Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Kava i glavobolja: Kako je glavobolja povezana sa uživanjem u kavi?

Djelovanje kofeina na glavobolju je još uvijek kontraverzno. Neki smatraju da kofein može da ukloni glavobolju, dok se drugi trude dokazati suprotno.

Kava, odnosno kofein ne djeluje na sve ljude jednako. U tome će se složiti svi naučnici, i stručnjaci iz oblasti alternativne medicine. Mi ćemo pokušati objasniti vezu između glavobolje i kofeina.

I dok neki misle da kofein može da olakša glavobolju, drugi pak smatraju da je kofein izaziva. Jedna šalica jake kave može ukloniti glavobolju, a dokazano je da takav spoj snažno djeluje protiv bolova, te je glavni sastojak mnogih lijekova za suzbijanje bolova.

Ipak, kontraverzni učinak postoji, i još uvijek nije do kraja razjašnjen.

Protivnici kofeina čvrsto vjeruju, a imaju i dokaze, da će baš kofein izazvati glavobolju. Ako često imate glavobolje, kojima ne znate uzrok, svakako možete posumnjati na kofein.

Na koji način djeluje kofein u našem tijelu?

Kofein može privremeno da olakša glavobolju tako što će suziti proširene krvne žile. Kada njegovo djelovanje prođe, krvne žile koje su bile sužene se još više prošire, i na taj način dolazi do još jače glavobolje. Nije još dokazano da će redovno konzumiranje kave dovesti do glavobolje, no realno je za pomisliti da kofein može imati negativni utjecaj u tom kontekstu. Mnogi kavopije misle da im ona pruža brzu pomoć kod glavobolje, ne pomišljajući da je kava može izazvati. Važno je znati da kava nije dobar lijek za glavobolju. U slučaju da se pojave bolovi, nemojte koristiti kavu kao lijek.

Baš zbog kontraverznog učinka, kavu kao lijek izbjegavajte. Isto tako, ne trebate se odreći umjerenog konzumiranja kave, jer nije dokazano ni da će vam štetiti.

Teško je zapravo dati odgovor – koliko kave možemo popiti tijekom dana. Kao i u svemu, i ovdje treba biti umjeren. Mnogi popiju i po 5- 10 šalica na dan, što je svakako previše, no 2-3 kave dnevno neće ostaviti negativne posljedice po ljudski organizam. Naravno, uz pretpostavku da osoba već nema nekih zdravstvenih problema koje bi kava mogla da pogorša.

>> Prednosti ispijanja kave <<

Kod osjetljivih osoba, tek jedna šalica kave može izazvati glavobolju, dok kod drugih nema takvo djelovanje. Ne znači da svi ljudi koji često imaju glavobolje treba da prestanu da piju kavu i napitke koji sadrže kofein. Međutim, oni koji su skloni glavobolji, a osjetljivi su na kofein, mogu sebi pomoći na način da izdvoje konzumiranje namirnica sa kofeinom.

Što je kofeinska kriza?

Osobe koje su se naviknule na kofein, teško započinju dan bez jutarnje kave. Kasnije, kroz dan u svoj organizam unose dodatne doze kofeina svakom novom šalicom kave. Glavobolje koje se pojave uslijed nedostatka kofeina nisu rijetke i ne pogađaju samo teške kavopije, nego i osobe koje popiju tek jednu ili dvije šalice dnevno. Logično je da će kofeinsku krizu jače osjetiti pravi kavoljupci, no glavobolja koja se pojavi kao nedostatak kofeina, pogodit će i one koji popiju tek dvije do tri šalice kave dnevno. Takva pojava glavobolje direktno je povezana sa nedostatkom kofeina, i obično pogađa one koji popiju svega jednu ili dvije šalice kave na dan, ili pak tri gazirana pića koja sadrže kofein.

>> Kofein usporava mentalni razvoj kod tinejdžera <<

Mnoge osobe koje se odluče prestati konzumirati kavu ili ostanu bez svoje uobičajene dnevne doze kofeina osjećaju glavobolju, često veoma jaku. Neki su je opisivali kao najžešću koju su imali u životu. Mnogi osjećaju da u toj situaciji ne mogu normalno da funkcioniraju i osjećaju se bolesno. Uslijed nedostatka kofeina ne javlja se samo glavobolja, već i druge tegobe kao što su umor, blaga depresija, bol u mišićima, stanje slično gripoznom, mučnina i povraćanje.

Jutarnje glavobolje zbog nedostatka kofeina

Važno je znati da osoba može imati glavobolje zbog nedostatka kofeina, a da toga nije ni svjesna. Takve glavobolje mogu biti gotovo stalne kod osoba koje često piju kavu. To su glavobolje sa kojima se čovjek budi, a posljedica su nedostatka kofeina tijekom noći. Prva jutarnja kava nadoknađuje kofein i glavobolja prestaje. Već i sami zaključujete – to je začarani krug koji traži sve više takvih doza. Glavobolje nakon operacije nisu uvijek posljedica anestezije. Kod nekih je to posljedica nedostatka kofeina za vrijeme i nakon operacije. Ima osoba koje glavobolja više muči vikendom i praznikom jer tada piju manje kave.

Pušači i kofein

Pušačima treba više kofeina da bi osjetili njegov efekt. To je posljedica bržeg trošenja kofeina iz krvi kod pušača u odnosu na nepušače. To znači da osoba koja prestane da puši treba da smanji kavu. U protivnom može imati smetnje zbog prevelike količine kofeina u krvi. Ovisno od osobe do osobe, to može biti anksioznost, lupanje srca ili nesanica.

Odvikavanje od kofeina

Ako teško podnosite nedostatke kofeina i želite da prestanete sa njegovim korištenjem, učinite to postupno. Pokušajte da postupno smanjujete količinu dnevnih kava, kroz dva tjedna. To možete učiniti smanjenjem jedne po jedne šalice kave na dan. Još je lakše ako dio obične kave zamijenite kavom bez kofeina. Vremenom povećavate dio kave bez kofeina na račun obične.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...