Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako liječiti opekline?

Opekline se klasificiraju po stupnjevima, i to kao opekline prvog stupnja, opekline drugog stupnja te na kraju opekline trećeg stupnja.

Saznajte malo više o opeklinama, i kako se koji stupanj manifestira, i kako se liječi.

Naime, opekline prvog stupnja utječu na vanjski sloj kože, uzrokujući bol i crvenilo, ali bez mjehurića. Ovaj stupanj opeklina je najčešći, i najlakši za liječiti, bez većih opasnosti po zdravlje opečene osobe. Gotovo uvijek se opekline prvog stupnja mogu liječiti kod kuće.

Za razliku od opeklina prvog stupnja, kod opeklina drugog stupnja zahvaćen je i sloj ispod površine kože, epidermis i dermis. Opekline su jako bolne, ali obično nisu ozbiljne osim ako je zahvaćena veća površina kože. Neke opekline drugog stupnja mogu se liječiti kod kuće, međutim, ako je opeklina velika ili je nastala na području lica, ruke, noge ili genitalija, savjetujemo vam da potražite liječničku pomoć.

Na kraju tu su i opekline trećeg stupnja. Riječ je o ozbiljnom stanju koje zahtjeva hitnu stručnu pomoć i liječenje. Ova vrsta opeklina uključuje vanjske i unutarnje slojeve kože, kosu, živce, krvne žile, žlijezde, pa čak i mišiće te kosti koje mogu biti oštećene. Opekline trećeg stupnja često rezultiraju smrću, pogotovo ako pokrivaju velike površine tijela. To dovoljno govori koliko su opasne opekline trećeg stupnja.

Već smo spomenuli da se za liječenje blažih oblika opeklina možemo poslužiti lijekovima koje pronalazimo kući. Gotovo svi mi kod sebe doma imamo preparate koji nam mogu pomoći u liječenju opeklina prvog stupnja, odnosno blažih oblika opeklina po tijelu.

Kao prirodni lijek protiv opeklina možemo spomenuti med – Med se dugo koristi kao lijek za dezinfekciju rana i opeklina. Med djeluje tako što izvlači tekućinu iz tkiva i učinkovito čisti ranu. Možete ga koristiti na način da ga premažete na gazu i tako stavite na mjesto koje je opečeno. Ovako pripremljenu gazu primijenite tri do četiri puta na dan.

Zobena kaša može biti dobra za liječenje opeklina – Kada opekotine zacjeljuju, one počinju da svrbe, pa nam je protiv svraba dobar prirodni lijek zobena kaša. Uzmite jednu čašu nekuhane zobene kaše i namočite ju u mlaku vodu 15 do 20 minuta, a zatim nanesite na kožu i sušite na zraku tako da tanki premaz ostaje na koži.

Manje opekline možete ispirati slanom vodom – Opekline se mogu ublažiti ispiranjem slanom vodom svakih sat vremena. Jednostavno pomiješajte pola žličice soli u čaši tople vode, te ispirite opeklinu.

Vrećice crnog čaja će vam pomoći – Tanična kiselina iz crnog čaja pomaže izvući toplinu. Dovoljno je da stavite 2 do 3 vrećice čaja u hladnu vodu i nježno isperete i tapkajte vrećice čaja po opeklini.

Možda zvuči nevjerojatno, ali ocat vam može pomoći – Ocat djeluje kao antiseptik na manje opekotine i pomaže u sprječavanju infekcije. Da bi iskoristili ocat, uradite sljedeće: Razrijedite ocat sa jednakim dijelom vode i nanesite ne opečeno područje.

Većina nas na prvi bol traži hladnu vodu ili led – To je dobar instinktivan potez, no led je bolji izbor od hladne vode, jer se male opekline bolje tretiraju s ledom, nego sa vodom. Ipak, ako nemate leda, slobodno se poslužite vodom. Također, jako je važno, da i prilikom tretiranja ledom, prvo ranu malo isperete, da se led ne zalijepi za već oštećenu kožu.

Trebate znati da se gore opisani postupci odnose na manje opekline, prvog stupanja, koje nisu nastupile na nekom nezgodnom mjestu. U slučaju da niste sigurni u neku od metoda, svakako bi trebali otići liječniku da pregleda rane i uputi vas na pristup liječenju. U slučaju da se opeklo vaše dijete, a niste sigurni koliko je povreda ozbiljna, posjetite liječnika da uradi pregled i savjetuje vas kako da liječite opekline.

Spomenuli smo da je led dobar protiv opeklina, no nekada nam led nije pri ruci. Tada se možemo poslužiti hladnom vodom, ili hladnim oblogom koji stavljamo na mjesto opekline. Već za deset minuta hladnim oblogom može ublažiti simptome. Učinite to što prije, po mogućnosti u roku od nekoliko sekundi nakon zadobivanja opekline. Svježa voda će vam goditi, ali će i pomoći da se zaustavi širenje opekline.

Na kraju jedan savjet u vezi opeklina. Trudite se da kod kuće uvijek imate vazelinske gaze. One se lako koriste, neće se zalijepiti za opeklinu, i dosta dobro pomažu. Jako su korisne, posebno ako je opeklina nastala na mjestu koje će dodatno iritirati odjeća kada se obučemo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...