Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako da se izborite protiv stalnog umora? Naučite se pravilno odmoriti da bi bili zdravi

Zbog nedostatka svjetlosti i hladnih temperatura zimi se dosta često javlja sezonska depresija. Budimo se ujutro dok je još uvijek tmurno, uglavnom radimo u nedovoljno osvijetljenim prostorijama, a kući se vraćamo kada je pao mrak.

Zimi provodimo oko 90 posto vremena u zatvorenim prostorijama. Na taj način nam je lakše da pretrpimo zimu, ali to ne zadovoljava naše biološke potrebe.

Zbog toga je potrebno da na druge načine stimuliramo naša čula.

Dodir je jedna od mogućnosti. Toplinu sunca može zamijeniti ljudska toplina. Masaža, zagrljaj i držanje za ruke su odlični načini za Stimuliranje osjećaja dodira. Vaše čulo mirisa je direktno povezano s najemotivnijim dijelom vašeg mozga, i ima veliki utjecaj generalno na osjećaj zadovoljstva. Razmislite koji vas miris usrećuje ili podstiče lijepa sjećanja. Možda je to kava, mandarina, cimet, limun ili miris svježe pečenih kolača koje vam je mama pekla dok ste bili mali. Iznenadit ćete se s kakvim mirisima možete sve pronaći mirisne svijeće, štapiće ili mirisna ulja. Potrudite se da pronađete neki koji u vama pobuđuje osjećaj zadovoljstva i vraća vam dobro raspoloženje. Osim toga najmanje jednom tjedno kod kuće sebi pripremite spa ugođaj. Upalite svijeće u kupatilu i priredite sebi toplu pjenušavu kupku.

Protiv umora najbolje djeluju eterična ulja cimeta, bora i ružmarina, a za poboljšanje koncentracije mandarine. Nekoliko kapi eteričnog ulja nakapajte u mirisnu lampu napunjenu vodom. Osim što će vas mirisi podstaći na bolji rad, vaš radni prostor djelovati će svježije i ugodnije.

>> Prirodni lijek protiv umora

Nemojte pokušavati eterična ulja da zamijenite umjetnim osvježivačima zraka jer su eterična ulja jaki koncentrati – tekućine dobivene specijalnim postupcima iz biljaka, a miris otpuštaju postepeno i nimalo agresivno.

Pad koncentracije i umor može izazvati i dehidriranost. Kada tijelu nedostaje vode slabe i moždane funkcije. Zbog toga biste trebali redovno u uredu, na poslu piti vodu.

Također, voće ili prirodni voćni sok bogat vitaminom C može poboljšati koncentraciju i odagnati umor.

Još na temu kako protiv kroničnog umora?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...