Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Prirodni lijek za divertikulitis? Što je to uopće i kako se liječi?

prirodni lijek za divertikulitis
Stomačne tegobe

Divertikulitis se manifestira u obliku bola u trbuhu i grčeva, obično u donjem lijevom dijelu trbuha, a ponekad je bio popraćen i visokom temperaturom, te krvavom stolicom. Napisat ćemo prirodni lijek za divertikulitis, odnosno više njih.

Britanski znanstvenik dr. Neil Painter iz londonske bolnice Manor House, u British Medical Journalu objavio je studiju koja kaže kako je divertikulitis bolest koju izaziva prehrana siromašna biljnim vlaknima. On je u studiju uključio oko 70 osoba bolesnih od divertikulitisa i stavio ih na dijetu koja se sastojala od integralnog kruha, žitarica bogatih mekinjama i obilja voća i povrća. Ova dijeta bogata biljnim vlaknima uspjela je u potpunosti izliječiti ili bitno smanjiti simptome bolesti kod 89 posto ispitanika.

Preventivna biljna vlakna koja mogu liječiti ovu bolest

Danas liječnici znaju da je prehrana bogata biljnim vlaknima pravi put prema izlječenju. Naši su predci jeli mnogo hrane bogate biljnim vlaknima i stoga se naše debelo crijevo razvilo sukladno tome. Znamo da se, u nedostatku hrane bogate biljnim vlaknima, tamo dolje počinju događati čudne stvari.

Hrana kroz debelo crijevo prolazi sporije, zbog čega dolazi do zatvorenosti, a na zidovima debelog crijeva pojavljuju se mali džepovi poznati kao divertikule. Ponekad se te divertikule pune ostacima probavljene hrane, najčešće sjemenkama. Ako se zbog toga divertikula upali i otekne, to izaziva bol i druge simptome divertikulitisa. Više od polovice osoba starijih od 60 godina imaju divertikule, ali one nisu upaljene i ne izazivaju bol, ali se kod približno 10 posto pripadnika te starosne skupine upala javlja i izaziva divertikulitis.

A ako već imate divertilulitis, trebali bi izbjegavati hranu u kojoj ima sitnih, neprobavljivih sjemenki, a tu mislimo na mak, sezam, maline i jagode, namirnice koje se mogu zadržati u divertikulama i pogoršati stanje. Stručnjak za prirodnu medicinu i zagovornik upotrebe ljekovitog bilja dr. Andrew Weil, i autor knjige Prirodno zdravlje, prirodna medicina, predlaže odvikavanje od pušenja, što je svakako dobar savjet i ako ne bolujete od divertikulitisa.

Prirodni lijekovi za liječenje divertikulitisa

Lan (Linum usitatissimum). Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade koje potvrđuje bezopasnost, učinkovitost i način doziranja ljekovitih biljaka, za liječenje divertikulitisa odobrava uzimanje jedne do tri žlice usitnjenog lanenog sjemena dva do tri puta dnevno, uz velike količine vode.

Pšenica (Triticum aestivum). Dr. Painter, čija je studija pokazala da prehrana bogata biljnim vlaknima može liječiti divertikulitis, utvrdio je da pšenične mekinje sadrže pet puta više biljnih vlakana od integralnog kruha, što ih čini najomiljenijim izvorom biljnih vlakana kod ljubitelja ove hrane. On u tom zagovaranju pšeničnih mekinja nije usamljen. Gastro-enterolog dr. W. Grant Thompson, profesor sa Sveučilišta Ottawa, tvrdi ‘mekinje su najsigurnija, najjeftinija i fiziološki najučinkovitija metoda za liječenje i prevenciju zatvorenosti’.

Glatki brijest (Ulmus rubra). Dr. Weil za liječenje divertikulitisa predlaže upotrebu praha kore glatkog brijesta. Biljnim vlaknima bogata kora sadrži velike količine blagih laksativa koji smiruju probavni sustav i pospješuju probavu. Američka Uprava za hranu i lijekove proglasila je glatki brijest sigurnim i učinkovitim sredstvom za bolju probavu. Pripravite ga na isti način kako se pripravlja jelo od zobi, dodavanjem u prah samljevenoj kori vrućeg mlijeka ili vode, dok ne postane kašasto.

Prirodni lijek za divertikulitis – prije nego završimo

Kamilica (Matricaria recutita). Britanski travar David Hoffmann, autor knjige Priručnik za ljekovito bilje, predlaže pijuckanje čaja od kamilice tijekom cijelog dana. On tvrdi kako je ta ljekovita biljka posebno vrijedna u liječenju divertikulitisa, stoga što svojim protuupalnim djelovanjem smiruje cijeli probavni sustav. Predlažemo pripravljanje čaja od dvije čajne žličice osušene kamilice na jednu šalicu uzavrele vode. Ostavite da počine pet minuta.

Slatki badem (Prunus dulcis). Slatki badem savršena je kombinacija hrane vrlo bogate biljnim vlaknima i izvanredne poslastice. On je već stoljećima poznat narodni lijek za zatvorenost.

Divlji bljušt (Dioscorea mllosa). Prema kalifornijskoj travarki Kathi Keville, autorici knjiga Ilustrirana enciklopedija ljekovitog bilja i ljekovito bilje za zdravlje i liječenje, divlji bljušt pomaže kod ublažava bola i upala izazvanih divertikulitisom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...