Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kokosovo ulje: Čisti kožu, obnavlja kosu, a pomože kod liječenja raznih bolesti i mršavljenja

Iako se kod nas smatra egzotičnom hranom, u određenim dijelovima svijeta (južni Pacifik, op. a.), kokos je sasvim normalan dio prehrane. Konzumira ga se u svakom obliku, baš kao kod nas krumpir, primjerice. U tim dijelovima svijeta, vrlo je niska stopa bolesti, a bolesti srca su svedene na minimum. Osim u prehrani, kokos se koristi i kao ulje, koje se može na mnoge načine unijeti/nanijeti u/ili na tijelo.

Kokosovo ulje vrlo je bogat izvor zasićenih masnih kiselina. Upravo se prethodno spomenute države smatraju najvećim potrošačima zasićenih masnoća. Navedene kiseline ponašaju se vrlo specifično u našem tijelu. Kroz jetru djeluju terapeutski na naše tijelo, pa direktno utječu na mnoge bolesti. Vrlo dobre rezultate je pokazalo kod smanjenja posljedica Alzheimerove bolesti, ali i na epilepsiju.

Ulje kokosa u borbi protiv pretilosti

Ulje kokosa može se nanositi i direktno na tijelo u obliku hidratantnih krema za zaštitu kože od sunca, podizanje energije, a često se koristi za obnovu i pomlađivanje kože lica koje mnogi koriste prije spavanja. Vrlo česti način konzumacije kokosa je u obliku ulja, uz jutarnju kavu, gdje se u klasičnu kavu dodaje žličica kokosovog ulja.

Upravo se kokosovi proizvodi često spominju u borbi protiv pretilosti, jer određeni sastojci koje sadrži kokos povećavaju potrošnju energije, što posljedično dovodi do gubitka kilaže. Naravno, radi se o dugoročnoj borbi protiv viška kila, ali rezultati ove dijete su praktički zajamčeni jer kokos može povećati potrošnju energije i do 5%.

Osim toga, kokosovo ulje smanjit će vašu želju za hranom, zbog posebnog načina na koji se razgrađuje u našem tijelu. To će također pomoći vam u želji da izgubite koju kilu; manji apetit = manji unos hrane = gubitak kila.

Kokosovo ulje za kožu lica i obnovu pramenova kose

Još jedan pozitivan primjer primjene kokosovog ulja je u kozmetičke svrhe. Vrlo je rasprostranjen, te ne postoji osoba koja nije testirala neku kremu ili ulje na bazi kokosa, a koja pospješuje obnovu kože i kose. Upravo zbog svog odličnog regeneracijskog učinka, često se koristi za hidratizaciju kože lica i ruku.

Kombinacija kokosovog ulja i meda vrlo je popularna kod tretiranja oštećenih pramenova kose, gdje polučuje fantastične rezultate. Pripremite masku od navedenih sastojaka, nanesite na kosu, držite između 30 i 40 minuta, te nakon toga isperite kosu klasičnim šamponom (ili šamponom iz kućne radinosti). Rezultati su nevjerojatni.

Uz malo truda, te kombinacijom kokosa i sode bikarbone, moguće je napraviti piling kože. Jednostavno, pomiješajte ta dva sastojka i nježno nanesite na kožu, te nakon pet minuta lagano isperite.

Za što sve koristimo kokosovo ulje?

Dodajmo za kraj ovog članka još nekoliko natuknica u kojem se slučaju još može koristiti kokosovo ulje:

  • U borbi protiv peruti, kokosovo ulje vaš je prijatelj.
  • Odličan je za tretiranje osipa kod beba, koje često imaju problema s osipom.
  • Kad smo već kod mama, dodajmo i kako se kokosom mogu tretirati suhe, ispucale bradavice kod mama koje imaju problema s dojenjem.
  • Ispucale usne također su česti problem (posebno sada kada su hladniji dani), a ulje kokosa može se koristiti kao balzam za brži oporavak.
  • Zbog odličnih hidratizacijskih svojstva, ulje kokosa odlično je u rješavanju problema zanoktica i bolesnih/suhih ruku/prstiju.
  • Prema određenim studijama, kokosovo ulje smanjuje mogućnost srčanih bolesti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...