Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koja perilica rublja je najbolja za vas?

perilica rublja
(Foto: Pixabay)

Sasvim je sigurno da je modernoj ženi, u svakodnevnici pretrpanoj obavezama, jedna od najvećih ispomoći u kućanskim poslovima upravo perilica za rublje. Ona bi trebala imati dimenzije da se uklopi u željeni prostor, dovoljno veliki bubanj, sve moguće funkcije i da izgleda lijepo.

Perilica rublja koja je prava za vaše potrebe

Vjerujemo da bi se većina žena složilo da odabir perilice nije tako jednostavan. Prednja ili gornja vrata? Jednočlano ili višečlano domaćinstvo? Važnost potrošnje energije i buka? Sve ove, i druge značajke treba uzeti u obzir pri kupnji perilice rublja.

Navešćemo nekoliko važnih pitanja koja trebate razmotriti prije kupnje perilice:

  • Prednja ili gornja vrata? Čak i prije nego dođemo do programa pranja i funkcija, treba razmisliti kako napuniti uređaj. Gornja vrata se otvaraju i pune odozgo, što je prikladnije i manje opterećuje leđa od savijenog položaja pri punjenju prednjih vrata. To bi moglo biti značajno olakšanje, osobito kod starijih osoba. Perilice sa gornjim punjenjem štede prostor, jer su dostupne već od širine 40 cm. Prednja vrata su svestranija. Ove perilice su jeftinije i mogu se integrirati i kao predkonstrukcija u kuhinji i kupaonici, s tim da vratanca imaju dovoljno prostora za otvaranje. Sve u svemu, kod odabira između prednjih ili gornjih vrata za punjenje, raspoloživ prostor je odlučujući faktor pri kupovini.
  • Kapacitet bubnja. Ovo ovisi o tome koliko rublja obično treba prati. Za porodicu, perilica od samo 5 kg može biti nepraktična jer zahtijeva češće pranje.Ovaj kapacitet bi bio idealan za samačka domaćinstva jer se može prati ekonomično. Prosječna porodica može se snaći sa uobičajenom veličinom od 7 kg, dok je za veće porodice idealno 9 kg, pa i više.
  • Faktor buke. Ako se perilica nalazi u podrumu ili ako nemate susjede koje biste ometali, ne morate brinuti o glasnoći stroja za pranje. Međutim, ako nije tako, trebali biste paziti i na ovaj faktor.

Savjet: podloga za perilicu ne samo da sprečava stroj da „šeta“ zbog vibracija, već i absorbira dio buke.

  • Ušteda energije. Klase uštede energije u EU označene su sa A do A+++ ili u formatu A-X%. Što je veći broj na mestu X, stroj je ekonomičniji. A-10% je isto što i A+. Osim potrošnje energije, vrijedi pogledati i potrošnju vode. To bi trebalo biti oko 40 l za manji bubanj i oko 60 l za veći.
  • Programi, funkcije, operacije… Ukoliko uglavnom perete pamuk, biće vam dovoljni osnovni programi, između 30 i 90 stepeni. Međutim, ukoliko želite prati osjetljive tkanine poput svile ili kašmira, posebni programi biće vam neophodni. Važnije od mnoštva raznih programa je to da pravilno perete rublje. To doprinosi očuvanju perilice, kao i rublja.

Pažnja: ako sušilicu i perilicu rublja postavljate jednu na drugu, perilica bi trebala biti ispod, jer se pokreće pri okretanju i trebala bi sigurno stajati na podu.

Ukoliko ste razmotrili navedeno, vjerujemo da smo vam dosta olakšali odabir. Sada vas pozivamo da na jeftinije.hr pregledate ponudu i usporedite cjene, kako bi nova perilica rublja uskoro postala vaša „pomoćnica“.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...