Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Konjunktivitis – uzroci, simptomi, prevencija, liječenje

konjuktivitis kod djece prirodni lijek
Foto: Pixabay / Oči

Konjunktivitis (konjunktive), koji se kod nas često nepravilno naziva konjuktivitis,  je bolest koja zahvaća očnu spojnicu te se još naziva i upala očne spojnice. Spojnica se pruža od bjeloočnice do rožnice i nalazi se na unutarnjem dijelu kapka. U slučaju konjuktivitisa bjeloočnica postaj crvena. Konjuktivitis se javlja kod djece i kod odraslih, pa da napišemo koji je prirodni lijek dobar.

Razni mikroorganizmi i drugi oblici podražaja mogu izazvati konjuktivitis.  Suze štite očnu spojnicu tako što razrjeđuju bakterije jer u sebi sadrže enzime i antitijela  koja sprječavaju razvoj bakterija. Konjunktivitis (s obzirom na težinu bolesti) može biti  blaga upala sa suzenjem ili  jaka upala koja uzrokuje ozljedu i odumiranje tkiva.  Najčešći uzroci upale su virusne infekcije, a ostali  uzročnici mogu biti bakterije, gljivice, klamidija i paraziti (rijetko).

Ako govorimo o virusnim i bakterijskim oblicima upale, treba naglasiti da se vrlo brzo šire među djecom te mogu uzrokovati lokalnu epidemiju. Neki od uzroka konjuktivitisa također mogu biti razne alergije (tada govorimo o alergijskom konjunktivitisu), izloženost raznim kemikalijama, iritacije izazvane vjetrom, prašinom ili dimom, a ponekad i obična prehlada i osip mogu izazvati upalu.

Alergijski konjuktivitis – kako ga prepoznati i koji su uzroci?

Uslijed izlaganja vaših očiju određenom alergenu na koji imate razvijenu alergiju, u tijelu se ispušta histamin i krvne žile u spojnici oka postaju natečene. Crvenilo oka se razvija dosta brzo, uz svrbež i suzenje oka.

Pelud koja uzrokuje ovakve simptome dolazi od različitih biljaka (varira od osobe do osobe), ovisno na koju ste alergični.

Sitna pelud koja može izazvati peludnu groznicu dolazi od:

Količina peludi u zraku igra značajnu ulogu u razvoju simptoma. Ukoliko je vrijeme toplo, suho i vjetrovito količina peludi u zraku će vjerojatno biti povećana. Za vrijeme kišnih, hladnih i vlažnih dana, većina peludi je isprana na tlu.

Iako se očne alergije često pojavljuju u obitelji, važno je naglasiti da nisu nasljedne. Teško je uopće pretpostaviti koliko ljudi pati od alergija, posebno zbog toga što je mnogo različitih stanja svrstano pod termin alergija.

Simptomi po kojima prepoznajemo alergijski konjunktivitis:

 • simptomi zahvaćaju oba oka i jako se brzo razvijaju
 • osjećate svrbež oka, a bjeloočnice poprimaju crvenu ili roza boju
 • poznat je i osjećaj gorenja iznutra
 • kapci nateknu
 • oči suze jače nego inače, ali nisu ljepljive kao kod infekcijskog konjunktivitisa
 • vid nije pogoršan
 • kod ozbiljnih slučajeva spojnica oka ispod gornjih kapaka može nateći i poprimiti grudvasti izgled

Liječenje alergijskog konjunktivitisa

Najbolje je izbjegavati tvari koje izazivaju alergiju. Naravno, nekada nije moguće izbjeći sve alergene, ali se svakako možete pripaziti i u dostatnoj mjeri suzbiti pojavu bolesti. Pokušajte smanjiti izlaganje prašini, plijesni i peludi.

Kapi za oči mogu smanjiti simptome, a da bi ublažili simptome poslužite se hladnim oblogama na očima.

Antihistaminici koje možete uzeti bez recepta najviše vam mogu pomoći kod simptoma alergijskog konjunktivitisa. Ipak, pripazite jer vam mogu isušiti oči.

Ako vam ništa od gore navedenog ne pomaže, svakako zatražite stručnu liječničku pomoć.

Liječenje može uključivati:

 • antihistaminici ili protuupalne kapi za oči
 • steroidne kapi za oči (kod ozbiljnijih slučajeva)

Mnogi koriste i kapi za oči koje sprječavaju određene bijele krvne stanice, mastocite, da ispuštaju histamin. Kod ozbiljnih problema, ove se kapi koriste zajedno sa antihistaminicima. Najbolje rezultate pokazale su kod korištenja prije doticaja sa alergenima.

Bakterijski konjunktivitis

Najčešći uzrok kod bakterijskog konjunktivitisa su piogene bakterije, a to su stafilokoki ili streptokoki sa kože bolesnika ili iz respiratorne flore. Neki od uzročnika mogu biti i bakterije koje prenosimo dodirom kao što su kukci, djeca, a ponekad i razna šminka ili losioni za lice mogu utjecati na pojavu bakterijskog konjuktivitisa.  U slučaju da se radi o bakterijskom konjunktivitisu liječenje nije potrebno te se obično upala povuče bez ikakvih lijekova. Želimo li ubrzati oporavak moguće je korištenje antibiotskih kapi ili masti kao što su kloramfenikol ili fusidična kiselina.

Virusni konjunktivitis

S obzirom da ne postoji specifična terapija za liječenje virusnog konjunktivitisa za ublažavanje možemo koristiti tople obloge i umjetne suze. Ako je upala baš jaka može se propisati topičke kortikosteroide kako bi se smanjila nelagoda, ali pritom moramo biti pažljivi jer se rizik od nuspojava može povećati ako se kortikosteroidi dugo upotrebljavaju.  Pacijenti kod kojih se pojavila upala trebali bi izbjegavati dodirivanje očiju i dijeljenje ručnika kako se stanje ne bi pogoršalo. Otprilike za tri tjedna upala bi se trebala povući ako se radi o virusnom konjuktivitisu, ali u nekim težim slučajevima može trajati i dulje od mjesec dana. Kako bi se ublažili simptomi upale često se koristi i majčino mlijeko.

Kada se radi o alergijskom konjuktivitisu najčešći simptomi su svrbež očiju, te one proizvode končast sadržaj. Kako bi ublažili svrab i oticanje dobro je uzimati oralne antihistaminike, te se preporuča izbjegavati  ono što ga izaziva kao što su polen, kozmetička sredstva ili životinje. U liječenju je također dobro uzimati kombinaciju vitamina C i kercetina u podijeljenim dozama od 1.000 mg vitamina C sa 1.500 mg kercetina. Kercetin ima antiflamatorne osobine te se dobiva iz raznog voća i povrća ( član je klase nutrijenata zvanih blioflavonoidi). Vitamin C pomaže kod upale očne spojnice te ga je dobro uzimati.

Neonatalni inkluzijski konjunktivitis

Neonatalni inkluzijski konjunktivitis ili ophthalmia neonatorum pojavljuje se kod novorođenčadi koja se zarazila u porođajnom kanalu bakterijama kao što je klamidija i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Osobe koje dugo nose kontaktne leće također imaju rizik od oboljenja, zatim osobe koje su u kontaktu sa zaraženim osobama.

Postoji još nekoliko vrsta konjuktivitisa, a to su:

 • inkluzijski konjunktivitis ili bazenski konjuktivitis, uzrokovan bakterijom klamidijom
 • gonokokni konjunktivitis
 • kronični konjunktivitis (trahom)

Liječenje konjuktivitisa

Kako bi uspješno liječili konjuktivitis potrebno je utvrditi točan uzrok nastanka bolesti. U slučaju lokalnih pripravaka kortikosteroida oftalmolog će najbolje odrediti terapiju. Liječenjem alergija liječimo i alergijski konjuktivitis, a ako uklonimo uzročni alergen bolest može nestati sama po sebi. Ako imate blagu upalu lokalni pripravci bez recepta mogu pomoći. Ako se radi o bakterijskom konjuktivitisu koristimo antibiotike u obliku kapi za oči koji se primjenjuju nekoliko puta dnevno te je izliječenje moguće za nekoliko dana.  Virusni  konjunktivitis nije potrebno liječiti, obično sam prolazi kroz nekih tjedan dana. Djeca koja imaju neonatalni konjunktivitis trebaju se liječiti makrolidima, kao što je azitromicin, a liječenje trebaju provesti i majka i njen seksualni partner. Kod odraslih se konjunktivitis uzrokovan klamidijom, tj. inkluzijski konjuktivitis  liječi jednokratnim davanjem azitromicina, te je potrebno liječiti i seksualnog partnera. Oči ne smijemo prekrivati zavojem i moramo ih držati čiste od izlučevina.

Konjuktivitis kod djece treba liječiti pedijatar, uz mogućnost da se koristi i neki prirodni lijek.

Ako je konjuktivitis uzrokovan virusom nije potrebno liječenje, on obično nestaje sam od sebe. Ako postoji sumnja na bakterijski konjuktivitis djetetu će se propisati antibiotske kapi ili mast. Kako bi djetetu na što lakši način ukapali kapi stavite kapi na unutarnji kut zatvorenog oka, kada ih dijete otvori kapi će ući u oko. U slučaju da ne uspijete ukapati kapi djetetu liječnik vam može dati antibiotsku mast koju stavljate u tankom sloju na donji dio kapka.  Ako se radi o alergijskom konjuktivitisu, liječnik može propisati lijekove protiv alergije. Oni se uzimaju u obliku tableta, tekućine ili kapi za oči.

Kako bi olakšali simptome koristite hladne ili tople obloge, acetaminofen ili ibuprofen, rubove očiju očistite toplom vodom i gazom, a možete ukloniti i koru koja se stvara zbog iscjetka.

U slučaju da dijete nosi kontaktne leće liječnik može preporučiti i nekorištenje leća dok upala ne prođe. Nakon što je dijete izliječeno možete ponovo početi koristiti leće, a prije nošenja ih pažljivo očistite i dezinficirajte najmanje dva puta.

Prirodni lijek za konjunktivitis

Tople ili hladne obloge možete koristiti svakodnevno kako bi olakšali tegobe. Kako bi smanjili svrbež i oteklinu koristi se hladan oblog, a ako postoji iscjedak koristi se topli oblog samo od vode koji sprječava sušenje iscjetka na trepavicama. Obloge koristite par puta dnevno oko 5 minuta.

Kod kuće možete napraviti i sredstvo za ispiranje očiju. U prokuhalu vodu stavite žličicu soli i kuhajte 15 minuta. Kada se ohladi ukapajte u oči. Tegobe možete ublažiti i oblogom od kamilice tako što ćete u toplu, ne vruću vodu, staviti 2 vrećice kamilice, ostaviti par minuta te zatim staviti na zatvorene kapke i držati oko 10 minuta. Takav oblog možete stavljati na kapke tri do četiri puta dnevno.

Kao oblog i za tekućinu za ispiranje koristi se i korijander. Oblog napravite tako što ćete usitniti šaku listova korijandera u 100 ml vode, izmiješajte u miješalici te iscijedite dobiveni sok. Ostatak smjese stavite na zatvorene kapke nekoliko minuta te maknite prije nego otvorite oči. Kako bi napravili tekućinu za ispiranje očiju u šačicu kipuće vode dodajte 1 žličicu sjemenki korijandera, pustite da odstoji 15ak minuta. Takvu tekućinu koristite za ispiranje zatvorenih očiju te ih dobro obrišite prije nego ih otvorite.

Kako bi spriječili ponovnu upalu ne koristite proizvode koje ste koristili kada je upala nastala kao što su šminka, kozmetički proizvodi i slično. Također se preporuča prestanak nošenja kontaktnih leća. Redovito perite ruke, nemojte se dirati po očima te češće perite ručnike za lice i posteljinu.

Posebna napomena

Konjunktivitis  može biti izazvan stresom, naprezanjem oka ili nedovoljnim količinama hranjivih tvari. Kod djece se upala često javlja zbog prehlade ili upale grla. Konjunktivitis kod novorođenčadi je potrebno hitno liječiti kako ne bi došlo do oštećenja oka i sljepoće.

Konjuktivitis se može javiti i kod djece, stoga preporučamo odlazak pedijatru prije nego probate prirodni lijek.

Kako bi prevenirali nastanak upale dobro operite ruke prije i nakon primjene lijeka za oči te svaki puta kada dodirnete oči ili lice ili brišete nosni sekret. Operite sve predmete koje ste dotakli zaraženim očima, odjeću, ručnike, jastučnice. Ne posuđujte šminku za oči, a ako je infekcija uzrokovana bakterijom ili virusom bacite svu šminku i kupite novu. Također se preporuča redovito mijenjanje kozmetičkih preparata za oči. Važno je naglasiti da nakon dodirivanja zaraženog oka ne dirajte zdravo oko jer će se infekcija proširiti. Ne posuđujte ručnike ili maramice. Ako koristite kontaktne leće redovito ih dezinficirajte i pravilno koristite.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...