Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Dijeta

Kaki jabuka za probavu i prirodno mršavljenje

kaki
Kaki jabuka - plod

Kaki, ili Japanska jabuka je vrsta egzotičnog voća koje ima mnoga dobra svojstva za ljudski organizam i zdravlje. Smatra se jako dobrim voćem za dobru probavu, kao i dodatak raznim obrocima kada ste na dijetnom režimu prehrane.

Kaki jabuka dobra je za probavu, ali i ako ste odlučili krenuti na dijetu. Zbog čega je tako dobra, napisat ćemo u nastavku.

Kaki je bogat vitaminima i mineralima. Od vitamina možemo izdvojiti veliki udio vitamina B, C i E, te minerale poput kalija, magnezija, fosfora i kalcija. U kaki voću ima dosta aktivnih tvari: lizin, alanin i triptofan, koje će svakako pridodati dobrim svojstvima kaki jabuke. Kaki jabuka je bogata i ugljikohidratima, a nema mnogo kalorija u sebi. Zbog toga i jeste dobra za različite dijete. Jednom prilikom smo čak i spomenuli jedan recept sa kaki jabukom – Kaki jabuka i Chia sjemenke.

Dobra je u dijetama jer kaki voće ima u sebi dijetalna vlakna, koja pomažu probavi, sprječavaju zatvor stolice, upale crijeva, i naravno pomažu mršavljenju. Dobra je za probavu jer djeluje protiv upale crijeva, i raznih bolesti želuca i probavnog sustava.

Kaki jabuka – plod

Kaki jabuka za dobru probavu

Zbog značajnog udjela dijetalnih vlakana, kaki jabuka povoljno djeluje na probavu. Ona pojačava funkcije probavnog sustava, stimulira rad želuca i crijeva, pomažući crijevima da izbace toksine iz organizma.

Na taj način kaki jabuka djeluje dobro na naše zdravlje iz više razloga. Samim tim, što pomaže probavi, naše tijelo se čisti i funkcije organizma se popravljaju i jačaju. Dobit ćemo više energije, jači imunološki sustav i prestat ćemo biti kronično umorni. Kaki jabuka osvježava, i po svom okusu je specifično voće. Zbog toga se koristi u raznim receptima, posebno za pripremu dijetalnih obroka.

Kaki pomaže zdravom mršavljenju

Zbog već spomenutih dijetalnih vlakana, kaki (japanska) jabuka smanjuje apetit, daje osjećaj sitosti i regulira (poboljšava) probavu. U kontekstu dijetalne prehrane, posebno je važno reguliranje probave, jer se tako smanjuje osjećaj nadutosti, a toksini efikasno izlaze iz organizma.

Zanimljivo je još spomenuti da kaki jabuka u sebi ne sadrži masti, ali ima prirodni šećer – što je dobro ako uz dijetu vježbate. Kaki će dati energiju, da imate snage biti više aktivni i raditi vježbe pravilno.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...