Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koliko ste upoznati sa ljekovitim svojstvima raštike?

raštika
Foto: Pixabay / Zelenilo

Raštiku svi dobro poznajemo kao zeljasto povrće koje je dostupno kroz cijelu godinu. Zelene je boje i slatko-gorkog okusa. Jako često se koristi u kuhinji, a malo smo upoznati sa ljekovitim svojstvima ove biljke. Raštika se koristi i kao lijek.

Naime, raštika u sebi sadrži vitamin A, sve vitamine iz skupine B, vitamin C, vitamin E, kalcij, cink, mangan i antioksidanse.

Pored toga u raštici pronalazimo i glukozinolate i metil cistein sulfokside koji utječu na povećanje sposobnosti jetre da proizvodi enzime, te lutein i zeaksantin koji štite oči od oštećenja.

Zbog velikog sadržaja kalcija, raštika je jako dobra alternativa za one koji ne smiju ili ne žele konzumirati mlijeko. Idealna je namirnica za one koji žele smršaviti. Čuva se u hladnjaku, a iskoristiti ju treba u roku od pet dana.

Riječ je o biljci koja se lako uzgaja, ona dobro podnosi sušu i visoke temperature tijekom ljeta te snijeg i niske temperature tijekom zime. Možete ju uzgajati na različitim tipovima tla i gnojiti stajskim gnojem. Uzgaja se iz presadnica koje se uzgajaju na otvorenim gredicama. Sije se krajem veljače, ili početkom ožujka ili tijekom srpnja, a presađuje u travnju ili krajem kolovoza. Možete ju malčirati kako bi imali bolji urod, ali nije neophodno. Ako kupujete ovu biljku, preporučujemo da nabavite onu iz organskog uzgoja. Odaberite onu sa čvrstim listovima žarko zelene boje. Žuti i smeđi listovi više nisu jestivi.

Kako se koristi raštika kao lijek za razne tegobe

Raštika je dobar lijek za slabe kosti tako što ih jača. Snižava krvni tlak pa se preporučuje osobama koje imaju problema s visokim tlakom. Zbog folne kiseline koju sadrži preporučuje se trudnicama, jer je folna kiselina bitna za razvoj središnjeg živčanog sustava fetusa. Raštika smanjuje rizik od bolesti srca i poboljšava zdravlje očiju. Sudjeluje u liječenju depresije, a njenom redovitom konzumacijom osoba postaje sretnija. Poboljšava općenito zdravlje mozga i povećava sposobnost pamćenja. Djeluje protiv upalnih procesa i smanjuje rizik od pojave nekoliko vrsta raka kao što su rak dojke, rak debelog crijeva, prostate i jajnika.

Raštiku možete pripremati na razne načine. Ako pet listova raštike izmiksate s jednom jabukom, jednom bananom, šalicom vode, režnjem češnjaka i jednom narančom, dobit ćete ukusan kašasti napitak. Vrlo je česta priprema ove biljke u raznim varivima. Možete ju stavljati i u umake, rižu, piletinu, odreske, pirjati s drugim povrćem i slično. Načini pripreme ove biljke zaista su raznovrsni, a njezina dobrobit za zdravlje vrlo je velika. Što još reći? Trk po svoju dozu raštike!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...