrlje u obliku srca imaju izgled finih zubića koji okružuju rubove. Listovi kopriva se suše i koriste u ekstraktima, kapsulama, tinkturama i čajevima.

Protuupalna svojstva koprive

Kopriva se u medicini koristi zbog svojih protuupalnih svojstava. Ekstrakti koprive pomažu u sprečavanju rada upalnih signalnih molekula, koje mogu potaknuti upalu u tijelu. Kopriva može pomoći i u  smanjenju upale u mokraćnom sustavu, kod artritisa i upale kože kao što je recimo ekcem.

Kopriva je prirodni analgetik

Istraživanje objavljeno u “Journal of the Royal Society of Medicine” u lipnju 2000. navodi da kopriva može smanjiti osteoartritisnu bol kada se primjenjuje na bolno područje. Dnevnici pacijenata i liječničke procjene tijekom 12 tjedana pokazali su da su bol i neugoda kod pacijenata koji su koristili koprivu manji nego s obzirom na placebo. Čini se da kopriva ima analgetski učinak i može utjecati na način na koji tijelo prenosi bolove.

Peludna groznica može se kontrolirati s pomoću koprive?

Kopriva je korisna u kontroli simptoma peludne groznice i drugih alergijskih reakcija u tijelu. Kopriva ima antihistaminska svojstva koja pomažu smanjiti količinu histamina u tijelu. Antihistamini mogu smanjiti alergijske reakcije kao što su kihanje i svrbež. Tradicionalno, kopriva je korištena kao ekspektorant i može pomoći u smanjenju zagušenja dišnog sustava zbog peludne groznice. Za potpunu potvrdu ipak su potrebne dodatne kliničke studije.

Benigna hiperplazija prostate

Kopriva može pomoći smanjiti simptome benigne hiperplazije prostate. Sveučilište Maryland Medical je utvrdilo da kopriva može ublažiti smanjenje urinarnog protoka. To je problem koji daje stalni nagon za mokrenjem i nemogućnost potpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Povezujemo ga sa povećanom prostatom.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Phytomedicine” u kolovozu 2007. godine navodi da kopriva sadrži globulin koji je možda odgovoran za ovaj pozitivan učinak. Dodatna klinička istraživanja su potrebna. Razgovarajte s liječnikom o benignoj hiperplaziji prostate kako biste isključili mogućnost raka prostate.

Korijen koprive vs. stabljika koprive

Praktičari tradicionalne biljne medicine koristili su biljku koprive, ili Urticu dioicu, za mnoge poremećaje. Biljka je nastala u sjevernoj Europi i Aziji. Danas raste gotovo svugdje u svijetu kao divlja biljka i može narasti i do 4 metra.

Njeno lišće i stabljika prekriveni su sitnim dlačicama koje oslobađaju tvari koje izazivaju neugodan osjećaj pečenja na koži. Zeljasti dijelovi biljke i njezini korijeni imaju ljekovita svojstva koja se međusobno ponešto razlikuju. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste se odlučili je li korištenje koprive dobar izbor za vas.

Korijen koprive kao lijek

Tradicionalno, korijen koprive se koristi za liječenje različitih urinarnih problema. Danas je to priznat lijek za benignu hiperplaziju prostate, ili BPH, au Europi se rutinski koristi kao tretman za ovo stanje. Simptomi BPH-a, uključujući “smanjeni protok urina, nepotpuno pražnjenje mjehura … i stalni nagon uriranja”, mogu biti ublaženi korijenom koprive, prema studijama medicinskog centra Sveučilišta Maryland. Iako nitko potpuno ne razumije ovaj mehanizam, korijen može poboljšati stanje snižavanjem razine testosterona. To je hormon koji stimulira rast prostate i može biti odgovoran za abnormalni rast BPH.

Listovi i stabljika koprive

Lisnati dijelovi koprive imaju svojstva koja koprivu čine korisnom u liječenju bolnih stanja kao što su artritis i bolni mišići. U takvim situacijama, kopriva se lokalno primjenjuje na bolno područje. Oralnim uzimanjem kapsule koprive mogu također pomoći u smanjenju kihanja i svrbeža. Posebno se misli na kihanje i svrbež koji se pojave u slučaju nekih alergija. Tu prvenstveno mislimo na peludnu groznicu. Smatramo da kopriva smanjuje proizvodnju histamina u tijelu kao odgovor na alergene.

Istraživanje

Velik broj kliničkih studija utvrdio je da korijen koprive je koristan u liječenju BPH. U jednoj od ovih, objavljenoj u “Journal of Herbal Pharmacotherapy” 2005. godine, ispitanici s poremećajem koji su uzimali proizvode od koprive su imali znatno poboljšanje svojih simptoma u usporedbi s ostalima koji su uzimali placebo.

Nekoliko studija također je istraživalo korisnost lišća koprive za bolna stanja.  U jednom kliničkom ispitivanju objavljenom 2000. godine u časopisu “Journal of the Royal Society of Medicine”, subjekti s artritičnim bolnim palcem koristili su koprivu ili neku drugu ne-medicinsku biljku lokalno tjedan dana.

Oni koji su koristili koprivu imali su značajno smanjenje boli u usporedbi s kontrolnom skupinom. Osim toga, u članku o biljkama objavljenom u “Alternative Medicine Reviews” 2000. godine, korištenje koprive ocijenjeno je korisnim kao moguća primarna terapija za sezonske alergije.

Preporuke i mjere opreza: Kopriva je dostupna u trgovinama zdrave hrane kao sušeno lišće ili kao dodatak u kapsulama. Korijen koprive dostupan je kao tinktura. Osušeni list obično se uzima u dozi od 2 do 4 g, tri puta dnevno; može se upotrijebiti za pripremu čaja od koprive: najmanje 3 žličice suhog lišća koprive treba staviti u 2/3 šalice kipuće vode na vrijeme od oko pet minuta. Tinktura korijena može se razrijediti u vodi. Jedan dio tinkture do pet dijelova vode, a 1 do 4 ml ove otopine troši se tri do četiri puta dnevno. List i korijen koprive općenito se smatraju sigurnima. Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, uzimanje je sigurno iako mogu izazvati nemir želuca kod nekih ljudi. Nemojte uzimati bilo koji pripravak ako ste trudni i raspravite o upotrebi koprive sa svojim liječnikom prije nego što ju počnete konzumirati.

Čaj od koprive: prednosti i napomene

Jeste li se ikada opekli na koprivu? Teško je zaboraviti tu goruću senzaciju i bol. Koprive se nalaze diljem svijeta, cvjetaju svake godine i vrlo često ih susrećemo u prirodi.

Što je čaj od koprive?

U jednom od onih čudnih, ali istinitih prizora, ispada da ova biljka koja vašoj koži može nanijeti bol može također i biti rješenje mnogih vaših problema. Obična kopriva, latinskog imena, Urtica dioica, medicinski se koristi još od vremena prije nove ere.

U Srednjem vijeku se koristila za liječenje boli u zglobovima. Koristila se i kao diuretik. Danas se njenim korijenom liječe urinarni problemi povezani s povećanom prostatom (benigna hiperplazija prostate). Također, liječena je infekcija mokraćnog sustava i peludna groznica. U međuvremenu, njeno lišće se najčešće koristi za liječenje boli kod osteoartritisa, alergija i ponovno peludne groznice. Listovi i stabljike mogu se jesti u salati, kuhani u juhi ili napravljeni u čaj. Korijen koprive se češće koristi u obliku tinkture, sušen i stavljen u kapsule, ili sušen i napravljen za čaj.

Biljka ima malo poznatih nuspojava, ali kao i kod bilo kojeg medicinskog pripravka, najbolje se posavjetovati s liječnikom prije nego što dodate pripravke od koprive u svoju prehranu ili plan liječenja.

Prednosti čaja

Čaj od koprive izravno utječe na bubrege. “Kopriva je diuretik, pojačava izlučivanje urina i uklanjanje mokraćne kiseline (pod nadzorom liječnika), stoga može biti korisna kod edema, upalnog artritisa ili gihta”, kaže naturopat, dr. Robert Kachko. Istraživanja pokazuju da kombiniranjem koprive s ostalim biljem (patuljasta palma) pacijenti mogu naći olakšanje od mokraćnih problema. Osim što utječe na bubrege, kopriva ima mnoge zdrave sastojke i smatra se jednom od naših najhranjivijih biljaka.

Njeni glavni sastojci su flavonoidi (kvercetin, kaempferol), karotenoidi, vitamin C, vitamin B, vitamin K1, triterpeni, steroli i minerali. Deset grama koprive sadrži 290 miligrama kalcija i 86 miligrama magnezija. Za usporedbu, 10 grama sirovog špinata sadrži 10 miligrama kalcija i 8 miligrama magnezija. Pokušajte ubaciti koprivu u svoju prehranu.

Čaj od koprive protiv alergija

Peludna groznica utječe na milijune ljudi, a čaj od koprive djelotvoran je u kontroli svrbeža i kihanja obično povezanih uz nju.

Studija na National College of Naturopathic Medicine zaključila je da je 58% sudionika koji su dobili liofiliziranu koprivu za liječenje peludne groznice imalo smanjenje simptoma. Budući da antihistaminici mogu imati nuspojave poput pospanosti, napadaja i suhih usta, čaj od koprive je dobra alternativa za osjetljive osobe.

Čaj od koprive za liječenje benigne prostatne hiperplastije (BPH)

Diuretička priroda čaja od kopriva poboljšava funkciju bubrega i kao rezultat može poboljšati simptome povezane s BPH. To “poboljšava učestalost mokrenja, protok urina, a također može smanjiti hormon koji veže globulin i utječe na razine testosterona”, kaže dr. Kachko. Dakle, ne samo da to može potencijalno poboljšati rad vaših bubrega (ako imate BPH), već bi pomogao i vašem seksualnom životu.

Ekstrakti iz korijena koprive sadrže fitoterapijske proizvode koji se sastoje od biljnih ulja, lanaca masnih kiselina, fitosterola i fitoestrogena. Ti spojevi imaju protuupalne učinke, mijenjaju faktore rasta, reguliraju lipidnu peroksidaciju, inhibiraju 5-alfa-reduktazu i štite mokraćni mjehur, kao i mišiće koji kontroliraju njegovu funkciju.

Čaj od koprive za rast i njegu kose

Nema medicinskih istraživanja za dokazivanje da čaj od koprive potiče rast kose ili uklanja akne. Međutim, travari često koriste koprivu za rast kose, tvrdeći da silika u koprivi jača kosu i nokte, a druga svojstva poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju lomljivost noktiju.

Doista, postoji mnogo proizvoda za njegu kose koja sadrže koprivu. Ako imate problema s kosom i ne možete pronaći ništa što pomaže, isprobajte ovo. Isto vrijedi i za korištenje koprive u njezi kože. Kada se koristi u obliku lokalne masti ili čak i kao čaj, kopriva može imati protuupalno i analgetsko djelovanje na kožne probleme poput ekcema ili osipa.

Prema zagovornicima prirodnih lijekova, visoka količina klorofila u koprivi daje im alkalinizirajuće i detoksificirajuće svojstvo, što potencijalno čini biljku učinkovitom za liječenje akni. Knjiga “Integrativna medicina” kaže da je kopriva korisna i u liječenju urtikarije. Kopriva sadrži flavonoide – ili bioflavonoide – koji učinkovito smanjuju količinu histamina.

Kopriva i krvni tlak

U nekim studijama koje su provedene na životinjama, pokazalo se da kopriva snižava razinu krvnog tlaka. Međutim, ovaj učinak još nije potvrđen u ljudskim istraživanjima. Sposobnost da ova biljka snižava krvni tlak se vjerojatno javlja jer ona i inače djeluje kao diuretik u tijelu. takvo djelovanje zauzvrat smanjuje sistolički krvni tlak. Budući da je visok krvni tlak ozbiljno zdravstveno stanje, ne biste trebali koristiti samo koprivu za liječenje, osim ako ste se prethodno konzultirali s liječnikom.

Čaj od koprive za liječenje dijabetesa

Došlo je do nekih preliminarnih istraživanja vezanih uz uporabu čaja od koprive za liječenje dijabetesa tipa 2, a studija iz 2011. godine otkrila je da je učinkovita u smanjenju interleukina 6 (IL-6) i visoko osjetljivog c-reaktivnog proteina (hs-CRP) u bolesnika s dijabetesom u odnosu na kontrolnu skupinu nakon osam tjedana liječenja.

Druga studija otkrila je da koprive imaju značajan utjecaj na razine glukoze kod osoba s dijabetesom tipa 2. Međutim, bolesnici bi trebali napomenuti da su istraživači proučavali “uzimanje ekstrakta koprive (jedna kapsula od 500 mg svaka 8 sati tijekom 3 mjeseca) u kombinaciji s uobičajenim oralnim antihiperglikemijskim lijekovima”, tako da čaj od koprive može biti dobar komplementarni tretman za dijabetes.

Čaj od koprive za artritis

U 2013. izdanju “Phytomedicine” otkriveno je da kopriva, uključujući korijen, pomaže smanjiti upalu kada se ekstrahira u otopinu na bazi ulja. Ima veliki potencijal za liječenje artritisa, no daljnja studija je još uvijek potrebna. Anti-upalna svojstva  koprive mogu zapravo pomoći onima koji pate od artritisa. Štoviše, studija objavljena u “Journal of the Royal Society of Medicine” u lipnju 2000. izvještava da kopriva može smanjiti osteoartritisnu bol kad se primjenjuje na bolno područje.

Kopriva i mršavljenje

Iako još nije provedena službena studija o utjecaju koprive na gubitak kilograma, biljka s njezinim svojstvima za čišćenje može pomoći u gubitku kilograma. Djelije tako da otpušta neželjene metaboličke tvari iz tijela. Smanjenjem pohranjenog otpada u mišićnom tkivu i limfnom sustavu, ona omogućuje vašem tijelu da bude produktivnije. 3 do 4 šalice čaja od koprive dnevno je dobro jer potiče metabolizam.

Kopriva i testosteron

U studiji iz 2014. koja se odnosi na negativne učinke nikotina na spermu kod miševa, istraživači su otkrili da povećanje doze koprive “značajno povećava pokretljivost, broj, normalnu morfologiju spermija, promjer spermija i testosterona u svim skupinama u usporedbi s kontrolnim uzorkom.” Postoje izvješća koja tvrde da ekstrakt koprive također pomaže nadoknaditi količinu testosterona u tijelu.

Što se tiče efekata na libido, kopriva može pomoći u slučajevima smanjene seksualne želje zbog svoje sposobnosti da zadrži testosteron aktivnim, ali niti to još nije znanstveno dokazano.

Antibakterijska i antifungalna korist čaja od koprive

Čaj od koprive  je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i zapravo je istraživanje iz 2013. godine pokazalo da ima “moćnu antibakterijsku aktivnost”. Uobičajena u većini umjerenih područja duž rijeka i jezera, kopriva je biljka koja također ima antifungalna svojstva. U studiji objavljenoj u časopisu “Journal of Biological Chemistry”, navedeno je da lektin aglutinin ima svojstva vezivanja kitina, što rezultira snažnim antifungalnim i blagim antibakterijskim funkcijama koprive.

Doziranje i potrošnja koprive

Kada izrađujete čaj od koprive, prema Medicinskom centru Sveučilišta u Marylandu, možete piti tri do četiri šalice dnevno. Važno, uvijek biste trebali popiti dodatnu vodu uz čaj. Suho lišće koprive obično se uzima u rasponu 2 do 4 grama, 3 puta dnevno. U nekoliko oblika možete kupiti i dodatke koprive, uključujući suhe listove, tinkturu i ekstrakt. Dostupne su i kreme za koprive, ali se obično koriste za liječenje dermatoloških stanja. Preporučena doza za dodatak koprive ovisi o vrsti dopunskog lijeka. Možete uzeti 2 g do 4 g suhog lista do tri puta dnevno.

Za ekstrakte doziranje ovisi o tome dolazi li ekstrakt od korijena ili lista. Za korijenski ekstrakt, potrebno je 1,5 ml tri ili četiri puta dnevno. Za ekstrakt listova, uzimajte 2 ml do 5 ml tri puta dnevno. Ako želite tinkturu, možete sigurno uzeti između 1 ml i 4 ml tri ili četiri puta dnevno. U svojoj knjizi “Prepoznavanje i sakupljanje jestivih i ljekovitih biljaka”, autor Steve Brill upozorava amaterske travare da kasnija sezona lišća koprive može sadržavati spojeve štetne za bubrege. Stoga je važno sakupljati lišće prije nego što kopriva cvijeta. Sok od koprive je tamnozelene boje i obično se konzumira svjež.

Možete napraviti sok od kopriva samo od lišća ili od lišća i stabljike (iz 4 šalice lišća od koprive može se napraviti pola šalice soka) ili miješanjem lišća s vodom (kombinirajući 2 šalice lišća od koprive sa 1 šalicom vode).

Mjere opreza

Upotreba i mjere opreza: Čaj od koprive je “kontraindiciran u trudnoći”, kaže dr. Kachko. Može promijeniti menstrualni ciklus i može pridonijeti pobačaju. Dr. Kachko upozorava da osobe s poremećajima srca, bubrežnim problemima ili hormonalnim problemima trebaju biti oprezne. “Svaka uporaba treba biti nadzirana i odobrena od strane liječnika”, kaže on. Različite studije upućuju na to da kopriva podiže razinu šećera u krvi dok druge pokazuju da ih smanjuje, pa ako ste dijabetični, trebate pomno pratiti krv. On dodaje: “Neki ljudi mogu biti alergični na koprive, pa bi trebali početi s vrlo niskom dozom”. Poput aspirina, kopriva može razrijediti krv i smanjiti sposobnost zgrušavanja, piše Medical Center Maryland. Neki od lijekova s kojima kopriva može doći u kontraindikaciju uključuju razrjeđivače krvi, lijekove za visoki krvni tlak, lijekove za dijabetes, litij i NSAID.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...