Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kolač za 10 minuta: Kokosova salama je nešto skroz novo

kokosova salama kolač za 10 minuta

Vjerujemo kako je mnogima od vas muka od pravljenja kolača jer za većinu kolača treba vremena i truda, a na kraju dana potrebno je oprati i hrpu suđa. No, ovaj kolač je nešto jednostavno i vrlo brzo gotovo, kolač za 10 minuta, a vaši mališani će ga obožavati.

Obožavat će ga zapravo svatko tko voli kokos i petit beurre kekse. Mi smo kolač uspjeli napraviti za svega 8 minuta, no namjerno smo u naslovu zaokružili na 10, jer za 2 minute možete oprati to malo suđa koje ste pritom zaprljali.

Sastojci kolača kokosova salama

  • 150 grama kokosa
  • 150 grama petit beurre keksa (mogu se koristiti i neki slični keksi, mi preferiramo ove jer smo na njih najviše navikli i odlično pašu u kombinaciji s kokosom)
  • 1 decilitar mlijeka
  • 100 grama maslaca (50 grama za bazu, 50 grama za glazuru)
  • 200 grama šećera
  • 120 grama čokolade za kuhanje (glazura)
  • 2 velike žlice ulja (glazura)

Priprema salame od koksa

Ovaj kolač ima poseban naziv, neki ga zovu kokosova salama, a neki salama od kokosa. Nije poznato tko je ovom kolaču dao naziv, ali čak niti izgledom ovi kolači nemaju neke velike veze sa salamom. No, krenimo u pripremu.

Prvo ćemo napraviti smjesu, a to ćemo sve “samljeti” u multipraktiku. Ako imate neki drugi uređaj, moguće je, no realno, multipraktik je za ovakve stvari savršen. U uređaj stavite 150 grama keksa i usitnite ih na što sitnije komadiće.

Baza i glazura kolača od koksa

Nakon toga, u uređaj dodajte ostale sastojke koje koristimo za bazu kolača, a to su; 150 grama kokosa, 1 decilitar mlijeka, 50 grama maslaca i 200 grama šećera. Sve to onda izmiksajte dok ne dobijete kašastu smjesu.

Od smjese formirajte više manjih “salama”. Od prethodno navedene količine sastojaka može se napraviti 3-4 salame od 25 centimetara, ovisno o debljini.

Preljev od čokolade

Nakon toga prelazimo na glazuru. Otopite čokoladu u posudi za kuhanje, dodajte maslac (50 grama) i dvije žlice ulja. Kada dobijete smjesu, istu prelijte preko formiranih salamica i pustite da se čokolada ohladi i stvrdne.

I imate gotov desert za svega 10-ak minuta, a oprati vam preostaje multipraktik i posudu za kuhanje. Uživajte u ovom finom kolaču od kokosa. Preporučljivo je kolač držati u frižideru.

Korištena slika služi za ilustraciju i ne prikazuje kolač koji je predstavljen u tekstu. Zbog autorskih prava na fotografije, nismo u mogućnosti prenijeti pravu fotografiju.

Luda Krava

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...