Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Katar tankog crijeva (enteritis) – Liječenje prirodnim putem

Upalno oboljenje tankog crijeva nastupa proljevom, bolom i napetošću u trbuhu. Uz to se javlja gubitak teka, povraćanje s čestim povišenim temperaturama.

Ova bolest započinje proljevom, bolovima i napetim osjećajem u trbuhu.

Da bi liječili katar tankog crijeva, svakako možete isprobati prirodni lijek, odnosno čaj koji ćemo predstaviti u nastavku teksta. Bolest nije opasna po život, ali ako nastupe komplikacije, ili smatrate da je u pitanju nešto ozbiljnije svakako potražite savjet liječnika.

U međuvremenu, kao prvu pomoć, kod kuće isprobajte čaj za koji donosimo recept.

Čaj pijte prema uputama i pratite vaše zdravstveno stanje. Nadamo se da će nastupiti poboljšanje i da će lijek biti od pomoći.

Najučestaliji uzrok je trovanje hranom, teškim metalima, arsenom ili lijekovima, te zaraza okuženom hranom. Uzrok bolesti može biti prehlada i nezrelo voće.

Liječenje katara tankog crijeva pomoću čaja

Sustav prvog čaja: 100 g plodova divlje drače, 40 g stabljike majčine dušice, 30 g listova kadulje, 20 g listova pitome nane i 10 g listova pelina planinskog.

Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 2 litre prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 15 g mješavine trava i namočiti do jutra. Ujutro kuhati poklopljeno, s time da ključa poklopljeno jednu i pol minutu. Ohlađen čaj preliti u bocu. U jednakim vremenskim razmacima popiti svu tekućinu u toku dana. Može se uzimati s hranom bez ikakvih dodataka. U toku liječenja posebnu pažnju posvetiti ishrani. Svako jelo mora biti kuhano, čak se ni svježi kruh ne smije jesti. Umjesto kruha uzima se dvopek (prženi kruh). Potrebno je jesti što više kuhanoga divljeg voća i divljeg zelja. Boraviti u prostorijama umjerene topline u toploj odjeći. Odbaciti alkohol, kavu i sve konzervirane prerađevine. Bolest se liječi relativno malo vremena, traje otprilike do 15 dana.

Sastav drugog čaja: 20 g listova pelina planinskoga, 20 g listova vinove loze, 20 g kore i iglica ariša, 20 g istucane bobe borovnice, 20 g korijena iđirota, 20 g listova i cvjetova kantarije muške, 20 g cvjetova lipe, 20 g listova i cvjetova kunice, 20 g stabljike bijele gorčice, 20 g žila koprive i 20 g odoljena.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U jednu i pol litru vode preko noći namočiti 10 g mješavine trava. Ujutro kuhati, da ključa poklopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno i hladan čaj preliti u bocu te zaslađen medom piti dnevno 8 do 10 dl. Osim toga, u toku dana s hranom uzimati 6 jušnih žlica maslinova ulja.

Sastav trećeg čaja: 20 g listova crnog ribiza, 20 g listova šumske jagode, 20 g listova pitome nane, 20 g korijena srčanika, 20 g žila lincure, 20 g konjogriza, 20 grama listova i cvjetova lanilista, 20 g cvjetova lipe, 20 g hrastove kore, 20 g listova dunje, 20 g listova borovnice i 20 g istucane pasje ruže.

Pripremanje i primjena čaja: Postupak je isti kao i kod drugoga lijeka, s time da se u ishrani koristi više divljeg zelja: kuke (šparoge), štira, lobode, zatim tikvu pripremljenu s crvenim i bijelim lukom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...