Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako se efikasno zaštititi od strija? Neki savjeti koji vam mogu pomoći

Pisali smo već kako spriječiti ili liječiti strije, pa pročitajte i taj članak.

Danas se mnogi od nas bore sa ovim estetskim problemom koji je vidljiv na površini kože. Strije se najčešće javljaju kod žena, ali su jako česte i kod muškaraca.

Pored celulita, strije su drugi po redu, po važnosti, estetski problem kod žena. To se posebno odnosi na vrijeme ljetnih mjeseci kada se trebamo skinuti u laganiju odjeću, ili čak u kupaći kostim.

Riječ je o dugačkim, svijetlim brazdama na površini kože koje se na žalost, ne mogu u potpunosti ukloniti. Ipak, uz pomoć različitih preparata te uz pomoću masaže, strije se mogu barem donekle sakriti. Također, u borbi protiv strija možemo se potpomoći i zdravom prehranom i uljima.

Strije nastaju kada se srednji sloj kože naglo rastegne, što se često događa za vrijeme trudnoće. Također, strije nastaju i uslijed naglog povećanja mišićne mase, nagle promjene težine ili u pubertetu zbog nekih hormonalnih poremećaja. Prvo se pojavljuju kao ružičaste, crvenkasto smeđe ili tamnosmeđe linije koje poslije prelaze u ljubičastu boju. Kasnije strije poprimaju za nekoliko nijansi svjetlijih ton boje od vaše prirodne boje kože. Najčešće se strije nalaze na bokovima, stražnjici, nadlakticama, grudima i trbuhu.

Strije se mogu javiti i zbog nasljednog faktora elastičnosti kože, a kako one nikad u potpunosti ne nestaju, moguće je samo ublažiti njihov intenzitet. Da bi koliko toliko, uspješno sakrili strije preporučljivo je masirati kritična mjesta kako bi se pojačala cirkulacija. Na ta mjesta treba nanositi hranjive kreme za elastičnost kože i jesti hranu bogatu vitaminima E i C, te mineralima cinkom i silicijem.

Kako smo spomenuli, strije se većinom javljaju kod žena, no nisu toliko rijetke ni kod muške populacije. Muškarci ih mogu dobiti, na primjer, prilikom napornog vježbanja u teretani. Što su strije tamnije, odnosno mlađe, to će tretmani njihova uklanjanja biti lakši.

Zaštitite se od pojave strija u trudnoći

Da ne dođe do pojave strija tijekom trudnoće, predlažemo vam da pokušate preventivno djelovati. Trudnice trebaju mazati svoju kožu hranjivim uljima i kremama redovno jer najveći broj žena strije dobije najčešće u drugoj polovini svoje trudnoće. Danas postoje i razni tretmani uklanjanja strija, no treba znati da su još uvijek dosta skupi a kako smo već kazali, efekt nije potpun. Tu se radi o laserima za uklanjanje strija i raznim aparatima koji djeluju na bazi kolagena. No ni ti tretmani ne uklanjaju brazde na koži do kraja, već ih samo skrivaju.

Posebno želimo naglasiti da se trudnice, za vrijeme trudnoće kao i dojilje, trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije bilo kakve radnje usmjerene protiv strija.

Još ćemo za kraj spomenuti da ulje bogato vitaminom E pomaže općem stanju kože i smanjuje vidljivost strija. Na isti način djeluje ružino ulje ili mlijeko za tijelo koje sadrži voćne kiseline. Naime, ono pomaže regeneraciju kožnih stanica, vraća koži elastičnost i fleksibilnost, a time strije postaju manje vidljive.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...