Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako se liječi upala moždanih ovojnica odnosno meningitis?

Ovu bolest uzrokuju zarazne klice, bakterije ili virusi. Kadšto bolest nastaje uz neku drugu upalu u tijelu ili nakon što se ozlijedila glava.

Bolest se očituje jakim i upornim glavoboljama, vrtoglavicom, mučninama i povraćanjem.

Bolesnik je duševno poremećen, a uz te mu se zamućuje svijest. Ukoči mu se vrat, glava je zabačena unatrag, trbuh je uvučen. Bolesnici ne podnose svjetlost. Kod gnojnih upala moždanih ovojnica uvijek dolazi do visoke temperature, i do 40C, zbog čega je bolesnik ponekad toliko uznemiren da bježi iz postelje.

Otkrije li se i liječi bolest na vrijeme, u većini slučajeva bolesnici potpuno ozdrave. Kod teških upala, neliječenja i kasnog liječenja mogu nastati trajne posljedice kao što su gluhoća, glavobolje, gluhonijemost, slaboumnost, epilepsija i druge slične posljedice.

Liječenje meningitisa prirodnim lijekovima

Sastav čaja za liječenje: 20 grama cvjetova i listova majčine dušice, 20 grama stabljike bijele gorčice, 20 g cvjetova kunice, 20 grama listova matičnjaka i 20 grama listova i cvjetova vrijeska.

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U jednu litru proključale vode staviti 3 grama mješavine trava, promiješati, skinuti s vatre i poklopljeno ohladiti. Procijediti u bocu. Svakih pola sata treba piti po pola decilitra čaja. Prije upotrebe zasladiti medom i dodati nekoliko kapi svježeg limunova soka. Ukoliko je temperatura u bolesnika viša od 38C, potrebno je vinskim octom namazati križa, noge i tabane te odmah umotati plahtom. Ležati pola sata, a zatim ista mjesta namazati neslanom svinjskom masti. Ponovo umotati plahtom i taj oblog držati pola sata.

U ovom slučaju posebnu pažnju potrebno je posvetiti ishrani. Hrana treba da bude što raznovrsnija, sa što više povrća, posebice divljeg zelja, uz svježe raskuhano meso. Umjesto vode piti čaj od mješavine jednakih količina kunice i matičnjaka. Čaju se, također, može dodati svježeg limunova soka. Jesti što više ne zaslađenog kompota od jabuka i šljiva. Isto tako, korisno je kiselo mlijeko koje se uzima s bijelim lukom. Bijeli luk se očisti, istuca nasitno i pomiješa s kiselim mlijekom. Za vrijeme liječenja potpuno odbaciti suhomesnate i konzervirane proizvode te gazirane i neprokuhane voćne sokove. Slastice svesti na najmanju mjeru.

Umjesto navedenog čaja koji se koristi kao osnovni lijek, može se koristiti i čaj od slijedećih ljekovitih biljaka: 40 grama listova bokvice muške, 30 grama stabljike timijana, 20 grama listova peršina, 20 grama stabljike odoljena i 10 grama stabljike kilavice.

Čaj se priprema i koristi na isti način kao i gornji, prvi spomenuti čaj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...