Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kako produžiti životni vijek? Naučite živjeti zdravo i kvalitetno da bi dočekali kasne godine…

Svi mi imamo duboko u sebi ukorijenjenu želju da živimo dug i kvalitetan život. Suvremena medicina omogućuje nam da živimo sve dulje, ali često to dovodi do slabije kvalitete života.

Nije dobro tek produžiti životni vijek. Zapravo, naš cilj treba da bude kvalitetan i dug život.

U nastavku ćemo napisati neke stvari kojih se trebate pridržavati da bi imali kvalitetan život, i koje bi trebale pomoći da doživite kasne godine bez posljedica nekih bolesti koje danas odnose sve više i više mladih života.

Mnogo toga ovisi o pojedincu, to jest o nama, a tu je i kvaliteta života te na kraju i životni vijek osobe.

Pripremili smo nekoliko savjeta kako ćete produžiti vlastiti životni vijek bez utjecaja na kvalitetu života.

Poboljšajte svoju prehranu – zdrava prehrana jedan je od osnovnih sastojaka za dug i zdrav život. Međutim, s obzirom na sve nezdraviju hranu pravilna prehrana predstavlja velik izazov. Bitno je konzumirati hranu koja je svježa i čisto, sirova hrana je veliki korak unaprijed za poboljšanje dugovječnosti i kvalitete života. U svoju prehranu uključite: širok izbor voća i povrća, orašaste plodove, sjemenke, mahunarke, mliječne proizvode, piletinu, ribu, cjelovite žitarice.

Smanjite stres – stres je jedan od glavnih uzroka smanjene kvalitete života. Neke procjene govore da je čak 70% svih posjeta liječničkim ordinacijama povezano sa stresom. On može deregulirati sve sustave u tijelu što dovodi do bolesti. Stres ima važnu ulogu u poremećajima srca, probavnog sustava, kože, neurološkog sustava i emocija stoga ga je najbolje smanjiti što je više moguće.

Detoksicirajte tijelo – detoksikacija je prirodni način uklanjanja toksina iz tijela, posebice važnih organa poput jetre, bubrega, crijeva i kože. Nakupine toksina mogu ubrzati proces starenja i utjecati na imunološki i hormonalni sustav što dovodi do toga da smo više podložni bolestima.

Osnažite imunološki sustav – imunološki sustav je primarna obrana od raka i drugih mnogobrojnih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. U poodmakloj dobi funkcija imunološkog sustava općenito opada što podiže ranjivost na bolesti. Imunološki sustav može se osnažiti probioticima te namirnicama poput češnjaka, đumbira, maslinovog ulja, meda i slično.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...