Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako ubrzati metabolizam – Naučite neke osnovne stvari da bi izbjegli nakupljanje masnoća u tijelu

Iako je metabolizam povezan s genetikom, svatko od nas može napraviti značajne pomake u tome da ga ubrza. Metabolizam je zapravo kemijski proces u tijelu koji pretvara hranu koju jedemo u energiju.

Osnovna stvar je ne preskakati doručak. A vrlo je važno i da znate kako vaše tijelo funkcionira odnosno koliki je bazalni metabolizam. Na taj način ćete biti svjesni koliko točno kalorija morate dnevno konzumirati kako bi održali, smanjili ili povećali svoju težinu.

Izračunajte koliko kalorija potrošite na dan i prema tome bazirajte svoju prehranu. Na primjer, ako ćete jesti 500 kalorija manje svakoga dana, u idealnom slučaju ćete izgubiti 2 kilograma tjedno.

Od velikog je značaja redovito vježbati. Ako radite kardio vježbe tri do pet puta tjedno sagorjet ćete značajan broj kalorija. Bitno je pravilno izvoditi vježbe kako bi one imale maksimalni efekt.

Morate paziti na to da ne izgubite previše mišića. Naime, mišići na neki način brane metabolizam. Ako ih izgubite bit će vam ih teško povratiti jer će se tkivo pretvarati u masne naslage koje sagorijeva malo kalorija.

Iako je često udomaćeno da nije dobro jesti nakon 20 sati nedavne su studije otkrile da konzumiranje 150 kalorija pola sata prije odlaska na spavanje vam daje tu energiju sljedećeg dana. Za najbolje rezultate, obrok prije spavanja trebao bi biti napitak s puno proteina (nemasno mlijeko ili svježi sir). Caka je u tome što to vrijedi samo ako redovito vježbate.

>> Hrana koja ubrzava metabolizam

Kao što smo već ranije napomenuli, nikada ne preskačite doručak. Taj obrok vam daje energiju za cijeli dan. Ako imate lošu naviku da ne jedete ujutro, vaš mozak i općenito tijelo imaju znatno manje energije za normalno funkcioniranje. Stoga, uvijek doručkujte, pogotovo ako imate važan poslovni zadatak za koji će vam trebati energije. Doručkovanje i jedna od osnovnih navika zdravih ljudi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...