Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako liječiti uremiju? Uremija je najteži oblik kronične bubrežne insuficijencije

Ureja je krajnji produkt metabolizma bjelančevina i u normalnim uvjetima izlučuje se iz organizma preko bubrega, to jest putem mokraće.

Količina izlučene ureje veća je ukoliko osoba unosi više proteinske hrane, međutim, u slučaju smanjenja bubrežne funkcije, dolazi do nagomilavanja otpadnih materija u krvi, stanja poznatog kao uremija ili azotemija.

Problemi sa srcem, dehidracija i krvarenje u probavnom traktu također mogu biti uzrok povećanja ureje u krvi.

Uremija je najteži oblik kronične bubrežne insuficijencije (slabosti) i manifestira se čitavim nizom simptoma koji su posljedica teških poremećaja u mnogim organima i sistemima. Jedan od specifičnih znakova jeste svrab koji se najvjerojatnije javlja uslijed nagomilavanja kalcij soli u koži, a zbog stalnog češanja bolesnik često ima ogrebotine i rane.

Ubrzano disanje i grčevi u mišićima, naročito u potkoljenicama, također su tipični znaci uremije koja je nerijetko praćena mučninom, povraćanjem, dijarejom, jutarnjom žeđi i takozvanim uremijskim zadahom. U najteže poremećaje ubrajaju se gastritis i čir, koji ukoliko prokrvari, ugrožava život bolesnika. Javljaju se i kardiovaskularni poremećaji, a osim hipertenzije, može doći i do uremijskog perikarditisa koji se češće javlja kod muškaraca i karakterizira se bolom u grudima. Oštećenje perifernih živaca, naročito u nogama, prilično je česta i teška posljedica uremije. Vrlo je neprijatna za bolesnike, a manifestira se trnjenjem, bolovima i otežanim hodom.

Ukoliko se jave znaci uremije, bolesnik se mora obavezno prenijeti u bolnicu, gdje ipak ima mogućnosti da mu se pomogne. Riječ je o najtežem obliku bubrežne slabosti i dovodi do poremećaja u mnogim organima. Mnogo je važnije poduzeti preventivne mjere, kako uopće do uremije ne bi ni došlo, a one se sastoje u sistematskom, pravilnom liječenju oboljenja bubrega i pridržavanja propisane dijete i odgovarajućih higijenskih mjera. Dakle, hospitalizacija je neophodna, jer samostalna terapija ne daje rezultate u tom slučaju.

Ipak, ako želite stanje liječiti prirodnim putem, uz pomoć biljaka tada možete pomiješati jednake dijelove uve, sitnice, rastavića, troskota i zečjeg trna, pa četiri žlice mješavine preliti sa 9 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procijediti čaj i piti tijekom dana.

Možete oprobati i ovu mješavinu: Pomiješati jednake dijelove bosiljka, lista i pupoljka breze, troskota, lista peršina i cvijeta zove, pa četiri žlice te mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno prije jela.

I na kraju ova mješavina ljekovitih trava može biti od pomoći: Pomiješati jednake dijelove rastavića, cvijeta zove, troskota, lista i pupoljaka breze i kukuruzne svile, pa 4 žlice dobivene mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata. Procijediti i piti tijekom dana.

Što kažu nutricionisti u ovom slučaju?

Prema mišljenju nutricionista, da bi liječili, odnosno ublažili simptome ove bolesti možete oprobati da se pridržavate sljedećih savjeta.

Prvih nekoliko tjedana treba uzimati svježe iscijeđene sokove s medom, a kasnije džem, ulje, neslani maslac, rižu, krumpir i biskvite. Nakon dva mjeseca se postepeno prelazi na ishranu s proteinima uz dodatak soli. Preporučuje se konzumiranje kravljeg mlijeka ali samo jedna čaša dnevno. Kasnije se u ishranu polako uvode meso i jaja, a količina se postepeno povećava.

Neophodno je ograničiti unos proteina na 0,6 g/kg tjelesne mase, kao i kalija i fosfora. Po 5 g proteina sadrže ove namirnice: 40 g tijesta, 75 g riže, 60 g kruha i 1 dl jogurta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...