Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Kava pomaže funkcijama mozga kod starijih

Kava često ima negativnu reputaciju zbog svih šećera i aditiva koji se miješaju s njom. Tvrtke kao što je, primjerice, Starbucks prodaju kavu s ogromnom količinom šećera. Njihov najnoviji proizvod frapuccino sadrži 400 posto dnevno preporučene količine šećera.

Isto tako kavu se smatra negativnom zbog prirodnog kofeina kojeg sadrži.

No znanstvenici su otkrili da taj kofein ima i neke dobre učinke na zdravlje, pa je tako dokazano da kava potiče funkcije mozga kod starijih osoba i sprječava da dođe do slabljenja kognitivnih funkcija. Stručnjaci upozoravaju da previše kave može imati suprotan učinak, a to je udvostručenje rizika od gubitka pamćenja. Ključ je kao i u svemu, umjerenost.

Mnogi ne mogu zamisliti početak dana bez kave. U umjerenim količinama to je zaista sjajno piće, a u koristi se i u nekim jelima. Organska kava koristi se u liječenju raka.

Istraživanje provedeno na 1.445 starijih osoba u dobi od 65 do 84 godina otkrilo je zanimljivu korelaciju. Naime, oni koji su pili jednu ili dvije šalice kave dnevno imali su manji rizik od kognitivnog oštećenja. Sudionici koji nisu pili kavu više su obolijevali od demencije i Alzheimerove bolesti. Istraživači tvrde da kofein u kavi povećava budnost i koncentraciju, aktivira mozak i sprječava gubitak pamćenja. Sada je to i znanstveno dokazano.

– „Kofein može dijelom smanjiti kognitivno propadanje zbog njegovih učinaka na budnost i sposobnost koncentracije – kazali su istraživači. U studiji su ispitivane osobe koje su pile maksimalno 2 šalice kave na dan, a istraživači tvrde da svako daljnje povećanje unosa kave ima negativan učinak, tojest da se tada rizik od kognitivnog oštećenja samo povećava.

Kava također može koristiti za izbacivanje žohara iz kuće. Primjerice, ispunite velike staklenke do pola s vodom. Unutar stavite kave, staklenke se zatim stavljaju na mjesto gdje se očekuju žohari. Miris kave će ih namamiti i oni će se utopiti u vodi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...