Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kako liječiti upalu debelog crijeva? Koji su prirodni lijekovi dobri protiv ovih vrsta upale?

upala crijeva prirodni lijek
Foto: Pixabay / Bolovi u trbuhu

Upala debelog crijeva se sasvim uspješno može liječiti i izliječiti ljekovitim biljkama koje imaju protuupalno djelovanje na kožu i sluzokožu, a sadrže određeni postotak ljekovitog tanina u sebi. Zanima vas kako se liječi upala debelog crijeva, i koji je prirodni lijek dobar? Odgovor možete pročitati u nastavku.

Upala debelog crijeva i prirodni lijek

Svaka biljka u stvari ima tanina u svom kemijskom sastavu, no neke biljke manje neke pak više.

Također, svaki bolesnik je posebna priča i trebao bi sam potražiti koje mu ljekovite biljke više odgovaraju.

Sa biljkama koje sadrže veći postotak tanina od uobičajenog treba biti jako oprezan jer mogu dovesti do mnogo krupnijih problema, kao težak oblik opstipacije ili narodno rečeno zatvora, odnosno nemogućnosti pražnjenja crijeva ili teške komplikacije sa zastojem u radu bubrega što može dovesti do njihovog trajnog oštećenja.

Ipak, biti oprezan ne znači da treba paničariti i odreći se ovih efikasnih biljnih lijekova koji su u svakom slučaju bolji od kemijskih sredstava.

U slučaju upale debelog crijeva trebale bi pomoći biljke koje koristimo za obični proljev ili dijareju a jedna od njih je hajdučka trava, poznata i kao stolisnik ili sporiš. Hajdučka trava nije svemoćna, zato bi valjalo da pri ruci imate i druge ljekovite travke. Svaka će na svoj način djelovanja doprinijeti ublažavanje samih simptoma upale debelog crijeva do potpunog nestanka bolesti.

Detaljnije upute o liječenju upale debelog crijeva pročitajte na originalnom članku – Liječenje upale debelog crijeva.

Protuupalni lijekovi za liječenje upale debelog crijeva

Ova vrsta lijekova je često i prvi korak koji se poduzima u liječenju upale debelog crijeva.

Prvenstveno se misli na lijekove Aminosalicilate i Kortikosteroide.

Aminosalicilati mogu biti učinkoviti u smanjenju simptoma ulceroznog kolitisa kao i kod nekih ljudi koji imaju Crohnovu bolesti koja je ograničena na debelo crijevo. Ipak uzimanje lijekova može imati neke nuspojave poput probavnih smetnji i glavobolje. Rijetko su ovi lijekovi povezani s problemima bubrega i gušterače.

Kortikosteroidi općenito su rezervirani za umjerene do jake slučajeve ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti koji ne reagiraju na druge tretmane. Lijekovi se daju oralno, intravenozno ili klistirom, ovisno o zahvaćenom dijelu probavnog trakta. Kortikosteroidi imaju brojne nuspojave, uključujući dlakavost lica, noćno znojenje, nesanicu i hiperaktivnost. Ozbiljnije nuspojave uključuju visoki krvni tlak, dijabetes, osteoporozu, frakturu kostiju, glaukom i povećane šanse za infekcije. Obično se ne daju dugoročno.

Lijekove treba uzimati isključivo uz suglasnost vašeg liječnika, koji će na osnovu pregleda odrediti terapiju, kao i način liječenja, te propisati određeni lijek.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...