Maslačak se koristi za pripremu salata, prirodnih lijekova, ali i za pripremu kave koja čisti organizam. U nastavku ćemo napisati recept za ovaj čudesni napitak – kava od maslačka.
Maslačak, ili radić, je biljka koja u sebi sadrži mnoge vitamine i minerale, a svojim ljekovitim svojstvima osvojila je čitavi svijet. Pored toga, maslačak se može iskoristiti za pripremu jako dobre kave koja čisti organizam i spašava od nadutosti.
Već je poznato da maslačak jako dobro čisti organizam. Ipak, u te svrhe ga najčešće koristimo u salatama ili nekim posebnim ljekovitim pripravcima. Malo tko zna da se od maslačka može skuhati kava koja je također ljekovita i dobro djeluje na naš organizam.
Ova dragocjena biljka čisti jetra, i krv. Pored toga, često se preporučuje osobama koje pate od dijabetesa i povišenog krvnog tlaka. Svaki dio ove biljke može se iskoristiti, ali je korijen najviše cijenjen.
Maslačak je poznat po stimulirajućem efektu koji ima za probavni sistem i jetra. Njegov upečatljivo gorak okus pomaže u produkciji probavnih tekućina, što znači da jako dobro stimulira prirodni proces detoksikacije u organizmu.
Znamo da se od maslačka može praviti čaj, sirupi i drugi prirodni preparati, no malo tko je čuo za kavu od maslačka. Naime, kava od maslačka također je ljekovita i cijenjen napitak. Ova neobična kava ne sadrži kofein, ali unatoč tome ima okus sličan kavi koju smo navikli piti.
Kava od maslačka je idealna za osobe koje imaju problema sa probavom. Ova kava u sebi ima mnogo više prirodnih vitamina nego prava kava.
Recept – Kava od maslačka
U nastavku donosimo recept za pripremu kave od maslačka. Slijedite kratke u pute i počastite se ovim neobičnim ali jako zdravim prirodnim napitkom.
Sastojci:
- 1 žličica praha od korijena maslačka
- 1 šalica vode
- 1 štapić cimeta
Priprema kave: Priprema kave od maslačka je jednostavna, pa svakako isprobajte. Korijen maslačka, koji ste prethodno sakupili, ispecite u pećnici, pa ga ohladite i onda sameljite u mlincu za kavu. Trebate dobiti prah sličan pravoj kavi.
U vruću vodu dodajte prah od maslačka, i obogatite s malo cimeta. Sve stavite na kolo dok voda ne proključa. Nakon toga smanjite temperaturu, i pustite da se kava kuha 5 minuta.
Napitak bi trebao poprimiti tamnu boju. Procijedite kavu u šalicu, po želji dodajte mlijeka i uživajte.