Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koliko je važna intimna higijena kod žena?

Gotovo sve žene, prije ili kasnije, imaju problema s upalom rodnice, a 20% njih imaju smetnje izazvane upalom mokraćnog mjehura. No, ti se problemi uvelike mogu spriječiti s nekoliko jednostavnih pravila higijene.

Koja su to pravila? Prvo pravilo intimne higijene je pranje dva puta dnevno, odnosno ujutro i navečer, fiziološki neutralnim sapunom. Bolji su tekući proizvodi s dozatorom, jer je manja opasnost od zagađenja klicama.

Vrlo je važno da sapun ima pH, oznaka za stupanj kiselosti, sličan onom u rodnici, odnosno od 3,8 do 4,5, jer tada neće doći do promjena bakteriološke flore vagine, koja je obrambena barijera protiv napada mikroorganizama.

Svakodnevnom upotrebom žena se štiti od neugodnog iscjetka, osjeća se čistom i sigurnom. Takav se sapun posebno preporučuje u trudnoći i babinjama, za vrijeme i poslije menstruacije, te u starijoj dobi, kad žena ima nedostatak hormona.

Sapuni s kiselijim pH, oko 3, ili oni s lužnatijim, iznad 6, mogu se koristiti samo kraće vrijeme u slučaju bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Zabranjena su unutarnja ispiranja, osim po preporuci liječnika, u slučaju liječenja određenih smetnji. Ispiranjem mikroorganizmi mogu ući dublje rodnicu, otvarajući time mogućnost infekcije.

U dane menstrualnog krvarenja žena se mora prati češće, jer je krv izvrsna podloga za razvoj mikroorganizama.

Prije nego što promijeni uložak, posebice tampon bez aplikatora, žena uvijek mora oprati ruke. Uložak nikad ne držati više od tri-četiri sata. Noću se nikad ne smiju koristiti tamponi. U trudnoći zbog hormonskih promjena, kao i u menopauzi i zbog kontracepcijske pilule, pH rodnice postaje manje kiseo, što znači da je povećana mogućnost gljivičnih infekcija. U trudnoći je mogućnost infekcije Candidom veća za 30 posto.

Da bi se spriječile smetnje, treba se češće prati. U nekim slučajevima, posebice kod nadraženosti i žeženja, preporučuje se sapun sa pH malo kiselijim od onog u vagini, oko 3.

Trenje izazvano sintetičkim donjim rubljem ili suviše tijesnim hlačama, može izazvati upalu, koja pogoduje bakterijskim ili gljivičnim infekcijama. Dakle, treba nositi samo rublje od pamuka ili lana, koje omogućuje da koža diše, te komotnu odjeću.

Ručnici za brisanje intimnih dijelova moraju biti osobni. Najbolji su laneni ili pamučni, ne suviše debeli, koji se brzo suše i ne stvaraju plodno tlo za gljivice i bakterije. Treba ih često mijenjati.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...