Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kokosovo ulje: Čisti kožu, obnavlja kosu, a pomože kod liječenja raznih bolesti i mršavljenja

Iako se kod nas smatra egzotičnom hranom, u određenim dijelovima svijeta (južni Pacifik, op. a.), kokos je sasvim normalan dio prehrane. Konzumira ga se u svakom obliku, baš kao kod nas krumpir, primjerice. U tim dijelovima svijeta, vrlo je niska stopa bolesti, a bolesti srca su svedene na minimum. Osim u prehrani, kokos se koristi i kao ulje, koje se može na mnoge načine unijeti/nanijeti u/ili na tijelo.

Kokosovo ulje vrlo je bogat izvor zasićenih masnih kiselina. Upravo se prethodno spomenute države smatraju najvećim potrošačima zasićenih masnoća. Navedene kiseline ponašaju se vrlo specifično u našem tijelu. Kroz jetru djeluju terapeutski na naše tijelo, pa direktno utječu na mnoge bolesti. Vrlo dobre rezultate je pokazalo kod smanjenja posljedica Alzheimerove bolesti, ali i na epilepsiju.

Ulje kokosa u borbi protiv pretilosti

Ulje kokosa može se nanositi i direktno na tijelo u obliku hidratantnih krema za zaštitu kože od sunca, podizanje energije, a često se koristi za obnovu i pomlađivanje kože lica koje mnogi koriste prije spavanja. Vrlo česti način konzumacije kokosa je u obliku ulja, uz jutarnju kavu, gdje se u klasičnu kavu dodaje žličica kokosovog ulja.

Upravo se kokosovi proizvodi često spominju u borbi protiv pretilosti, jer određeni sastojci koje sadrži kokos povećavaju potrošnju energije, što posljedično dovodi do gubitka kilaže. Naravno, radi se o dugoročnoj borbi protiv viška kila, ali rezultati ove dijete su praktički zajamčeni jer kokos može povećati potrošnju energije i do 5%.

Osim toga, kokosovo ulje smanjit će vašu želju za hranom, zbog posebnog načina na koji se razgrađuje u našem tijelu. To će također pomoći vam u želji da izgubite koju kilu; manji apetit = manji unos hrane = gubitak kila.

Kokosovo ulje za kožu lica i obnovu pramenova kose

Još jedan pozitivan primjer primjene kokosovog ulja je u kozmetičke svrhe. Vrlo je rasprostranjen, te ne postoji osoba koja nije testirala neku kremu ili ulje na bazi kokosa, a koja pospješuje obnovu kože i kose. Upravo zbog svog odličnog regeneracijskog učinka, često se koristi za hidratizaciju kože lica i ruku.

Kombinacija kokosovog ulja i meda vrlo je popularna kod tretiranja oštećenih pramenova kose, gdje polučuje fantastične rezultate. Pripremite masku od navedenih sastojaka, nanesite na kosu, držite između 30 i 40 minuta, te nakon toga isperite kosu klasičnim šamponom (ili šamponom iz kućne radinosti). Rezultati su nevjerojatni.

Uz malo truda, te kombinacijom kokosa i sode bikarbone, moguće je napraviti piling kože. Jednostavno, pomiješajte ta dva sastojka i nježno nanesite na kožu, te nakon pet minuta lagano isperite.

Za što sve koristimo kokosovo ulje?

Dodajmo za kraj ovog članka još nekoliko natuknica u kojem se slučaju još može koristiti kokosovo ulje:

  • U borbi protiv peruti, kokosovo ulje vaš je prijatelj.
  • Odličan je za tretiranje osipa kod beba, koje često imaju problema s osipom.
  • Kad smo već kod mama, dodajmo i kako se kokosom mogu tretirati suhe, ispucale bradavice kod mama koje imaju problema s dojenjem.
  • Ispucale usne također su česti problem (posebno sada kada su hladniji dani), a ulje kokosa može se koristiti kao balzam za brži oporavak.
  • Zbog odličnih hidratizacijskih svojstva, ulje kokosa odlično je u rješavanju problema zanoktica i bolesnih/suhih ruku/prstiju.
  • Prema određenim studijama, kokosovo ulje smanjuje mogućnost srčanih bolesti.

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...