Utvrđeno je da ljudi mnogo češće obolijevaju od čira na dvanaesniku nego od čira na želucu. Čir na dvanaesniku nerijetko je bolest ‘živčanih’ i duševno osjetljivih ljudi koji su opterećeni brigama, strahovima, strepnjama, uzrujanošću i si.
Pročitajte malo na temu čir na dvanaesniku, zbog čega nastaje i kako se liječi.
Ovim putem ćemo predstaviti neke prirodne lijekove koji vam mogu pomoći da liječite čir na dvanaestercu. Mnogima je pomoga pa se nadamo da će i vama. Slijedite recept za pripremu čaja, kao i upute o konzumiranju tog prirodnog ljekovitog napitka.
U muškaraca bolest se najčešće pojavljuje u dobi između 18 i 35 godina. U početku bolesnici imaju osjećaj da ih peče u žličici a kadšto se javlja i kiselo podrigivanje. Zatim postupno nastupaju bolovi, naročito uvečer, u proljeće i jesen. Karakteristična je pojava da bolovi prestaju nakon što se uzme lagana hrana.
Liječenje čira na dvanaesniku prirodnim lijekovima
Sastav čaja: 70 g listova i cvjetova dubčaca, 60 g listova nane pitome, 60 g konjogriza, 50 g listova kadulje, 40 g listova pelina planinskog, 30 g listova volujskoga uha, 30 g imele bijele, 30 g stabljike zlatice s kamena, 20 g listova i cvjetova podbjela, 20 g korijena bijeloga sljeza, 20 g istucane smrekove crvene bobe i 20 g hrastove kore (donje bijele).
Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno jednu i pol minutu i ohladiti poklopljeno.
Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dl prije i poslije jela. Poslije svih napitaka uzeti jedaću žlicu rafiniranog ili filtriranog maslinovog ulja. Preostala 4 dl piti između obroka, zaslađena s malo meda, ukoliko bolesnik nije dijabetičar. U slučaju čira na dvanaesniku ne smije se piti ništa stoje hladnije od topline ljudskog tijela. Potrebno je odjenuti se u toplu odjeću, posebice trbušni dio. Nakon što ste obavili nuždu, potrebno je isplahnuti se mlakom vodom. Izbjegavati pranje ruku hladnom vodom.
Za velike pušače i alkoholičare koji duže vrijeme boluju od čira na dvanaesniku, a koji ih osjetno iscrpljuje, preporučujemo čaj od sljedećih trava: 30 g listova bokvice muške, 30 g listova bokvice ženske, 30 g stabljike očajnice, 30 g listova gaveza, 30 g stabljike kunice, 30 g crnog sljeza, 30 g imele bijele, 30 g korijena koprive, 20 g korijena iđirota, 20 g stabljike komorača, 20 g listova peršina, 10 g listova kadulje i 10 g listova pelina planinskog.
Pripremanje i primjena čaja: Trave usitniti i smiješati. U jednu i pol litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 2 minute i ohladiti poklopljeno.
Hladan čaj preliti u bocu i piti po 1 dl prije i nakon jela. Nakon svih napitaka uzeti po srednju žlicu maslinovog ulja. Preostala 4 dl uzimati svakih pola sata po pola dl između obroka ili u mlakoj juhi s tjesteninom, bez jaja.
Odjenuti se toplo, naročito dio oko trbuha te od slabina prema dolje. Zabranjeni su svi teži fizički poslovi, a obavezne su lagane vježbe i šetnja na čistom zraku. Uzimati sok od svježeg voća, a povrće prije jela jako raskuhati. Ako je bolesnik sklon proljevima nakon što pije navedeni čaj, u svakih 10 g mješavine trava može se dodat, po 5 kolutića ploda divlje drače.