Klice su najbolja hrana koju možete sami uzgojiti u svom vlastitom domu. Nevjerojatan nutritivni sastav klica čini ih nezamjenjivom namirnicom u prehrani osoba koje teže ka savršenom zdravlju.
Dobrobiti klica spominju se u Bibliji, u knjizi o Danielu. Klice su bile popularne i u Kini još prije 5000 godina.
Naime, liječnici su ih propisivali za liječenje mnogih bolesti i tegoba koje su mučile čovjeka.
Danas je popularnost klica sve više u porastu, što i ne čudi s obzirom na njihovu pristupačnu cijenu i bogatu nutritivnu vrijednost.
Klice možete uzgojiti i sami u svom domu od sjemenki određenih biljaka. Na primjer, za uzgoj klica dobre su sjemenke suncokreta, brokule, kupusa ili mrkve. Klijati možete i mahunarke te orašasto voće.
Njihov blagotvoran učinak na zdravlje može se vidjeti brzo, a studije su razotkrile i zbog čega je to tako.
Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem. Taj naizgled, tek simboličan proces, obogaćuje biljku vrijednim i po zdravlje dobrim nutrijentima.
Nutritivna vrijednost klica
Vitamini: Sadržaj vitamina drastično se povećava tijekom klijanja. To osobito vrijedi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih sjemenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti i 20 puta tijekom klijanja.
Masne kiseline: Sadržaj esencijalnih masnih kiselina također buja prilikom klijanja. Većina ljudi ima manjak esencijalnih masnih kiselina. Redovitim konzumiranjem klica lako možete riješiti taj problem.
Vlakna: Sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim sjemenkama i žitaricama znatno se povećava klijanjem. Vlakna su najvažnija za probavu i mršavljenje, jer se vežu na masti i toksine u našem tijelu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.
Enzimi: U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svježem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste bjelančevina koje djeluju kao katalizatori za sve tjelesne funkcije. Kvaliteta bjelančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama i žitaricama poboljšava se onog trena kada biljke proklijaju.
Minerali: Tijekom klijanja minerali se vežu za bjelančevine, što tijelu olakšava njihovu apsorpciju. To vrijedi i za alkalne minerale kao što su kalcij, magnezij, željezo, kalij i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkaliziraju tijelo. Mnoge bolesti, uključujući rak, povezivane su s viškom kiselosti u tijelu.