Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako prestati negativno razmišljati i smanjiti stres

Prestanite negativno razmišljati i maksimalno smanjite stres.

U trenucima kada smo tužni, razočarani, kada osjećamo beznađe, često sami sebe uvjeravamo da smo loše osobe koje ne zaslužuju bolje te se tako dodatno udubljavamo u ralje stresa, tjeskobe i depresije. Negativne misli poput “ja sam najveći bijednik koji je ikad živio”, “ja sam najgluplja osoba”, još više tjeraju naše psihičko stanje u provaliju. Iako je u takvim trenucima teško sabrati misli, da bi izašli iz tog začaranog kruga potrebno je negativne misli odstraniti.

Samokritika je jako dobra, jer ona ukazuje na to da poznajemo ili želimo upoznati sebe i ispraviti greške, no, samomržnja je nešto što je iznimno loše, a njeni učinci na naše zdravlje i sve oko nas mogu biti vrlo loši. Ljudi koji se bore s negativnim mislima i tjeskobom često su u toj situaciji jer im nedostaje podrška u životu, ne uspijevaju pronaći nikakvu životnu snagu koja će ih pokrenuti. Život ima itekakvih teškoća i ponora, ali u teškim trenucima zapravo život doživljavamo negativnije nego što bismo trebali. Na svu sreću, postoje načini na temelju kojih možemo vratiti iskre života pozitivnosti i optimizma.

Prestanite okrivljivati sebe za sve loše što vam se događa. Osoba koja često ima negativne misli zapravo žali za nečim više nego što bi trebala. Ako za sve okrivljujemo sebe, tada ćemo se vratiti u vrijeme kada nam se to loše dogodilo, a to će nas ponovno rastužiti. Moramo shvatiti da prošlost ne možemo popraviti, ali budućnost itekako možemo mijenjati. Ponavljajte to sebi kako bi počeli rekonstrukcije vlastitog razmišljanja i kako bi vam budućnost bila ljepša.

Ne možete uvijek sve kontrolirati, pomirite se s time. Steve Jobs nesumnjivo je jedna od osoba koja je promijenila svijet. Omogućio nam je da putem ovog teksta komuniciramo i spoznamo svijet oko sebe, primjerice. Ali i štošta drugog. No najzanimljivija su njegova predavanja i govori. 2005. godine je na Sveučilištu Stanford govor započeo sljedećim riječima: “Ponekad će vam život baciti ciglu u glavu. Ali nemojte izgubiti vjeru. Uvjeren sam da je jedina stvar koja me pokretala i tjerala naprijed je da sam volio ono što sam radio.”

Navedena izjava Stevea Jobsa odlično sažima život. Jednostavno, moramo prihvatiti činjenicu da ne možemo sve kontrolirati te da će nas život ponekad baciti u ponor, ili kako Jobs kaže, baciti nam ciglu u glavu. Tek kada to shvatimo, možemo se aktivno boriti protiv stresa i tjeskobe.

Učite iz loših iskustava. Počesto negativnosti u naš život ulaze zbog riječi koje drugi izreknu o nama. Prvo, ne uzimajte u obzir sve što netko kaže o vama, jer većina tih kritika nema realnu osnovu. Ali, kritike koje su opravdane iskoristite kao vlastitu prednost tako što ćete ih ubuduće ispraviti. Bez toga nema napretka.

Čitajte o životima uspješnih. -Zašto se to uvijek meni događa – vjerojatno je najčešće pitanje koje si postavljamo. Da bi shvatili da se svima događaju negativne stvari pročitajte biografije poznatih i uspješnih. Time ćete uvidjeti kako to ispraviti u vlastitu korist.

Ugasite društvene mreže. Istraživanja su potvrdila da društvene mreže potiču samokritičnost, lako možemo zaključiti i zašto. Umjesto surfanja internetom, vrijeme iskoristite za boravak na svježem zraku, sport, razgovor, čitanje i slično. Današnja tehnologija uništava živote, stoga nemojte dopustiti da ona upravlja vama.

Život je prepun uspona i padova, a najbolji način na koji ga možemo proživjeti je da izbacimo negativne misli iz našeg uma, tada će kvaliteta života biti na puno višoj razini, a svijet će izgledati ljepše.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...