Mnogi ljudi misle da su svježi sokovi dobri u svim količinama i bezopasni. Međutim, to nije tako. Isti sok može pomoći jednoj osobi, a naštetiti drugoj.
Odmah na početku da naglasimo, sokovi ne mogu liječiti bolest i nisu magični, ali su svakako namirnica koja pomaže ljudskom zdravlju.
Ne biste trebali precjenjivati ljekovitu moć sokova. Prije svega, to su namirnice. Njihov utjecaj nije ljekovit. Ne možete liječiti bolest terapijom sokom, možete samo pomoći vašem organizmu.
Svježi sokovi su loš izbor kod nekih bolesti. Dakle, ako imate peptički ulkus, gastritis ili pankreatitis ne smijete piti sok od limuna, naranče, jabuke, ribiza ili brusnice. Oni sadrže mnoge organske spojeve, koji povećavaju kiselost želuca, što može izazvati žgaravicu i bol. Konzumaciju soka od grožđa treba da ograničite ako imate dijabetes. Ona sadrži previše glukoze i kalorija.
Također, nije poželjno piti previše soka od grožđa, ako imate sindrom iritabilnog kolona.
Zapamtite, mnogi svježi sokovi imaju laksativna svojstva. Dakle, ako patite od proljeva, trebali biste ih razrijediti s vodom i piti malo po malo.
Kako bi dobili potrebne vitamine, ne morate da pijete više litara soka na dan. Takvi eksperimenti mogu samo da oštete organizam. Razumna količina je od nekoliko žlica do tri čaše dnevno, zavisno od vrste soka. Postoji mišljenje da sok ne može biti pripremljen uz pomoć električnih sokovnika, jer se vitamini uništavaju u kontaktu s metalom. To je djelomično točno. Ako pripremite sok koristeći bakinu metodu, uz pomoć ribeža i gaze, gubitak vitamina je još uvijek neizbježan.
Svježi sokovi jako su zdravi, ali valja znati kada je koji dobar i kako se pravilno konzumira
Svježi sokovi od voća i povrća se nadopunjuju na odličan način. Voćni sokovi su bogatiji šećerima i vitaminima, a sokovi od povrća mineralnim solima.
Bolje je piti sokove 30 do 40 minuta prije obroka ili tijekom pauze između obroka. Ako pijete sokove od slatkog voća poslije ručka, možete povećati fermentaciju u crijevima i trbuhu, te izazvati nadutost.
Morate piti svježe sokove odmah nakon što ih pripremite. Čak i kratkotrajno držanje u frižideru smanjuje ljekovite vrijednost soka, iako njegov ukus može da ostane isti.
Svježi sok od mrkve
Svježi sok od mrkve je kralj sokova od povrća. On sadrži mnogo beta-karotena, vitamina B, kalija, kalcija, kobalta i drugih mineralnih materija. Sve to čini sok od mrkve posebno zdravim za djecu, za osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Beta-karoten je vrlo dobar za vid. Međutim, morate pojesti masniju hranu odmah nakon što popijete sok od mrkve, jer se na taj način bolje asimilira. Salata, začinjena biljnim uljem je najbolja varijanta. Nemojte piti previše soka od mrkve. Višak beta-karotena preopterećuje jetru, a koža može da dobije žućkast ton. Nemojte piti više od pola litre soka od mrkve dnevno. Svježi sok od mrkve izbjegavajte ako imate peptički ulkus i proljev.
Sok od repe
Sok od repe sadrži mnogo šećera, vitamina C, B1 i B2. Također sadrži mnogo kalcija, željeza i mangana. Visoka razina magnezija pridonosi normalizaciji živčanog sistema, kod naprezanja, preopterećenja i nesanice. Ovaj sok također poboljšava pokretljivost crijeva, što je razlog zašto je dobar lijek za zatvor.
Ali, svježi sok od repe također sadrži štetne spojeve, koji se uništavaju u kontaktu sa zrakom. Dakle, prije pijenja trebate ga držati u frižideru 2-3 sata. Nažalost, neki ljudi ne mogu piti sok od repe. Ponekad uzrokuje mučninu, povraćanje, vrtoglavicu, žgaravicu i opću slabost. Morate se naviknuti na koncentrirani sok od repe, malo po malo, počevši od jedne žlice dnevno. Prije ispijanja, razrijedite ga sa prokuhanom vodom. Možete ga miješati sa sokovima od mrkve, kupusa, jabuke, šljive ili bundeve. Ako imate bubrežne bolesti, peptički ulkus ili bolest dvanaesterca, sok od repe se ne preporučuje.
Prirodni sok od paradajza
Sok od paradajza stimulira probavu i smanjuje rizik od raka. Vrlo je koristan za trudnice i dojilje. Sadrži malo kalorija i to je razlog zašto ga ljudi sa viškom kilograma mogu piti. Svježi sok sadrži fitoncide, suzbija fermentaciju i truljenje u crijevima. Pijte sok od paradajza 20-30 minuta prije obroka, jer povećava sposobnost želuca i crijeva za probavu hrane. Dodavanje soli smanjuje ljekovita svojstva soka. Umjesto soli možete dodati bijeli luk, peršin ili komorač. Sok od paradajza se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, pankreatitisa i kolecistitisa.
Sok od kupusa
Sok od kupusa sadrži lako probavljive ugljikohidrate, vitamin C, folnu kiselinu i aminokiseline. Također sadrži kalij, natrij, kalcij, magnezij i željezo. Topao se koristi kao lijek protiv peptičkog ulkusa i bolesti dvanaesterca. Preporučuje se upotreba toplog soka od svježeg kupusa za grgljanje.
Osim toga, sok od kupusa otežava pretvaranje ugljikohidrata u masti, a to je razlog zašto je koristan gojaznim osobama. Možete ga piti 30 minuta prije obroka i između obroka nekoliko puta dnevno. Bez obzira na činjenicu da sok od kupusa ima ljekovito djelovanje na želučanu sluznicu, ne preporučuje se osobama koje boluju od gastritisa i peptičkog ulkusa.
Svježi sok od bundeve
Sok od bundeve sadrži saharozu, zdrave pektine, kalij, magnezij i željezo. Također sadrži i vitamine C, B1, B2, B6, E i beta karoten. Sok od bundeve poboljšava probavu. Preporučuje se za osobe s kardiovaskularnim bolestima.
Sok od bundeve je posebno dobar za bubrege i bolesti jetre. Pijte pola čaše jednom dnevno. Ako imate problema s nesanicom preporučuje se jedna čaša soka od bundeve s medom prije odlaska u krevet.
Jabuka
Jabuka sadrži mnogo vitamina C, kalija, kalcija, željeza i cinka. Dobra je kod ateroskleroze, bolesti jetre, mokraćnog mjehura i bubrežnih bolesti. Pektin iz kašastog soka od jabuke normalizira rad crijeva. Visok šećer i organski spojevi doprinose brzoj obnovi energije nakon fizičkog opterećenja.
Možete piti sok od jabuke, bez opasnosti za zdravlje u prilično velikim količinama, do 1 litre na dan. Svježi sok od jabuka se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatisisa.
Citrusi
Svježi citrusni sokovi su bogati vitaminima C, kalijem i folnom kiselinom. Oni povećavaju vitalnost, uklanjaju umor i jačaju krvne žile. Ti sokovi su korisni kod ateroskleroze i hipertenzije. Međutim, ako patite od peptičkog ulkusa, kroničnog gastritisa ili pankreatitisa, onda se sokovi od citrusa se ne preporučuju za vas.
Sok od grožđa
Sok od grožđa sadrži značajne količine šećera i kalij. Preporučuje se kod živčane iscrpljenosti i kolapsa. Sok od tamnog grožđa smanjuje rizik od srčanih bolesti. Njegovo redovno ispijanje smanjuje razinu kolesterola i arterijskog tlaka.
Sok od grožđa ima i antibakterijska svojstva, diuretik je i laksativ. Pijte pola čaše prirodnog soka od grožđa tri puta dnevno tijekom tri tjedna za ljekovite svrhe. Prije pijenja, sok razrijedite s vodom u omjeru 1:1. Sok od grožđa, se ne preporučuje kod gastritisa, peptičkog ulkusa, dijabetesa, gojaznosti i kronične upale pluća. Osim toga, nemojte zaboraviti da sok od grožđa može biti u interakciji s lijekovima.
Šipak ili nar
Sok od šipka pobuđuje apetit, regulira aktivnost želuca i povećava hemoglobin. Diuretik je, dobar za borbu protiv upala i antiseptik. Obično se preporučuje kao piće u kombinaciji sa sokom od mrkve i repe. Sok od šipka treba razrijediti s vodom. On sadrži mnoge kiseline, koje iritiraju sluznicu želuca i uništavaju caklinu. Svježi sok od šipka treba izbjegavati kod gastritisa, peptičkog ulkusa i pankreatitisa.