Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Prirodni lijekovi

Kefir gljiva kao prirodni lijek

tibetanska gljiva nuspojave
Foto: Pixabay / Kefir

Kefir gljiva je porijeklom sa Kavkaza, a već se stoljećima priprema kao zdrav ‘napitak koji obećava dugovječan i zdrav život’. Njegovu tajnu stotinama godina čuvalo je lokalno stanovništvo. Tibetanska gljiva, ljekovita svojstva i moguće nuspojave.

Tek početkom 20 stoljeća kefir je dospio i u ostale krajeve svijeta.

Danas se često konzumira, ali ipak i dalje nedovoljno.

Upoznajte malo bolje ovu namirnicu, njene kvalitete i djelovanje na naš organizam, odnosno zdravlje općenito. Kefir je jako zdrav i cijenjen pa da objasnimo zbog čega je to tako. U nastavku ćemo malo bolje predstaviti ovu kulturu, da vas upoznamo sa pozitivnim učincima konzumiranja kefira. Nadamo se da ćete dobiti motivacije da kefir uvrstite u vaš jelovnik, barem jednom tjedno, ako ne i češće. Pročitajte članak do kraja, objasnit ćemo što je kefir, zbog čega je dobar i na kraju vam dati recept za pripremu kefira.

Što je točno kefir? Pročitajte zanimljive činjenice u vezi ove jako zdrave namirnice

Kefir je gusti, no ipak u tečnom stanju, mliječni napitak, kiselkastog i osvježavajućeg okusa koji se dobiva simbiozom gljivica i korisnih bakterija. Naime, svojim djelovanjem, te gljivice i bakterije tvore okruženje koje im pogoduje, a tako ostvaruju jako pogodna svojstva mlijeku u kojem se razvijaju.

Dosadašnja iskustva pokazuju da kefir izuzetno povoljno utječe na cjelokupno zdravlje i da kefir kao lijek pomaže kod mnogih tegoba. Tibetanska gljiva jeste jako zdrava namirnica, ali trebate paziti na moguće nuspojave.

Naime, kefir se jako dugo i jako efikasno koristi kao lijek za jačanje imuniteta, regulaciju kolesterola, i detoksikaciju organizma. To nije sve jer kefir gljiva može da regulira krvni tlak, te da uklanja želučane tegobe. Kefir će vam pomoći da smirite čireve, te će olakšati probavu. Dobar je i u slučaju bolesti jetre, jer je dobar u slučaju masne jetre i ciroze.

Kefir gljiva se koristi i u slučaju bolesti bubrega i žuči, ona je prirodni antibiotik, a dobra je i kod respiratornih bolesti. Ljudi kefir koriste i u slučaju nesanice, stresa i anksioznosti. Dobar je protiv malokrvnosti i loše cirkulacije. Ako se borite protiv kandide i drugih gljivica ili bakterija mnogi će vam liječnici preporučiti upotrebu kefirne gljive. Kefir će vam pomoći u slučaju da patite od alergija. Ova gljiva je dobra i zbog toga što usporava razvoj malignih oboljenja. To su samo neke prednosti kefira, ali smo ih nabrojali dovoljno da shvatite kako je dobro konzumirati kefir svakodnevno.

Kako da sami sebi napravite kefir?

Odmah na početku da kažemo da je najbolje pripremljen kefir iz domaće radinosti poznatiji i kao domaći kefir. Industrijski proizveden kefir neće dati istu kvalitetu kao onaj što sami kući napravite.

Priprema kefire ide ovako: Potrebna su vam kefir zrnca i mlijeko. Priprema kefira se nikako ne smije pripremati u metalnim posudama i sa metalnim priborom, jer se mogu poništiti ljekovita djelovanja kefira.

Za pola litre napitka bit će vam dovoljne 2 žlice zrna kefira i  mlijeko, nebitno dali je mlijeko kravlje, kozje ili ovčje. Mlijeko ne smije nikako biti vruće i svejedno je da li je prokuhano ili ne. Preporuka je da mlijeko ne sadrži ispod 2,8% masnoća, jer što je masnije kefir će ispasti bolji. Sastojci su tu a sad slijedi i detaljan opis postupka

Recept za izradu domaćeg kefira: Uspite mlijeko u plastičnu ili staklenu posudu. Ubacite u mlijeko kefir zrnca. Poklopite malim tanjurićem i ostavite 24 sata da odstoji na sobnoj temperaturi. Temperatura prostorije ne smije preći 30C. Tečnost povremeno promiješajte jer će se prilično zgusnuti. Procijedite kroz malu plastičnu cjediljku, prespite u bocu i čuvajte u frižideru.

Kefir gljiva se zatim sapere mlakom vodom i ostavi u frižideru do 48 sati do sljedeće upotrebe u hladnoj vodi ili mlijeku. Kefir zrna će se vrlo brzo umnožiti i to će vam omogućiti da dobijete veće količine napitka. Ljekoviti napitak se može piti svakodnevno, a u tu svrhu je opća preporuka da započnete sa 1 dl dnevno i lagano povećavate količinu. Ukoliko se gljiva kefir upotrebljava kao terapija moguće je piti i do litre napitka dnevno.

Postoji i kefir dijeta, pa ako vas zanima nastavite sa čitanjem

Kefir gljiva za mršavljenje sadrži nizak postotak ugljikohidrata i jako je djelotvorna u skidanju kilograma. Kefir dijeta se bazira na dnevnom unosu od 1 do 1,5 litre napitka, uz kilogram jabuka i drži se 7 dana. Obroci se ravnomjerno raspoređuju i konzumiraju 5 do 6 puta dnevno. Ovo je samo jedna od varijanti dijete za mršavljenje sa kefirom pri kojoj se skida do 5 kg za tjedan dana.

Moguće nuspojave prilikom konzumiranja kefirne gljive: Na samom početku terapije kefir gljiva može izazvati blaže probleme kao što su proljev i plinovi. U pitanju je samo adaptacija probavnog sistema na novonastalu situaciju i obično tegobe ne potraju dugo. Tvrda stolica se lako regulira sa spomenutim napitkom. Već smo i prije spomenuli da tibetanska gljiva može uzrokovati nuspojave. Pazite prilikom konzumiranja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...