Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako se liječi pleva? Pityriasis Leichenoides et Variolaformis acuta je bolest koju poznajemo pod nazivom Pleva

Pityriasis Leichenoides et Variolaformis acuta je bolest koju poznajemo pod nazivom Pleva. Riječ je o rijetkom stanju koje utječe na kožu, uzrokujući mnogo manjih plikova koji svrbe, a najčešće se javljaju na gornjim dijelovima tijela i ekstremitetima, odnosno rukama i nogama.

Malo se zna o uzrocima ove bolesti, pa je tako teže i liječiti Plevu. Ipak, potrudit ćemo vam malo pobliže objasniti ovu bolest, i način kako da liječite plevu.

Prvo što trebate uraditi jeste da posjetite svog obiteljskog liječnika ili dermatologa, koji će vam potvrditi dijagnozu. Budući da se malo zna o uzrocima Pleve, nerijetko dolazi do pogrešne dijagnoza. Pleva po svojoj pojavi može oponašati simptome drugih kožnih bolesti, zbog čega je bolest teško dijagnosticirati.

Što možete pokušati da bi koži izliječili od pleve? Prvi i najlakši korak za liječenje pleve jeste izlaganje kože suncu. Iako znanstveno nije dokazano, postoje naznake da djelovanje sunca može pomoći da se pleva ukloni sa kože.

Plevu možete pokušati liječiti i pomoću steroidne masti, ali to svakako preporučujemo tek uz dogovor sa vašim liječnikom ili dermatologom.

Uzimanjem antibiotika, propisanih od strane osobnog liječnika ili dermatologa, možete također pokušati u liječenju pleve. Eritromicin i tetraciklin su najčešće propisane vrste antibiotika, koji rade tako da djeluju protuupalno, smanjujući formiranje novih krvnih žila i apoptoze.

Pokušajte fototerapiju. Umjetno ultraljubičasto zračenje može da ukloni simptome pleve. Stupanj uspjeha još nije potvrđen, ali su zabilježena neka poboljšanja u nekim slučajevima. Ova vrsta liječenja izvodi se suvremenom tehnologijom, a ona najviše podsjeća na solarij. Tretman se treba ponavljati da bi se postigao uspjeh u liječenju.

Zadnji, ali ne i najmanje važan korak u liječenju pleve jest promjena u načina života, uključujući eliminiranje loših prehrambenih navika i povećanje fizičke aktivnosti oboljelog. Mnoge bolesti kože, poput psorijaze i ekcema, mogu se liječiti dodavanjem više voća i povrća u ishranu, te eliminacijom masnih i prženih jela. Potrebno je da smanjite kofein i unos šećera, te da pijete više vode da bi bolje izbacivali toksine iz tijela. Iako ne postoje unaprijed određeni postupci za liječenje Pleve pomoću prehrane, savjetujemo vam da uključite namirnice za koje se zna da jačaju imunološki sustav. Namirnice kao što su jogurt, češnjak, brokula, paprika i začinsko bilje poput origana i kurkume, treba da se konzumira redovno jer te namirnice jačaju sposobnost tijela da se nosi s mnogim vrstama bolesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...