Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kako pripremiti sirup od nevena? Pročitajte recept za pripremu ljekovitog sirupa od nevena

Donosimo vam odličan recept za pripremu prirodnog sirupa od nevena. Naučite sami sebi pripremiti ovaj prirodni lijek od nevena.

Danas je biljka neven sastavni dio mnogih gotovih proizvoda, kao što su oblozi, ulja, kreme pa čak i svježa biljka važnu primjenu imaju u dermatologiji kod oštećene kože i iritacija na koži. Dobar je i u slučaju opeklina i bradavica.

Neven djeluje protuupalno, antiseptički i pomaže zacjeljivanje rana. Kod unutarnje primjene djeluje blago protiv grčeva i protuupalno. Neven je poznat i kao ukrasna biljka, lijepih cvjetova koji se otvaraju ujutro prilikom izlaska sunca, da bi tijekom dana krasili svojom ljepotom, a na večer, kada sunce zađe oni se zatvaraju.

Cvjetovi nevena se koriste i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. lako je ovo biljka koja voli sunce, teško podnosi velike vrućine. Tada mu se latice suše, a cvjetovi zatvaraju. Zato, u vrelim danima biljku treba posjeći ili joj osigurati popodnevnu hladovinu. Ako je to moguće, treba ga ostaviti za jesenje dane kada vrućine utihnu. Tada ce se neven spontano oporaviti i ponovo procvjetati. Za neven je inače karakteristično da nikad ne vene, zbog čega je biljka i dobila ime. Cvjeta od proljeća do jeseni, a u primorju tijekom cijele godine.

Zahvaljujući karakterističnom aromatičnom mirisu, cvjetovi nevena imaju moć i da rastjeruju insekte i biljne štetočine. Zbog toga se često i sade u našim vrtovima.

>> Ljekovito ulje od nevena
>> Priprema ljekovite masti od nevena

Pisali smo već dosta puta o nevenu, pa se podsjetite, a sada nastavite sa čitanjem da naučite kako se priprema prirodni sirup od nevena.

Da bi pripremili pravi domaći, ljekoviti sirup od nevena slijedite upute koje vam donosimo.

U staklenku stavite 10 žlica lišća od nevena i na to nalijte 2 žlice alkohola (špirita) i litru obične vode.

Ostavite sve da odstoji 24 sata, a za to vrijeme staklenku češće promućkajte. (Na staklenku treba nešto staviti da se grlo zatvori). Nakon 24 sata ocijedite i u tekućinu stavite toliko šećera koliko je tekućina teška.

Uzima se po žličica protiv nervoze crijeva, grčeva u želucu, zujanja u ušima i glavobolje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...