Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kolač za 10 minuta: Kokosova salama je nešto skroz novo

kokosova salama kolač za 10 minuta

Vjerujemo kako je mnogima od vas muka od pravljenja kolača jer za većinu kolača treba vremena i truda, a na kraju dana potrebno je oprati i hrpu suđa. No, ovaj kolač je nešto jednostavno i vrlo brzo gotovo, kolač za 10 minuta, a vaši mališani će ga obožavati.

Obožavat će ga zapravo svatko tko voli kokos i petit beurre kekse. Mi smo kolač uspjeli napraviti za svega 8 minuta, no namjerno smo u naslovu zaokružili na 10, jer za 2 minute možete oprati to malo suđa koje ste pritom zaprljali.

Sastojci kolača kokosova salama

  • 150 grama kokosa
  • 150 grama petit beurre keksa (mogu se koristiti i neki slični keksi, mi preferiramo ove jer smo na njih najviše navikli i odlično pašu u kombinaciji s kokosom)
  • 1 decilitar mlijeka
  • 100 grama maslaca (50 grama za bazu, 50 grama za glazuru)
  • 200 grama šećera
  • 120 grama čokolade za kuhanje (glazura)
  • 2 velike žlice ulja (glazura)

Priprema salame od koksa

Ovaj kolač ima poseban naziv, neki ga zovu kokosova salama, a neki salama od kokosa. Nije poznato tko je ovom kolaču dao naziv, ali čak niti izgledom ovi kolači nemaju neke velike veze sa salamom. No, krenimo u pripremu.

Prvo ćemo napraviti smjesu, a to ćemo sve “samljeti” u multipraktiku. Ako imate neki drugi uređaj, moguće je, no realno, multipraktik je za ovakve stvari savršen. U uređaj stavite 150 grama keksa i usitnite ih na što sitnije komadiće.

Baza i glazura kolača od koksa

Nakon toga, u uređaj dodajte ostale sastojke koje koristimo za bazu kolača, a to su; 150 grama kokosa, 1 decilitar mlijeka, 50 grama maslaca i 200 grama šećera. Sve to onda izmiksajte dok ne dobijete kašastu smjesu.

Od smjese formirajte više manjih “salama”. Od prethodno navedene količine sastojaka može se napraviti 3-4 salame od 25 centimetara, ovisno o debljini.

Preljev od čokolade

Nakon toga prelazimo na glazuru. Otopite čokoladu u posudi za kuhanje, dodajte maslac (50 grama) i dvije žlice ulja. Kada dobijete smjesu, istu prelijte preko formiranih salamica i pustite da se čokolada ohladi i stvrdne.

I imate gotov desert za svega 10-ak minuta, a oprati vam preostaje multipraktik i posudu za kuhanje. Uživajte u ovom finom kolaču od kokosa. Preporučljivo je kolač držati u frižideru.

Korištena slika služi za ilustraciju i ne prikazuje kolač koji je predstavljen u tekstu. Zbog autorskih prava na fotografije, nismo u mogućnosti prenijeti pravu fotografiju.

Luda Krava

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...