Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Korisni učinci kokosa na naše zdravlje

Kokos je često bio ignoriran u pogledu liječenja i prevencije bolesti zbog visokog udjela masti. Međutim, nisu sve masti jednake. Znanstvenici pronalaze sve više dokaza koji ukazuju na to da jedinstvena kombinacija masnih kiselina u kokosovom ulju može imati pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje.

Kokosovo ulje ima mnoga ljekovita svojstva.

Razlog zašto se smatralo lošim je zbog toga što sadrže velike količine zasićenih masnih kiselina koje se često povezuju s problemima visokog kolesterola i bolesti srca. Međutim, taj mit u današnje vrijeme pobijaju znanstvenici koji u svojim studijama demantiraju činjenice da zasićene masti začepljuju arterije i dovode do srčanih problema.

Utvrđeno je da masne kiseline kojima je kokos bogat idu ravno u jetru iz probavnog trakta, a tamo se koriste kao izvor energije i stvaranje spojeva koji mogu imati terapeutski učinak na bolesti mozga kao što su epilepsija ili Alzheimerova bolest.

Dijeta bazirana na kokosu spada među najzdravije na svijetu. Iako se kod nas kokos smatra kao nešto egzotično, u SAD-u se on udomaćio u prehrani mnogih. Mnogi ga tamo koriste u svojim dijetama, studije pokazuju da niti oni koji ga konzumiraju u najvećim količinama ne pokazuju nikakve znakove bolesti srca.

Kokosovo ulje povećava energiju i sagorijeva masnoće. Što se tiče energije važan je i za njezino trošenje što je posebno dobro za osobe koje žele izgubiti kilograme. Naime, dnevno povećava potrošnju energije za 5% što je oko 120 kalorija dnevno kod prosječne osobe.

Zatim, kokos ima i antimikrobna svojstva. Zahvaljujući njima može ubiti štetne bakterije, viruse i gljivice u organizmu. Nadalje, kokos prirodno suzbija apetit što je opet dobro za osobe koje mršave. U prosjeku konzumiranjem kokosa osoba jede 256 kalorija manje na dnevnoj razini.

Postoji niz razloga zašto uključiti kokos u prehranu. Iako povećava potrošnju energiju i suzbija apetit, bori se protiv raznih štetnih tvari što doprinosi ukupnom zdravlju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...