Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako da što prije prebolite gripu? Gripa ili influenca je dosta česta zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence

Za početak je važno ustanoviti muči li vas gripa ili prehlada. A kad ste shvatili u čemu je vaš problem znat ćete i kako se s njime nositi.

Gripa ili influenca je dosta česta zarazna bolest dišnog sustava uzrokovana virusom influence.

Gripa se u Europi javlja zimi u obliku manjih ili većih epidemija. Prenosi se kapljičnim putem prilikom kašljanja i kihanja i indirektnim kontaktom.

Inkubacija kod gripe varira od 1 do 5 dana, no osobe su zarazne već 1 dan prije izbijanja simptoma te 4 do 5 dana nakon početka bolesti.

U nekim slučajevima bolest poprima teži oblik zbog intenzivnijeg širenja virusa po tijelu ili sekundarno, kao posljedica bakterijske infekcije.

Za prehladu i gripu (koja je teža od prehlade i uz respiratorne simptome uključuje i temperaturu, groznicu, glavobolju, bol mišića i umor) još uvijek nemamo lijek. Srećom ovi virusi prestanu izazivati poteškoće relativno brzo, uglavnom za 3 do 10 dana. Iako ne možete ubiti mikroorganizme uz pomoć lijekova, možete ublažiti simptome kako bi se osjećali ugodnije i spriječili komplikacije poput bronhitisa i upale pluća.

Što možete učiniti za brži oporavak od gripe?

Otvorite bolovanje – Imate li gripu ili gadnu prehladu oporavite se kod kuće. Ovako nećete širiti bolest među kolegama, a i oporavak će vam biti brži. Ostanete li na poslu umarat ćete bolesno tijelo, a stres može dodatno pogoršati simptome.

Odmorite se i uzimajte dosta tekućine – Odmor i dovoljno tekućine najbolja je pomoć tijelu koje se bori protiv virusnog napada. Unos vode razrijedit će sluz koja odlazi u pluća i olakšati simptome.

Vrući čaj – Svi čajevi sadrže teofilin, koji je prirodni bronhodilator. Odaberite sebi čaj koji vam je najukusniji. Dodajte malo meda ako želite. Med ublažava iritaciju grla, a bogat je i sastojcima koji se bore protiv infekcije. Podstiče i produkciju sline čime se razrjeđuje sluz.

Malo cinka – Osjećate li dolazak simptoma cink može skratiti trajanje simptoma, pokazuju nova istraživanja. Cink je važan za proizvodnju bijelih krvnih stanica koje se bore s virusima. Ali, ne pretjerujte s dodacima cinka. Više od 50 mg može imati suprotno djelovanje i potisnuti rad imunološkog sistema.

Pileća juha – Cistein, amino kiselina koja se ispušta kuhanjem pileće juhe sličnog je kemijskog sastava kao i lijekovi za bronhitis. Ova juha razrjeđuje sluz i umiruje simptome začepljenog nosa i kašlja.

Na paru – Inhalirajte topli, vlažni zrak, smanjit ćete sluz. Napravite sebi vlastitu parnu kupku naginjući glavu nad lavor vruće vode. Pazite samo da se ne opečete. Ili uživajte u vrlo toplom tuširanju.

Pokrijte usta – Kašljite i kišite u maramice, a zatim ih odmah bacite. Čak 19.500 virusa gripe možete izbaciti tijekom jednog iskašljavanja, tako da je ovo jedan od najboljih načina sprečavanja širenja infekcije.

Izbacujete li gustu, zelenu sluz, uz virusnu, vjerojatno imate i bakterijsku infekciju u dišnim putovima. Ako je stanje teže nazovite doktora koji će vam propisati antibiotike za liječenje sekundarne bakterijske infekcije.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...