Upaljeno grlo vrlo često boli, pa tako smeta gutanju zbog čega čovjek izgubi volju da jede. Također, često je upala grla popraćena groznicom, pa je osoba slaba fizički, te je bezvoljna.
Ipak, koliko god vam bilo teško, morate si pomoći čak i ako ste sami kod kuće. Kako da sami sebi pomognete ako imate upalu grla?
Upalu i natečenost sluzave membrane grla i ždrijela te sinusa koji su nerijetko glavni krivci ove neugode uzrokuju virusi i bakterije koji zbog nešto slabijeg imuno sustava imaju priliku da preuzmu kontrolu u tijelu, pa da ga inficiraju. Bolno grlo je ujedno najčešći razlog posjeta liječniku, a da biste izbjegli duga čekanja po ordinacijama i drugim zdravstvenim odjelima, donosimo vam nekoliko recepata koji će vam pomoći da olakšate simptome, da ojačate imunitet i na kraju da uspješno zaliječite upalu grla.
Odmah na početku ipak da upozorimo, morate otići liječniku ako sumnjate na neki teži oblik upale. Također, ako ste primijetili bijele točke ili ako imate krvi u slini ili sluzi, svakako posjetite vašeg liječnika. Posjetite liječnika i ako je grlobolja izrazito bolna, traje duže od tjedan dana te je popraćena stalnom visokom temperaturom. Sve navedene savjete u ovom članku možete slobodno koristiti kao nadopunu antibiotskom liječenju, ali ih ne prakticirajte same, bez antibiotika, kod težih upala grla.
Upala grla – Još malo na temu bolesti i načinu liječenja
Osobe koje imaju problema sa grloboljom trebaju da povećaju unos vitamina C na 1 gram (1000 mg) dva do tri puta dnevno i ne prelazite 4 grama unutar 24 sata. Ako vam zbog kiseline teško pada na želudac, birajte oblike vitamina C kojima je uklonjena kiselost, ima ih u svim klasičnim i biljnim ljekarnama. Tijekom hladnijih mjeseci kada su prehlade i viroze češće, uzimajte 1 g vitamina C, posebice ako ne jedete dovoljno povrća i voća. Vitamin C je razgradiv u vodi i ne nakuplja se u tijelu. Ne bi bilo loše ni uzimati dodatke cinka i vitamina D3 u pojačanim dozama tijekom prehlade.
Zasigurno ste već mnogo puta čuli o ljekovitom djelovanju pileće juhe. Da, istina je, pileća juha je itekako dobra za liječenje viroza i sprječavanje infekcija u dišnim putovima.
Pored poznate pileće juhe možete se pokušati liječiti i ovom juhom. Recept za juhu nije kompliciran, a ljudi svjedoče o njegovoj efikasnosti. Dakle, ako želite liječiti upalu grla i neku virozu, slobodno si pripremite ovu juhu. Uzmite manju konzervu oguljene (pelati) rajčice ili cca 250 ml pasirane (passati) rajčice, decilitar do dva vode zavisno koliku gustoću želite, tri češnja češnjaka, manju glavicu luka, trećinu žličice praha čili papričice, malo svježeg peršina, timijana, bosiljka, origana, žličicu svježeg đumbira, par kapi maslinovog ulja, sol i papar. Koristite li oguljene rajčice, prije kuhanja ih usitnite štapnim mikserom.
Ubacite rajčicu u vodu u manji lonac i stavite da proključa. Kada zakuha, dodajte sol i papar, smanjite vatru i ostavite da kuha nekoliko minuta. Češnjak i luk u međuvremenu usitnite na što manje komade. Kuhanu rajčicu maknite s vatre te umiješajte sve ostale sastojke. Koristite li suhe začine, dodajte ih pola minute prije svršetka kuhanja da bi malo omekšali i lakše se povezali s juhom. Ukoliko želite koristiti mikrovalnu, stavite rajčicu i vodu u veliku šalicu ili zdjelu, dodajte sol i papar te stavite na najjače, odnosno 900W ili jače, na tri do četiri minute, s tim da morate promiješati na pola vremena.
Jako je važno kod ove juhe da sve sastojke osim rajčice ostavite sirovima, samo se likopen, snažni antioksidans iz rajčice bolje apsorbira u tijelu nakon kuhanja. Apsolutno svaki sastojak pomaže tijelu u borbi protiv bolnoga i natečenog grla, ostalih dišnih putova te grije organizam. Kapsaicin iz čilija je izvrstan dekongestant, to znači da smanjuje natečenost sluznice, smanjuje bol te djeluje protuupalno, a sličan je i đumbir. Juha bi trebala biti vrlo ljuta. Uz to, svježi češnjak ima nekoliko antibakterijskih, protuupalnih i protugljivičnih sastojaka koji su poput prirodnih antibiotika, a sličnog je djelovanja i luk. Čak i ako vam se ne kuha juha, bilo bi dobro da od samog početka pa sve do prestanka bolnoga grla, odnosno prehlade ili viroze uzimate dva sirova češnja češnjaka dnevno. Začinsko bilje svojim sastojcima dijeli učinke slične onima češnjaka, a još k tome potiče čišćenje i grijanje organizma.
Uzimate li lijekove za razrjeđivanje krvi, pripazite s većim količinama češnjaka i posavjetujte se s liječnikom.
Nakon svakog obroka, odnosno tri puta dnevno, ispirite grlo otopinom od 250 ml vruće vode u koju ste umiješali pola žličice soli i žličicu praha kurkume. Neka se ohladi da se ne opečete i svaki gutljaj nakon dvadesetak sekundi dobro ispljunite.
Ako vam taj okus smeta, napravite otopinu od čaja kadulje u koji ste dodali žličicu jabučnog octa te žličicu meda. Time grgljajte također triput dnevno.
Što se čaja tiče, pijte čaj od mente ili hibiskusa u koji ste po šalici iscijedili jednu cijelu naranču, dodali pola žličice meda te pola žličice svježe naribanog đumbira.
Prirodnim lijekovima treba nešto više vremena, odnosno strpljenja da bi počeli djelovati, ali mogu biti odlični saveznici u liječenju. Uostalom, većina tableta i sprejeva protiv grlobolje sadrži mješavine biljnih esencija, ali i lijekove protiv bolova koji trenutno pomažu, ali i mogu kod čestih i nekontroliranih primjena tijekom godine, dakle i kada ih uzimate u obliku tableta za glavobolju, donijeti određene nuspojave.