Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako preživjeti nagle promjene vremena? Pročitajte par savjeta i naučite se nositi sa ovim problemom…

Najvažnije pravilo ishrane kada je vrijeme promjenljivo glasi: jesti malo i laganu hranu, a na vrhu liste su voće i dinstano povrće.

Saznajte kako se nositi sa naglim promjenama vremena…

Dok jedni uživaju u ovim pred proljetnim mjesecima, drugi ne znaju kako da se izbore sa glavoboljom i ostalim psihosomatskim tegobama uslijed ekstremnih klimatskih uvjeta. Kako će nam tek biti kada posije gotovo 20C stupnjeva, padne snijeg? Jačanje klimatskih ekstrema je sve prisutnije u našem podneblju i nisu neuobičajeni prelazi temperatura iz minusa u plus, zbog čega se sve češće priča o utjecaju vremena na zdravlje.

Vremenske promjene su fiziološki stres na koji organizam pokušava da se prilagodi. Zbog toga su nagle temperaturne promjene praćene izvještajima hitne pomoći koji kazuju da je određenog dana bilo mnogo intervencija kod srčanih bolesnika, da su psihički labilne osobe uznemirenije nego inače, da astmatičari imaju najviše tegoba. Meteorolozi su već najavili porast temperature, zato se pobrinite da vremenske promjene što manje utječu na vaše zdravlje. Posebnu pažnju treba da obrate osobe koje pate od kroničnih bolesti.

Savjeti – Ako ćete veći dio dana provesti na ulici, krećući se, obucite pamučnu garderobu koja upija znoj, laganu jaknu koja ne propušta vjetar, udobnu obuću koja može da vas zaštiti i od iznenadne kiše ili snijega.

Kroničnim bolesnicima se savjetuje ostanak kod kuće, izbjegavanje težih fizičkih aktivnosti, pridržavanje propisane terapije.

Ako bioklimatolozi kažu da će u određenom periodu biti ugrožene psihički oboljele osobe, upotreba lijeka za smirenje prije tog perioda omogućit će da se taj period gotovo i ne osjeti.

Ishrana – Najvažnije pravilo ishrane kada je vrijeme promjenljivo glasi: jesti malo i laganu hranu, a na vrhu liste su svježe voće i dinstano povrće.

Preporučuje se i svakodnevno konzumiranje juhe od povrća ili mesa.

Za krvotok je pri naglim promjenama vremena potreban i krom, koji se nalazi u gljivama, jagodastim plodovima i suhom grožđu.

Ženama je posebno potrebno željezo koje se može naći u kaši od jabuke, peršinu, sitnom luku, dinstanom grašku i sjemenkama bundeve, a kao glavno jelo preporučuje se kuhani krumpir koji se kuha sa grančicom nane.

Kao najvažnije, navesti ćemo dovoljno unošenje tečnosti, uz nekoliko kapi soka od svježeg limuna.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...