Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kopriva je jako zdrava biljka – Saznajte kako se koristi kao prirodni lijek?

Kopriva sadrži znatnu količinu klorofila, mineralnih soli (kalcij, kalij, fosfor, željezo) te vitamina C i provitamina A. Osim toga, u njoj je mnogo flavonoida, triterpena, sterola i drugih sastojaka koji pozitivno djeluju na naš organizam.

Kopriva je biljka koju svi jako dobro poznajemo. Vjerujemo da nema osobe koja se u djetinjstvu nije ožarila na koprivu, a kasnije nekada kroz odrastanje naučila o ljekovitim svojstvima ove biljke.

Sada pročitajte malo više o ljekovitom djelovanju koprive, i prirodnim ljekovitim preparatima koji se prave od ove biljke.

Kako djeluje kopriva i kada se primjenjuje?

Često se primjenjuje zbog željeza kod malokrvnih osoba jer utječe na stvaranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca. Najčešća područja primjene danas su poboljšano mokrenje, reumatske tegobe i poticanje lučenja mlijeka kod dojilja. Veliku primjenu kopriva ima i u kozmetici. Ekstrakt korijena nalazi se u proizvodima protiv opadanja kose.

Ima li nuspojava? Primjenom gotovih preparata u propisanim dozama nuspojave nisu zapažene. Ipak, budite pažljivi jer visoke doze mogu da izazovu crvenilo kože i opstipaciju. Kopriva ne smije da se koristi neprokuhana jer može da ošteti bubrege.

S obzirom na to da utječe na pojačano lučenje mokraće, kod česte primjene treba pripaziti na gubitak kalija i uzimati hranu bogatu tim mineralom.

Kako se priprema čaj od koprive?

Da bi sami sebi pripremili ljekoviti čaj od koprive, slijedite kratke i jako jednostavne upute.

Stručak mladih listova koprive treba kuhati 15 minuta u litri vode, procijediti i popiti tijekom dana. Preporuka je da redovno pijete ovaj čaj mjesec dana.

Ovo možda niste znali – Koprivu rijetko možete da nađete na jelovnicima, iako se radi o ukusnoj namirnici koja može da se pripremi kuhana kao špinat ili isjeckana s jajima kao omlet.

Može da se pripremi na mnogo načina kao i svako povrće.

Mada je savijača ili pita sa koprivom nešto izvanredno, u cijeloj Europi je poznata tek juha od koprive, jedino jelo u kojem kopriva ima glavnu ulogu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...